tuomoluoma

Suomi nousuun kasvuyrittäjyydellä

Eläköityvä Suomi on kohtaamassa uusia isoja haasteita globaalin kiristyvän kilpailun keskellä. Perinteisesti talouttamme on pitänyt pystyssä vientivetoinen teollisuus. Nyt Nokia on selkeästi siirtämässä painopistettään pois Suomesta, telakkateollisuuden yritykset ovat ulkomaalaisomistuksessa ja perinteinen metsäteollisuus investoi pääosin rajojemme ulkopuolelle. Meille on syntymässä haaste rakentaa uusia työpaikkoja ja sitä kautta hyvinvointia.

Kaukana pohjolassa sijaitsevana jäiden saartamana pienenä ”saarivaltiona”, jossa on korkea kustannustaso, meidän on yhä vaikeampaa pärjätä perinteisen teollisuuden kilpailussa tai löytää uusia nokioita vastaamaan tähän haasteeseen. 

Kasvu täytyy löytyä pk-sektorilta, mutta se ei ole helppo tehtävä.

Suomessa on perinteisesti panostettu voimakkaasti suurteollisuuteen, minkä vuoksi pk-sektori ei ole saanut merkittävää jalansijaa viennissä. Sen osuus kokonaisarvosta on vain hieman yli 10 prosenttia. Tilanne on hyvin erilainen verrattuna esimerkiksi Tanskaan ja Saksaan, joissa pk-yritysten osuus viennistä on noin 70 prosenttia. Ja se näkyy positiivisesti kyseisten maiden taloudessa.

Yrittäjyys ei myöskään houkuttele meitä. EU:n komission Eurobarometrin (2010) mukaan itsenäiseksi yrittäjäksi haluavien osuus haastatelluista on Euroopassa 45 %, kun se on Yhdysvalloissa noin 55 %. Suomessa itsenäiseksi yrittäjäksi haluavien osuus on vain noin kolmannes.

Jos sitten päättää lähteä yrittäjäksi, kunnianhimo kasvaa ja menestyä on matala. Pk-yrityksistä vain kymmenesosa (9%) on voimakkaasti kasvuhakuisia, ja entistä suurempi osuus, eli puolet yrityksistä (50%), tyytyy nykyisen markkina-asemansa säilyttämiseen.

Kuitenkin työllisyyden kasvun mahdollisuudet ovat pk-yrityksissä ja ennen kaikkea kasvuyrittäjyydessä. Vuosina 2005-2009 toimintaansa laajentaneisiin yrityksiin syntyi 110.500 uutta työpaikkaa. Niistä varsinaisesti kasvuyrityksiä oli vain 5%, mutta kasvuyritysten osuus työllisyyden lisäyksestä oli 47% ja liikevaihdon paranemisesta 37%.

Uuden kasvuyrittäjyyden syntymisessä ja niiden toiminnan kasvamisessa on kolme isoa haastetta, joihin kaikkiin pitäisi löytää nopeasti ratkaisut:

 1)   Ilmapiirin yrittäjyyttä ja yrittäjän menestystä kohtaan pitää muuttua positiivisemmaksi ja kannustavammaksi. Sekä koko kansan että yhteiskunnallisten vaikuttajien keskuudessa.

2)   Aloittavien yritysten rahoitukseen pitää löytää paljon lisää pääomia ja uusia kannustavampia rahoitusmalleja.

3)   Koulutuksen ja kehityksen painopiste pitää siirtää teknologiasta ja suunnittelusta kaupalliseen osaamiseen ja tekemiseen.

Ennen kaikkea tarvitsemme uutta innovatiivisuutta ja ennakkoluulottomuutta ruveta tekemään asioita toisin. Uskallusta heittäytyä uusiin asioihin ja ottaa riskejä, ilman pelkoa epäonnistua. Albert Einstein totesi aikanaan: "Emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla samalla tavalla kuin silloin, kun loimme ne."

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Jouni Jokela

" 1) Ilmapiiri yrittäjyyttä ja yrittäjän menestystä kohtaan pitää muuttua positiivisemmaksi ja kannustavammaksi. Sekä koko kansan että yhteiskunnallisten vaikuttajien keskuudessa."

Ihan kuule Laissez faire riittää, eli jos vaan jätette rauhaan. Esim Valtio voisi perustaa jonkun yritystukikeskuksen johon palkattaisiin fiksuja tyyppejä vastailemaan mm. Verottajan ja AY-liikkeiden yms. byroiden ääliömäisin kyselyihin. Ja vasta pakon edessä joku pirauttasi lyhyesti yrittäjälle asian selvittämiseksi. Oman kokemukseni mukaan 80% tästä kirjeenvaihdosta on täysin turhaa.

"2) Aloittavien yritysten rahoitukseen pitää löytää paljon lisää pääomia ja uusia kannustavampia rahoitusmalleja."

Entäs niin mullistava ajatus että sen kasvun rahoittaisi ihan tulorahoituksella? Että verotettaisin vasta sitten kun sitä tulosta jaetaan. 80% rahoitusvaikeuksista poistuisi ihan tällä. Kannattava toiminta kasvaisi kuin itsestään.

"3) Koulutuksen ja kehityksen painopiste pitää siirtää teknologiasta ja suunnittelusta kaupalliseen osaamiseen ja tekemiseen."

Se on ihan sama mihin sen suuntaatte jos oppilaitokset on vaan nuorisohautomoita joissa tulostellaan todistuksia.
Niillä todistuksilla ei ole paskankaan arvoa jos ei oikeasti osata yhtään mitään. Yksi oppinut on parempi kuin kymmenen sellaista jotka on saanut opetusta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Jouni kirjoittaa asiaa.

On aivan perverssiä, että alkavan yrittäjän ensimmäinen tehtävä on arvioida tulevat tulonsa ja maksaa niistä ennakot verottajalle ja eläkeyhtiölle + muun vakuutusturvan, ennenkuin pennin jeesusta on päässyt ansaitsemaan.

Seuraavaksi tilitetään oma-aloitteisesti alvit ja työstä tulevat sivukulut, omalla ajalla ja ilman korvausta.

Suomessa yrittäjä on vain verottajan työkalu. Oikeastaan millään muulla ei ole mitään väliä. Loppuaika kuluukin kivasti työsuojelupiirin, elintarvikeviranomaisen tai jonkun muun lappuliisan aivokuolemien parissa.

Eikä se riitä, että omat eläkkeensä maksaa ennakkoon, kun myös työntekijöiden eläkkeet on hoidettava samalla tavalla. Vaikka ne olisivat aivan kyvyttömiä tai haluttomia. Oppirahat maksaa yrittäjä omasta pussistaan tai velaksi.

Oman päätökseni olen tehnyt ja pidän siitä tiukasti kiinni; en palkkaa ainuttakaan ulkopuolista työntekijää. Alhaisten kustannusten kautta minimoin oman työtarpeeni ja panostan vapaa-aikaan ja talkoisiin. Ei ole mitään järkeä painaa 100 tuntia viikossa hirvittävällä riskillä ja vetää perässään täysin halutonta ja munatonta yhteiskuntaa.

Yrittämällä kasvaa, kulurakenne kasvaa sellaiseksi että sitä ei kestä hirvennahkainen persauskaan.

Tekemätöntä työtä olisi aivan järjettömästi, mutta nyt sitä ei kannata tehdä. Ei yrittäjän, eikä työntekijän. Koska sillä ei yksinkertaisesti elä standardikuplan kustannuksilla.

Nyt kaiken kruunuksi vientimarkkinat tulevat reisille samaan aikaan kun ostovoima tapetaan lopullisesti myös kotimaasta. Nokia käytti viimeisen pelastusrenkaan talousmielessä ja muutama neulanmentävä sektori saattaa nousta, mutta muut menevät alamäkeen, pian ja lujaa.

Jouni Jokela

"Oman päätökseni olen tehnyt ja pidän siitä tiukasti kiinni; en palkkaa ainuttakaan ulkopuolista työntekijää."

Jaa,,, itse päätin Lauantaina 11.4.2009 että nyt loppu ihan tasan tarkkaan kaikki sellainen toiminta minulta josta Suomen yhteiskunta voisi jotenkin hyötyä. Palkan maksun katkaisin siihen edelliseen työpäivään eli 9.4.2009. 15.5.2009 asuinkin sitten jo Sveitsissä.

Ei ole käynyt mielessäkään ettenkö pitäisi päätöksestäni kiinni.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Onnittelut viisaan päätöksen johdosta!

Itse ajattelin jäädä tänne ja pistetään pienellä porukalla omat asiat kuntoon. Tehköön muut aivan mitä lystäävät. Tai ne mitään tee, odottavat että joku muu tulee ja tekee. Seuraavat johtajiaan. Jos ne tekis jotain. Ei ne tee. Odottavat nekin että joku tekis jotain.

Tässä on nyt talvisodan henki käänteisenä. Kenraali sanoo takalinjassa alokkaalle: "Sieltä on tulossa 500 000 ryssää, pysäyttäkää ne."

Jouni Jokela

" Tehköön muut aivan mitä lystäävät. Tai ne mitään tee, odottavat että joku muu tulee ja tekee. Seuraavat johtajiaan. Jos ne tekis jotain. Ei ne tee. Odottavat nekin että joku tekis jotain."

No kyllä ne sen verran tekee, että vinkuvat muiden aikaansaannoksia itselle.

Jos nyt joku jotain haluaa tehdä, niin tässä vihjeet;

http://www.muutos2011.fi/vb/entry.php?274-Suora-De...

Jouni Jokela

"Perverssisti parasta tälle maalle olisi raju romahdus."

Juu, se tulee, ja se oli nähtävissä jo monta vuotta sitten. Sen jälkeen menee vaan taas tovi ennen kuin saadaan asiat järjestykseen.

Romahduksen jälkeen kun hallinto on putsattu niin palataan sitten asiaan. Se kun on sitten ihan eri Suomi, niin sitten voi taas katsoa jotta mitä sitä keksii.

Onhan siellä toki hienot järvet ja luonnonrauhaa.

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Nälkä ja leipäpula ei katoa sillä, että kaikki alkavat leipureiksi ja kokeiksi. Suomi on tätä nykyä täynnä kokkeja... Ja mitä useampi kokki jne.

Nyky-yhteiskuntaan on syntynyt uusi aivan käsittämätön sosiaaliluokka; ns. köyhät yrittäjät jotka ovat purjehtineet yrittäjyyden auvoisaan satamaan pakon edessä, vailla mitään sosiaaliturvaa. Esimerkkinä mainittakoon siivoojat, vai mitä tilavastaavia he nykyään lienevät? Hieno titteli ei ole poistanut itse työtä, eli toisten paskojen ja jälkien korjaamista. Pääkaupunkiseutu tulee hukkumaan omaan paskaansa tulevaisuudessa, sillä näillä tilavastaavilla ei ole mahdollisuutta harjoittaa yrittäjyyttään, koska kukaan ei ole valmis maksamaan heille säädyllistä korvausta työstään, millä saisi edes tyydyttävän elintason kehä III sisäpuolella. Silti jonkun on sekin homma tehtävä, oli se siten kuinka vastenmielistä tahansa ja proletariaattia. Tämä ammattiryhmä ei ole ainoa, tarkoitan kaikkia ns. perusduuneja.

"1) Ilmapiiri yrittäjyyttä ja yrittäjän menestystä kohtaan pitää muuttua positiivisemmaksi ja kannustavammaksi. Sekä koko kansan että yhteiskunnallisten vaikuttajien keskuudessa."

Lue em. kappale.

"3) Koulutuksen ja kehityksen painopiste pitää siirtää teknologiasta ja suunnittelusta kaupalliseen osaamiseen ja tekemiseen."

Eli perusmekaanikon tulisi olla myös myyntitykki, joka osaa markkinoida työpanoksensa? No, Suomi on nykyään vain yksi suuri käytettyjen autojen myymälä missä paras helppoheikki pärjää. Meidän ongelmamme ovat ihan jossain muualla kuin koulutuksessa. Nykyään Suomi on täynnä pätevyyttä, mutta osaamista täällä ei ole kuin nimeksi, jos sitäkään.

Niin kauan, kun yhteiskunnan näennäinen hyvinvointi perustuu jatkuvaan kulutukseen ja sitä kautta jatkuvaan talouskasvuun, mitään ei ole tehtävissä. Se on syöpäsolun ja loisen kasvumalli joka enemmin tai myöhemmin johtaa isännän kuolemaan. Sitä odotellessa, varoitettu on.

Tuula Hölttä

Tuomo L :"Suomessa on perinteisesti panostettu voimakkaasti suurteollisuuteen, minkä vuoksi pk-sektori ei ole saanut merkittävää jalansijaa viennissä. Sen osuus kokonaisarvosta on vain hieman yli 10 prosenttia."

Mitä muuta pk-sektorin osuus voisi ollakaan yrittäjille perinteisesti YYA-Suomen luoman vihamielisen ilmapiirin ja mm. 90-luvun Neuvostoliiton epäterveen bilateraalisen kaupan yksityisille liikenpankeille jättämän velan maksattamisen vuoksi terurastamalla ylimmän valtiojohdon (sdp) suojelemana n. 60 000 elinkelpoista yritystä, ja omien ruohonjuurihavaintojeni mukaan jopa välittämättä mitään siitä, että heidän päätöstensä seurauksena yrittäjät menettivät koko elämäntyönsä, omaisuutensa, avioliittonsa ja monet myös henkensä, kun ja jos "sossut" eivät katsoneet soveliaiksi myöntää heille rahaa edes jokapäiväiseen leipään, vaikka he olivat menettäneet kaikkensa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Oikaisisin hieman..ilmapiirin ja arvostuksen pitää muuttua ihan tavallista työntekijää/työtä/yrittäjää kohtaan..

Katsos ihmiset tulevat toimeen ilman yrittämistä yrittämisenä..mutta ilman työtä me ei tulla toimeen.Tämä ikuinen dualismi syö jatkuvasti pohjaa yhteistyöltä..Tiedämme jo varsin hyvin,että kumpikaan osapuoli ei anna periksi niin olisiko aika jo koittaa yhteistyötä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Lainsäädäntövaltaa pitäisi luovuttaa valtiovallalta lääneille tai kunnille. Suomen valtio on liian hidas reagoimaan kansallisvaltiona erinäisiin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin tarpeisiin.

Eero Kivelä

Tyypillistä sanojen pyörittelyä, josta henkii voimakkaasti vuosien ajan harjoitettu politiikka, jolla maamme tyritty nykytilanteeseen. Valtionvelka jo yli 81 miljardia euroa.

Jatkuva talouskasvu? Itsestään selvää, että siitä puhuvat vain sellaiset, jotka näkevät itse hyötyvänsä siitä muiden kustannuksella. Ei sellaista näennäistä kasvua kestä kuin seuraavaan lamaan asti, jolloin taas ollaan kyselemässä Suomen kansaa talkoisiin.

Vuorokaudessa on 24 tuntia. Eiköhän kataiset, ja samankaltaiset, pyri vielä kehittämään jonkinlaisen keinon, jolla 24 näyttäisi olevan 48 - heidän edukseen tietysti.

Millainen olisi sellainen yhteiskunta, jossa kaikki olisivat yrittäjiä? Jokainen heistä haluaisi maksimaalisen tuoton myydessään toinen toiselleen eikä kukaan suostuisi palkkatyöhön.
Tuollaisessa yhteisössä kyllä syntyisi jossain vaiheessa verinen sota, jossa hävinneet alistettaisi orjiksi. Pidettäisi tietysti heidät sitten sellaisessa rääkissä, ettei mahdollisuutta olisi nousta vaikkapa kapinaan.

Suomi on saatettu ahdinkoon eväillä, joita yritetään vieläkin syöttää. Kaikenlaisia tulevaisuudesta selviämisen uusia ympäripyöreitä visioita esitetään syvällä kokemuksen ja tietämyksen rintaäänellä. Ne sisältävät kuitenkin sen vanhan ja tuhoavan ahneuden.

Riittää siis tympeä höpinäkulttuuri, josta kärsitty jo kauan. Ei sitä tarvita enää yhtään lisää.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Nyt olisi saumaa huimille tuotoille. Selitän:

On ilmeistä, että ihmiskunta on löytänyt etsimänsä, tavan tuottaa energiaa halvalla.
CERN:issä 22.3.2012 pidetyssä seminaarissa sikäläisille tutkijoille esiteltiin prof. Celanin ja prof. Srivastsavan keräämää aineistoa ja heidän tutkimustensa tuloksia Low Energy Nuclear Reaction, LENR, alueelta.

On olemassa tieteellistä aineistoa uudesta energian tuotantomahdollisuudesta, aiemmin kylmäfuusioksikin sanotusta ilmiöstä, jota nämä tutkijat esittelivät.

Celani esityksensä lopuksi ehdottaa kansainvälistä tutkimusprojektia, minä ehdotan kansallista tutkimusprojektia.

Arvaan vaan sen byrokratian määrän, joka tarvittaisiin näin mullistavan tutkimuksen rahoittamiseen.
Sama kuin pyytäisi valtiolta veturia lainaksi, kuten sanotaan.

Ikinä emme mitään teknologiaa saa kehitettyä jos emme mitään uskalla.

http://indico.cern.ch/conferenceDisplay.py?confId=...

Käyttäjän IlkkaKakko kuva
Ilkka Kakko

Hyvä kirjoitus ja tähän saakka siihen lisätyt kommentit! Itse olen nyt kolmatta kertaa elämässäni yrittäjänä, tällä kertaa kutsun itseäni "elämäntapayrittäjäksi", teen mielenkiintoisia töitä niiden kanssa kenen haluan ja voin vapaasti määritellä, mihin käytän aikani. Joskus on hommia ihan kiireeseen asti, joskus pitempiäkin aikoja ilman toimeksiantoja, silloin opiskellaan uusia asioita ja pidetään omasta kunnosta huolta. Vuositulot vaihtelevat ja ovat keskimääräisesti vähemmän kuin ollessani palkkatöissä, mutta niihin en vaihda, ellen saa "allekirjoitus-, työssäpysymis-,esimiehensietämis- ja työtoverientukemisbonuksia" normipalkan päälle. Palkkatyö tulee katoamaan mahdottomana lähivuosien aikana. Suurin osa ihmisistä tekee jatkossa "ajasta, paikasta ja työnantajasta riippumatonta työtä". Ja nauttii elämästään.....

Mutta tämä visio ei hevin piirry päättäjien mieliin. Uskomaton juttu sinänsä, että entisistä valtarakenteista (korporaatiot, monopolit, oligopolit, ammattiliitot, kaikki mahdolliset "innoflaatiobyrokraatit" kuten SITRA, TEKES, Finvera, Finnpro, ELY-keskukset, maakuntaliitot, tiedepuistot, ammattikorkeakoulujen aluekehitysyksiköt,seudulliset aluekehiysyhtiöt)ei voida luopua, vaan kaikki jatkuu kuten ennen.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Nythän hallitus juuri halusi antaa signaalin, että jos tienaat niin siitä sitten rokotetaan ...

Mutta yllättäen "perustulo" (pitäisi kutsua joksikin toiseksi), jolla ratkottaisiin kannustusloukut ja kynnys yrittää, edes pienimuotoisesti, kasvaisi kummasti eli jokainen lisäeuro myös näkyisi jossain.

(korjaan: vaihdetaan euro geneeriseksi valuutaksi, koska kohta viimeiset eurot on kiikutettu Etelä-Eurooppaan ja juuri siinä vaiheessa homma poksahtaa takaisin kansallisiin valuuttoihin eli vuosikymmenien varallisuus ja hyvinvointi tuhottu)

Käyttäjän Juutikka kuva
Jouni Juutikka

"Albert Einstein totesi aikanaan: "Emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla samalla tavalla kuin silloin, kun loimme ne." "

Kirjoittaja lankeaa itse samaan ansaan. Emme voi nojata vientiteollisuuteen ja kansainvälisiin markkinoihin hyvinvoinnin tuojana. Suomen tulee itse hoitaa oma perushyvinvointi kansalaisille tuottamalla itse paikallista ravintoa ja käyttämällä paikallisia tuotteita. Kapitalismin mukaan toimivat yrittäjät haluavat vain nopeaa ja tuottoisaa kasvua itselleen.
Esim rakennusalalla työntekijät tulevat kokoajan enemmän maista joissa on heikompi tulotaso joka taas mahdollistaa sen että heille ei tarvitse maksaa samaa palkkaa kuin suomalaisille. Samalla jää suomalaisia rakennusalan työntekijöitä ilman työtä tai he joutuvat kilpailemaan huonolla palkalla näiden ulkomaalaisten työntekijöiden kanssa. Eikä he siihen edes pysty koska elääkseen suomessa pitää olla suomen elinkustannuksia vastaavat tulot.
Lisäksi palkkatulot katoavat suomesta ulkomaalaisten halpatyöntekijöiden mukana. Suomalaiset työtekijät voisivat kuluttaa palkkansa paikallisiin tuotteisiin niin pääoma jäisi tekemään hyvää kaikille. Sama homma on kaikilla aloilla. Jos ostamme Kiinassa halvalla tuotettuja tuotteita niin ne rahat katoavat kiinaan.

Hyvinvointi syntyy ihmisten työstä yhteisön hyväksi. Tässä vaiheessa varmaan herää kysymys että mistä sitä rahaa sitten tulee jos emme keskity vientiteollisuuteen. Noh pitäisikö keskittyä siis pankkijärjestelmään ja miettiä pitäisikö sitä jotenkin kehittää? Voisiko suomella olla oma keskus pankki joka laskisi rahaa liikkeelle ilman korkoja ja näin tukisi ihmisten yrittäjyyttä? Eikös raha ole kuitenkin vain vaihdonväline vaikka siitä onkin tullut pankin tuote joka pyörittää koko maapalloa ja on monelle ainoa motivaatio tehdä yhtään mitään?

Kehitys alkaa siitä että kyseenalaistetaan nykyiset toimintatavat. Koska ihminen kehittyy kokoajan myös yhteiskunnan tulee kehittyä. Mitää valmista järjestelmää ei meillä vielä ole eikä koskaan tule olemaankaan koska evoluutio on ainoa joka jatkuu loputtomiin. Tai voi olla ettei sekään.

Pekka Manner

Oikea yrittäjyys on okei, mutta Suomessa suurin osa yrittäjistä pyörittää yritystään tulonsiirroilla mm. yritystuilla, ja se ei ole oikein.

Toimituksen poiminnat