tuomoluoma

Asenne luo kulttuurin – ja kulttuuri asenteen

Wikipediassa kulttuuri määritellään näin: järjestelmä, jonka avulla ihminen luokittelee ympäristöä, arvottaa itseään ja muita sekä rakentaa identiteettiä.

Kulttuuri ohjaa meitä ja meidän tekemisiä. Se luo arvopohjan ja näyttää esimerkkiä. Se kannustaa yrittämään tai ohjaa olemaan välinpitämätön ja flegmaattinen. Kulttuuri määrittää asenteen. Se on kaikki.

Yrityselämässä aletaan pikkuhiljaa tajuta yrityskulttuurin merkitys: kaikki maailman viime aikoina menestyneimmät yritykset ovat menestyneet nimenomaan kulttuurin kautta – ei Excelin tai loistavan toiminnanohjausjärjestelmän kautta.

Hyvä järjestelmäkin voi olla osa kulttuuria, mutta kulttuuri ei voi olla osa hyvää järjestelmää.

Julkinen sektori on kokonaan unohtanut kulttuurin merkityksen: kansalaiset käyttäytyvät ja asennoituvat juuri niin, kuin miten he kokevat heitä kohdeltavan. Virastobyrokratian rattaiden hampaissa on palvelualan yrittäjältä vaikeaa odottaa hyvää palvelua tai joustavuutta. Monopoliyrityksien voittaessa tarjouskilpailut toisensa jälkeen on IT-alan pienyrittäjältä turha odottaa venymistä ja raivokasta panostamista vientimarkkinoille.

Julkisen sektorin palkkajohtajuuden ja poikkeuksellisten työaika-, loma- ja muiden etujen viidakossa on ylipäänsä epäreilua odottaa, että kyllä ne reippaat yrittäjät ja kansalaiset ymmärtävät, yrittävät, ottavat riskejä ja nostavat Suomen nousuun.

Kulttuuri syntyy ennen kaikkea esimerkistä. Nyt Suomi ja suomalaiset tarvitsisivat esimerkkejä. Kansalaisilta on ihan turha odottaa järkeviä ratkaisuja tai mitään talkoita, jos julkinen puoli koko ajan elää omaa elämäänsä ihan omilla pelisäännöillään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tuomolta taas kerran mielestäni erinomainen avaus. Miten kauan mahtaa viedä ennenkuin julkinen sektori pääsee tilaan, missä toiminnan perustan muodostaa - olla osana kulttuuria? Se tilanne voisi olla todellinen käännekohta uuden luomiseksi laajassa mitassa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Paras määritelmä, johon olen koskaan törmännyt: "Mikä tahansa opittu".

Pekka Iiskonmaki

Suomesta puuttuvat molemmat. Asenne ja kulttuuri.

Mielestäni kohtuus olisi sivistystä, mutta sekin puuttuu ja heiluri Suomessa liikkuu aina ääriasennosta toiseen.

Toimituksen poiminnat