tuomoluoma

Realismi hoi, älä jätä!

YLE uutisoi isolla Finnwatchin tutkimuksen, joka paheksuu sitä, että suomalainen yritys on taas ostanut palveluita Kiinasta, missä paikalliset ovat tehneet jopa euron tuntipalkoilla 80 tunnin viikkoja.

101-vuotias Linnan juhlien sankari Hannes Hynönen ja monet muut ovat tehneet aikanaan työnsä jopa paljon huonommissa olosuhteissa ja huonommalla palkalla.

Muistakaa: juuri sillä tekemisellä Suomi nostettiin! Paljon työtä kilpailukykyiseen hintaan.

Niin se nousevan valtion pitkän linjan evoluutio menestykseen vain menee, ei siihen ole oikotietä. Ja kiinalainen työntekijä voi olla yhtä onnellinen, kuin Hannes taisi olla aikanaan.

Nykyisellä hyvinvointivaltion mallilla teemme tappiota. Joka päivä enemmän. Tässä tilanteessa meidän on aivan turha jeesustella ja yrittää opettaa toista valtiota, joka kasvaa meihin verrattuna ja meistä huolimatta melkein kaksinumeroisella prosentilla joka vuosi.

Hyvinvointiamme ei voi kustantaa maailmaa parantamalla.

Ja nämä Finnwatchin valtuuttamat työntekijät/mitä lie tutkijat itse kävelevät Kiinassa valmistetuilla Nikeillä ja näppäilevät juttujaan Kiinassa tehtyyn iPadiin.

Niin vaikeaa kuin se onkin tunnustaa, niin juuri kilpailuhintaisen työn kovalla tekemisellä voimme nauttia siitä, missä tällä hetkellä olemme. Missä tilanteessa emme enää ole. Nyt täytyy sopeutua uuteen tilanteeseen.

Realismi hoi, älä jätä! Me emme ole maailmassa yksin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

500 juania viikossa pidetään Kiinassa aivan kohtuupalkkana duunarille tai konttoristille. Ei sellainen henkilö siellä tunne olevansa mitenkään riistetty tai sorrettu. Elää iloista elämää, paljon iloisempaa kuin ruikuttavat suomalaiset.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Noniin..nyt ne valot päälle ja realismista kiinni.

"101-vuotias Linnan juhlien sankari Hannes Hynönen ja monet muut ovat tehneet aikanaan työnsä jopa paljon huonommissa olosuhteissa ja huonommalla palkalla."

Kysytäänkö Hannekselta tahtoisiko hän muiden joutuvan tekemään edes lähelle niissä oloissa töitä vai jätätkö suosiolla hänelle ratsastamisen tähän?

Toinen juttu on taas se,että ei kai siinä mitään väärää ole,että kuluttaja tietää mitä todellisuudessa tapahtuu? Sitähän kyseinen järjestö tekee.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

Vellu, ei Kiina eikä mikään muukaan maa voi hypätä tyvestä suoraan latvaan. Ja Suomiei pysy siellä, ellei pysty pitämään kiinni. Saati että pystyisi kiipeämään korkeammalle.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ja sitten kun on tullut sinne latvan päähän, niin ensiksi pitää pudota maahan, jotta voi jatkaa kiipeämistä.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma Vastaus kommenttiin #4

Juu, ei sillä pysy, ellei pysty pitämmän kiinni. Ja kun alhaalta tulee paljon isompia ja voimmakkaampia maita, niin ei ole mitään saumaa pysyä siellä, ellei keksi jotakin "kikkaa".

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Anna jotain konkretiaa tyvestä ja latvasta.

Maailma on muuttunut paljon 100 vuoden aikana,teknologia on sitä muuttanut. Nyt kuitenkin kerrot,että sitä ei voi käyttää vaan pitää kärsiä. Missä on realismi?

Kuitenkin...mietihän kuinka paljon Kiina on todellisuudessa jo loikannut.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma Vastaus kommenttiin #5

Niin, ja se Kiinako loikkasi niin, että kaikki työntekijät olivat TES:n alaisia ja saivat 1240 euron minimipalkkaa 40 tunnin työpanoksella viikossa?

Jos sinullakaan ei ole tähän mitään faktoilla perusteltua tolkkupäistä sanottavaa, joka ennen kaikkea kantaa tulevaisuuteen, niin please, ole hiljaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #7

Ei tietenkään..vaan loikkasi sinun konsteillasi,kommunistijohto piti kurilla palkat alhaalla. Kyse olikin siitä loikkaamisesta jonka kerroit olevan mahdotonta.

Sittemmin Kiinassa on rakennettu suuria aurinkovoimaloita jne. Mitä Suomessa on rakennettu vastaavaa viimeisen 30 vuoden aikana? Ei mitään..joten eipä ole sinullakaan tarjottavaa tulevaisuuteen eli suosittelisin myöskin hiljentymään. Mutta sitä et kuitenkaan tee vaan näitä samoja surkeiksi todettuja tapoja tarjotaan vuodesta toiseen..korjaan,vuosikymmenestä toiseen,vaikka teknologia tarjoaa niin paljon enemmän. Lähtien liikkeelle vaikka 3d-tulostamisesta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #10

Totta puhut. Mielenkiintoista onkin, että nämä yksityisyrittelijät kehuvat kommunistihallintoa ja sen toimia.

Tosiasia on, minkä Luoma unohtaa, että Suomen (tai esimerkiksi USAn, tuon yrittäjien Mekan) elintasoa ei ole luotu työllä, vaan tulonsiirroilla. Näissä keskeisenä tekijänä on ollut TES-järjestelmä ja nk. fordismi, ostovoiman syöttäminen massoille "ylisuurilla" palkoilla. Yksi syy esimerkiksi USAn alamäkeen onkin fordismista luopuminen ja palkkatason lähentäminen kuviteltua markkinahintaa kohti. Samaan alamäkeen on Suomessa johtanut tulosiirtojärjestelmien purkaminen ja veronleikkaukset, jotka ovat johtaneet joukkoirtisanomisiin ja 39 %:a lähentelevään päivittäistyöttömyyteen.

Suomen kansantalous on kansainvälisillä kilpailukykymittareilla maailman 200 itsenäisen maan joukossa sijalla 4. Edellämme ovat USA, Singapore ja Sveitsi. Muut takanamme. Katastrofaalista?

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #10

Ongelma on siinä, että luulemme realipalkkojen kehittymisen olevan kommunistinen humaani tasa jako peli. Jossa paha mieli tulee siitä, jos jossain ei makseta samaa palkkaa kuin meillä.

Valitettavasti on parempi, että tämä Kiinassa tehty lastenkirja maksaa meillä mahdollisimman vähän, sillä onhan parempi että sivistyksen on varaa myös köyhillä lapsiperheille Suomessa. Joiden suurimman osan tuloista riistää sosialistinen veropolitiikka harrastava valtio.

Eli jos Kiinalaista riistetään pienillä paikoilla, niin Suomi kurkistaa omia pienpalkasiaan kovalla verotuksella. Kumpi on riistäminen on pahenpa?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #7

Onnistuuhan tuo Inonesiassakin , silläkin oli lakisääteinen minimipalkka ja työelämän säännöt samoja kuin Suomessa

Ongelma oli, kuinka hyvin lakeja noudatetaan , valtion virkamiestan arvio oli, että n 50 % yrityksistä noudattaa lakeja.

Työelämän pelisäännöt perustuvat pitkälti ILOn sopimuksiin , niitä on liki 200, ja soppareihin on liittynyt n 200 valtiota.Kiina ja USA taitavat olla niitä harvoja, jotka eivät ole ratifoineet niitä eivätkä ole saattaneet työlainsäädäntöään soppareiden mukaisiksi

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen
Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Osut oikeaan. Ongelmiemme korjaamisessa tehokkain ja nopein tie onkin Kiinan kommunistihallinnon tie: kokonaispalkkakustannusten saattaminen kansainväliselle tasolle. Nopein ja yksikertaisin keino on leikata yli 100 000 euron vuosituloista tuon ylittävästä osasta 50 % - vapaaehtoisesti, ja jos se ei onnistu, esimerkiksi verottamalla se pois yhteiseen kilpailukykyä edistävään tarkoitukseen, esim. yliopistojen ja korkeakoulujen perustutkimukseen.

Sekä sinä että Luoma varmasti kannatatte ehdotustani!

Pekka Heliste

Eivät ne Kiinan tuotantokustannukset ole sen halvempia.Kulujen jakaantuminen on vain eri.Suomessa kulu menee työntekijälle , Kiinassa korruptiona virkamiehelle

Kulut ovat kuitenin samat

ilemisesti Luomakin himoitsee näitä korruptiotuolja ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei nyt ihan. Suomen palkkakustannukset työnantajalle kaikkine sivukuluineen ovat kuitenkin viisin - kymmenkertaiset. Paikallisessa bisneksessä Kiinassa maksetaan voitelurahoja ostajille tietty määrä katteesta ja bisneksen aloittamisen yhteydessä könttäsummia viranomaisille, että homma saadaan käyntiiin, mutta ei niillä rahoilla päästä kovinkaan lähelle suomalaista kustannustasoa.

Pekka Heliste

Älä viitsi , olen ollut alueella ja kyllä niitä voiteluahoja maksetaan myös tuotannon aikana.Ei tavara liiku tehtaalle eikätehtaata eli jolleki makseta, eivät ne ole kertamaksuja vaan jatkuva menovirta

Ja verottajalle pitää maksaa ja firmassa käy jatkuvasti erilaisia tarkastajia, jotka haluavat oman siivinsa tai homme seisoo

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Bisneksessä on voitelurahoja asiakkaille, kuten mainitsin. Ne ovat jatkuvaluonteisia, mutta niitä voi meikäläisestä perspektiivistä pitää myyntikustannuksina. Viranomaisten voitelu on (toki bisneksen liikevaihdosta ja kannattavuudesta riippuen) suhteessa kokonaisuuteen bisneksen käynnistymisen jälkeen aika mitätön menoerä.

Nimimerkki:
"Vankka kokemus"

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #14

Höpö höpö , aueella asuneena ja toimineena kokmeus on aivan erilainen.Ei kertamaksu elätä virkamiestä vaan jatkuva tulo

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Öhöm, olen vastannut bisneksestä ja tehtaan johtamisesta siellä kymmenen vuotta. En tiedä onko kokemuksesi pitempi. Mutta joka tapauksessa normaalin liiketoiminnan liikevaihdosta tai katteesta yksittäisten viranomaisten voitelu on sittenkin pientä verrattuna suomalaisiin työvoimakustannuksiin. Jos olet maksanut liikaa niin sitten se on oma häpeäsi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #18

Heliste osuu aivan oikeaan. Loppukäyttäjän kohdalla on aivan saman tekevää, mistä hinta muodostuu; työpalkoista, "voitelusta", logistiikkakustannuksista, voitoista vai vaikkapa yrityksen hallinnon ja johdon kuluista. Ja silloin Kiina ei ole merkittävässä etulyöntiasemassa, niin kuin kansainväliset kilpailukykyvertailut selkeästi osoittavat.

Se, että Suomesta on tuotantoa siirretty Kiinaan johtuu selkeästi logistiikasta, sillä ei ole oikeastaan mitään merkitystä, mitä palkkaa duunarille maksetaan.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #18

Enpä usko, samaa tasoa olivat muidenkin kokemukset

Suomessakin systeemi elasi noin aina 90-luvulla, virkamies sai tulonsa jkauppaamalla palvelujaan. Suomessa tapa periytyi Venäjn ajan hallinnosta

Nimismiehet olivat viimeisiä virkamiehiä, jotka saivat pääosan tulosta asiakkailtaan

Tuo korruptioksi nimetty tapa on voimassa edelen maissa, joiden veronkantokyky on alhainen.Julkinen sektori ei voi maksaa palkkaa, mutta se antaa oikeuden periä maksuja palveluista eikä sitä pidetä mitenkään rikollisena toimintana

Virkamiehen toimentulo perustuu siihen, että hän voi jatkuvasti periä maksuja, kertamaksulal ei pitkälle potkita

Ja tason saa selville kun vaihtaa kokemuksia muiden firmojen kanssa, ei se suuri liikesalaisuus ole

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ville Haapasalon Tätä et muuten usko-kirjan kakkososasta poimittua:
Suunnilleen näin , Venäjän rakennusprojekteissa tadzikit tekivät halvimmat tarjoukset ja saivat paljon projekteja esim. Sotchissa. Toisaalta kiinalaiset valloittavat markkinoita ylijäämäväestöllään Afrikassa ja Kaukasiassa palkan ollessa lähinnä riisisäkki porukalle. Ilmeisesti maaseudun perheille ainoa mahdollisuus saada lapsensa pois syömästä riittämätöntä osuutta. Tämä on suurinpiirtein sisältö. Suosittelen muuten ko kirjan kumpaakin osaa luettavaksi. Toisen osan luin melkeinpä yhdeltä istumalta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

T.L.>....YLE uutisoi isolla Finnwatchin tutkimuksen, joka paheksuu sitä, että suomalainen yritys on taas ostanut palveluita Kiinasta, missä paikalliset ovat tehneet jopa euron tuntipalkoilla 80 tunnin viikkoja....

ooo

Meillä suomalaisilla on puhdas omatunto. Sitä ei ole käytetty kertaakaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo palkkataso tehdyillä tuntimäärillä menee jo nimellisarvoltaankin likelle suomalaista sossun toimeentulorahaa tai työmarkkinatukea. Kiinassa sikäläisellä rivikansalaisen kustannustasolla sitä pidetään aivan kohtuullisena. Jeesustelua moinen raportointi.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Euron tuntipalkka Kiinassa on aivan normaali keskitason duunarin palkka. Yliopiston tuntiopettaja saa 200 - 250 euroa kuukaudessa.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

YLEN uutisointihan on niin tarkoituksenhakuista kuin kuvitella saattaa. Ei tarvitse katsoa puoluekirjaa - toimittajien poliittisen suuntautumisen näkee joka päivä uutisissa ja A-studiossa kristallinkirkkaasti.

Toisena esimerkkinä uutisointi anarkisteista itsenäisyyspäivänä. Anarkistit olivat YLE -uutisten pääuutisaihe 7.12. Itsenäisyysjuhlasta ei enää puhuttu lainkaan. Arvaan, että jos Tarja Halonen olisi vielä presidenttinä (luoja paratkoon), asia olisi vaiettu hiljaa kuoliaaksi YLEN uutisissa.

Tuollaisesta propagandasta pitää vielä maksaa YLE-veroa, jopa yritysten. Ei ihme, että kokoomuksen kannatus makaa nyt pohjamudissa, kun tuollaisenkin ovat menneet siunaamaan.

Jyrki Paldán

Olipahan taas bloggaus jonka kanssa ei voi olla yhtikäs mistään samaa mieltä.

Aloitetaan vaikka tuosta "ajatelkaa nyt sympaattista veteraanisankaria" -kortista. Ennen sotia ja niiden jälkeen olosuhteet olivat käytännössä huonot kaikille suomalaisille. Jokainen painoi nenä jäässä hangessa tarpoen että tästä maasta saadaan hyvä ja turvallinen paikka elää niin duunarille kuin porvarillekin. Kiinassa ja erityisesti joidenkin provinssien alihankintahikipajoissa tilanne on aivan toinen. Päälliköt, omistajat ja ulkomaiset yritykset elävät naurettavan leveästi samalla kun duunarit painavat pitkää päivää lähes nälkäpalkalla huonoissa - pahimmillaan hengenvaarallisissa - oloissa.

"Nykyisellä hyvinvointivaltion mallilla teemme tappiota."

Onko tämä tulkittavissa siten että Suomenkin työajat pitäisi kaksinkertaistaa ja minimipalkka laskea tasolle, jolla ei elä?

"Hyvinvointiamme ei voi kustantaa maailmaa parantamalla."

Ei niin, mutta sen voi kustantaa luomalla hyvinvointia työllä ja jakamalla tuon työn hedelmät tavalla joka tekee tästä maasta hyvän ja turvallisen asua ja elää niin työttömäksi joutuneelle, duunarille kuin suuromistajallekin. Sekataloudessa elävä hyvinvointivaltio tulonsiirtoineen tekee ideaalitilanteessa juuri sitä.

Vielä lopun kuriositeettinä erään kokoomuslaisen ministerin suusta vapaasti lainaten:
"Venäjän kauppapakotteet ovat pakollisia, sillä vaikka ne haittaavat talouttamme, arvomme eivät ole myytävinä."

Ilmeisesti sitten kurjissa oloissa nälkäpalkalla teetätetty hikipajatyövoima kuuluu "arvoihimme".

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kannattaa muistaa lisäksi, että yhteiskunta ei ole liikeyritys. Yhteiskunta EI VOI, edes teoriassa, tehdä sen enempää voittoa kuin tappiotakaan.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

"Muistakaa: juuri sillä tekemisellä Suomi nostettiin! Paljon työtä kilpailukykyiseen hintaan."

Saanen muistuttaa että Suomessa tälläkin hetkellä palkatonta työtä tekee yli 400 000 suomalaista. Tämä vastaa 60 000 kokoaikaisen työntekijän panosta ja 13% työvoimasta. Suomalaiset yritykset saattavat räikeimmissä tapauksissa pyöriä pelkästään ilmaisten harjoittelijoiden varassa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Jos Suomi haluaa taloutensa kasvuun, palkkataso on laskettava euroon tunnissa. Ehkä sitten kannattaa valmistaa tuotteet Suomessa. No, sen jälkeen ei ole kyllä varaa Kiinassa valmistettuihin tennareihin, mutta hällä väliä.

Kapitalistisessa ajattelussa kuluttaja ja ostovoima ei ole moottori, korkeintaan kuljettaja. Pääoma on kaiken alulle paneva voima ja älykäs suunnittelija.

Kysynnän kasvattamisella talous kyllä kasvaisi, mutta bolsevistisessa markkinataloudessa kilpailun olessa hallinnollisesti estetty ellei jopa kielletty hintatason säätelijänä, rahan arvon säilyminen on kapitalistin pääomalle ongelma. Koska raha arvo on tässä ajattelussa päätetty koskemattomaksi, leikkaamme koskemattomia eli palkkatasoa, julkista sektoria, hyvinvointia ja nyt jopa talouskasvua.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Juuri näin! Ensimmäiseksi voi laskea johtoportaan palkat tuohon euroon tunnissa, ja jos sekään ei riitä, laskeutua sitten hierarkiassa alemmas, lopulta siivoojiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiedä mitä tarkkaan ottae "johtoportaalla" tarkoitat, mutta jos tarkoitat omistajatoimitusjohtajia, niin tokihan tuo euron tuntipalkka heille käy. Jää sitten enemmän taskuun osingoista. Jos puolestaan tarkoitat palkollisia toimitusjohtajia, niin heidän palkkatasonsa alentamisella ei olisi minkäänlaista kansantaloudellista merkitystä. Ja tokihan omistaja itse saa määrätä mitä johtajalleen maksaa.

Kansantaloudellinen merkitys tulee massojen kautta. Ne muodostavat yrittäjille sen "kasvottoman" kustannuserän.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #39

Ne muodostavat myös asiakaskunnan ja euron palkoille siirtyminen merkitsee, että kansakunnan ostovoima tippuu.

Yritysten voitot ja osingot sattavat kasvaa, mutta niistä suurin osa valuu ulkomaille ja harva kotimainen omistja kykenee kuluttamaan rahojaan, jotenrahat joutuu säätämään tai sijoittamaan ulkomaille kun kotimaassa ei ole ostovoimaa

Lähes kaikki kotimarkkinoilla toimivat yritykset lopettavt toimintansa

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #39

Suurin osa suurista yhtiöistä on pörssiyhtiöitä eikä niillä ole kasvollista omistajaa vaan omistus on hajaantunut ja käytännössä ne ovat pankkeja eli rahat sijoitetaan yritykseen ja toivotaan rahoille tulevan hyvä tuotto , parempi kuin pankissa.

Eivät nämä ole kinnostuneita osallistumaan yrityksen johtamiseen eivätkä he saakaan, koska osakkaiden tasavertainen kohtelu estää omistajien suoran puuttumisen

Niinpä yhtiökokous päättää tili-ja vastuuvapauden myöntämisestä ja osingonjaosta ja joskus hallituksen jäsenistä

Johdon palkkioista päättää hallitus, eivät omistajat

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #41

Ja toimitusjohtajan palkka on tuoteen hinnasta revittävä kustannuserä siinä kuin hänen toimistoaan siivoavan siistijänkin palkka. Kumpi laskee tuotteen hintaa enemmän,, jos palkka palkka puolitetaan?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #39

Palkka on työstä saatu korvaus, osinko on pääoman tuotosta saatu osa.

"Massa" on se, joka kuluttaa, ja jos sillä ei ole, millä kuluttaa, ei ole yritystäkään. "Massa" on juuri tuo tuotantotyöntekijäporras.

Jos toimitusjohtajien palkka putoaa puoleen, se ei vaikuta yrityksen tuotteitten menekkiin pätkääkään (paitsi jos yritys valmistaa luksussuklaakonvehteja tms.), mutta jos duunarin palkka putoaa puoleen, suurin osa yrityksistä menee nurin, koska niiden tuotannolle ei ole ostajaa.

Niin se nyt vain menee. Yhdysvaltalaiset fordistit tajusivat tämän jo yli 100 vuotta sitten, suomalainen yrittelijä ei ymmärrä sitä vieläkään.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Tarkoittaako Heikki 'kapitalistisella ajattelulla' mahdollisesti joidenkin taloustieteilijöiden kirjoituksia vai onko nyt ihan omaa tulkintaa maailman menosta.
En ole tuollaista missään aikaisemmin nähnyt kirjoitettavan, että 'kuluttaja ja ostovoima ei ole moottori, korkeintaan kuljettaja'.

Siinä voisin olla samaa mieltä Heikin kanssa, että tämä Suomen versio markkinataloudesta voi hyvinkin olla juuri 'bolsevistinen'.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tuomo Luoma toi konkreettisesti esiin raadollisen arkipäivän kokoomukselaisesta näkövinkkelistä.
Kokoomus valtaan seuraavien vaalienkin jälkeen.
Ja kaikkien palkollisten katseet kohti Kiinaa.
Sieltä saa esimerkin miten muutaman euron päiväpalkalla tullaan toimeen.
Kiitos Tuomo totuuden tuomisesta estradille.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Kenkäkomeromaisterin tyylistä nollatutkimusta veronmaksajan rahoilla.

Käyttäjän JuliusKarlsson kuva
Julius Karlsson

Miksi olemme kehittäneet yhteiskuntamme tähän pisteeseen, jos 50-luvulla oltiin täydellisessä unelmayhteiskunnassa?

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Minkälaisen palkan saivat ne jotka makaa puupalttoossa kirkkomaalla.

Niin ja tottahan toki täältä kiinaan töihin menneet saavat paikallisen palkkatason mukaista palkkaa siellä?

Toimituksen poiminnat