tuomoluoma

Kun on lapiolla annettu, ei voi läppärillä vaatia

Vartuin 70-luvun maalaiskunnassa, jossa oli voimakas kepulainen hegemonia. Jos et itse ollut kepulainen, et ollut mitään. Kaikki rusinat pullista jaettiin sen mukaan ja bensapoika oli vaativin ammatti mihin pääsi ilman jäsenkirjaa. Kaupungeissa oli varmaan sama juttu demareiden kanssa.

Suo, kuokka ja Jussi sekä tehtaan tupruttava piippu ja viheltävä vuoropilli olivat hardcorea, muu oli puuhastelua. Maaseudun ja teollisuuden sisäpiirien ympärille rakentui kaikki muukin: kauppaketjut, pankit ja vakuutusyhtiöt. Ja valtio omisti merkittävimmät yritykset.

Suurin vientimaa oli Neuvostoliitto. Veimme sinne raskaita koneita ja epämuodikkaita vaatteita, mitkä eivät kelvanneet kenellekään muulle kun Neuvostoliitto kaatui. Brändiosaaminen oli neuvostoliitto-standardia. Kauppahintana emme saaneet rahaa, mitä olisimme voineet käyttää mihin haluamme, vaan öljyä ja paskoja koneita. Ladoja ja Belaruksia.

Kekkonen oli valtakunnan kovin myyntimies ja huono suhdanne korjattiin rakenteellisten muutosten sijaan devalvaatiolla. Ja jos ei kansa uskonut, niin Urkki kirjoitti myllykirjeen. Keskushallintoista demokratiaa oli helpointa toteuttaa ”luottamus hyvä, kontrolli paras” -menetelmällä, jolla kylvettiin siemenet tämän päivän ylikorostuneeseen sääntelyyn.

Menestyksemme perustui matalan jalostusasteen tavaroiden vientiin, ja mitään hevosta pienempää konetta ei vuorineuvoksien mukaan edes kannattanut viedä mihinkään. Brändeillä ei ollut suurta merkitystä ja globaali markkinatalous ei ohjannut kansantalouden kehitystä. Valtiolla ja sen sisäpiirin korporaatioilla oli määräävä rooli talouden kehityksessä. Tekeminen oli vasaroimista ja lapioimista.

Tästä äidinmaidosta nykyjohtajamme, poliittiset ja yritysjohtajat, ammensivat oppinsa vielä muutama kymmenen vuotta sitten. Nyt niiden samojen johtajien pitäisi pystyä pärjäämään globaalissa digitaalisessa kilpailussa. Kyetä johtamaan raskaan teollisuuden ja suljetun talouden sijasta palveluliiketoimintaa, lisäarvon tuotantoa ja asiakaskokemusta.

Ei ihme, että sekä yritykset että hyvinvointivaltio ovat kädettömiä uusien haasteiden edessä. Kun on lapiolla annettu, ei voi läppärillä vaatia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tuohan oli yksi hyvä luonnehdinta meikäläisestä "maan tavasta".
http://keskustelu.transparency.fi/onko-meilla-rake...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Hyvä plogi. Ei lisättävää.

ulf fallenius

Suomessa odotetaan ihmettä että vanha aika palaisi ,mutta kuin ei palaa ei niin joudumme olemaan bisnestauolla ainakin vuosia vielä ennen kuin sytyttää että mitä pitää oikeasti asioille tehdä

Pekka Heliste

Väärin kaikki nykyiset brändit luotiin 50-70-luvulla. Nokia, Nokian renkaat,Marimekko, Aaarikka, arkkitehtuuri, kirjallisuuden suuret kansainväliset menestykset Outokummun jaloteräs etc

Kun 2000-luvulla on ollut vallassa uudet sukupolvet niin ei ole onnsituttu luomaan uusia merkittäviä brändejä.

Tai onhana se yksi uusikin brändi, Kokoomuslaiset Itkijätnaiset.Ja se on sukupuolineutraali

Käyttäjän TimoUusi-Kerttula kuva
Timo Uusi-Kerttula

Viimevuosien uudet Suomibrädit ovat paljon suurempia kuin Marimekko. Angry Birds, Clash of Clans, Linux, mysql ja muut ovat miljardien käytössä päivittäin. Mutta ei siksi että Tekes auttoi, vaan yrittäjä vei.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Tämä totta, mutta tuonne edelliseen kommenttiin vastauksena, että uusien brändien syntymistä on ainakin parhaansa mukaan vaikeutettu. Sääntele yrittäjät kyllästymisasteelle, tapa samalla luomisen ilo (mukautettu vanhasta tapa talonpoika päivässä -viisaudesta). Linux ja MySQL ovat nekin jo 1990-luvulta...

Ai niin, tämä oli itkijänaiskommentti (paitsi että minulla ei ole puoluekantaa). Ilmeisesti ruumista ei saa Nyky-Suomessa itkeä?

Pekka Heliste

Säätelykö muka este ? Se on paremminkin kilpailukeino , määräykset ja sääntely ovat keskeinen keino suojella kotimarkkinoita

Kaupan vapauttaminen on itse asiassa sääntelyn yhtenäistämistä eli nämä samat säännöt, jotka meillä ovat voimassa ovat muuallakin voimassa

Ennen piti EU-alueellakin sopuetua 28 erilaiseen sääntöön esim kiinteän verkon puhelimesta piti valmistaa 28 versiota EU-alueen markkinoille.

Nyt maailmanmarkkinoille riittää muutama versio kännykästä, mutta kansianväliset määräykset on osattava

Jos Suomi purkaa sääntelynä yksipuolisesti niin se vaputtaa markkinoitaa ulkomaalaisille kilpailijoille ja he voivat myydä epäkurantin tavaran Suomeen.

Näinhän kävi VIrolle, kun sääntelyä ei ollut niin kaikki jäte-erät päätyivät sinne

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Tarkoitan sitä, että kun pienyrittäjän aika menee kotimaisessa byrokratiaviidakossa ja verokiila sekä TESsit estävät kasvun, niin ei tule innovaatioitakaan. Mieti nyt millaista oli perustaa yritys ja ryhtyä pusertamaan jotain tuotetta 1960- ja 1970-luvulla vs. nykypäivä. Saatko palkata pari kaveria vaikka autotalliisi ja ryhtyä luomaan menestyvää teknologiatuotetta? Pystytkö palkkaamaan niitä tuotekehittelun ajaksi minnekään muuallekaan?

Ja tulevaan "Et vain osaa yrittää" -vastaukseen olenkin kirjoittanut vastauksen jo viime keväänä:

http://reijahaapanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1617...

Pekka Heliste

Yrityksen perustamiseen tarvitaan yksi paperi, ei juuri missään yrityksen perustaminen ole niin yksinkertaista

Ja itse asiassa tuota yhtäkään paperia ei tarvita.Akaa vain pusata jotain autotallissaan. Mutta vakuutusyhtiö eli yksityinen byrokratia voi pistää hanttiin, jos jotain negatiivista tapahtuu ja jos vahinko on suuri niin viranoaminenkin kiinnostuu, mutta näinhän oli 60-luvullkin.

Kun pusasimme autotallissa 50-60-luvulla sakslaaisten jättämillä raaka-aineilla eli ammuksilla niin poliisi tuli ja korjasi raaka-aimeet

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #8

Missä puhuin mitään perustamisesta? Se on älyttömän helppoa. Hankaluudet alkavat sitten, jos haluaa palkata, kasvaa, tuottaa jotain. Vaikkapa uudenlaisia elintarvikkeita. Tai ottaa kolme kaveria hommiin ja ryhtyä tekemään koodia. Kun niille pitää olla työterveyshuolto ja ikkunalliset työtilat ja lomat ja lomarahat ja saikkuvapaat ja... Kaikkeen tähän pitää yrittäjällä olla ensin rahaa. Tuloja tulee joskus, ehkä.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #9

Eläimiä suojelee eläintensuojelulaki ja ihmisiä ihmisten suojelevat. Sinä olisit valmis sulkemaan työntekijät pimeisiin kellarikoppeihhin ja kohteliaita heitä kuin eläimiä

Ja haluaisit ilmaista orjatyövoimaa??

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #10

Kuten tavallista, pystyit ymmärtämään pointtini täysin oikein. Juuri noin minä haluan tehdä.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #9

Jää, nyt huomaan, että tosiaan mainitsin sanan "perustaa". En kuitenkaan tarkoittanut saivartelijoiden yhtä paperia, vaan käytin sanaa mielessä "laittaa yritys pystyyn". Mutta ottakaa tuosta nyt sitten nautintonne, my mistake.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Ei saa haukkua Kekkosta ;)
Kekkosen aikaan talous sentään kasvoi ja oli tulevaisuuden uskoa. Tuolloin kuviteltiin rakennettavan hyvää maata lapsille ja lapsen lapsille, eikä kuvitteellinen ykkösien ja nollien puute pankkitietokoneen muistissa pakottanut tekemään työttömyyttä.

Pekka Heliste

"Vartuin 70-luvun maalaiskunnassa, jossa oli voimakas kepulainen hegemonia. Jos et itse ollut kepulainen, et ollut mitään. Kaikki rusinat pullista jaettiin sen mukaan ja bensapoika oli vaativin ammatti mihin pääsi ilman jäsenkirjaa. Kaupungeissa oli varmaan sama juttu demareiden kanssa."

Kepun osalta tuo pitänee paikkansa, Kepulla oli yksinkertainen enemmistö liki 300 kunnassa parhaimmillaan

Vasemmisto on hallinnut muutamaa kuntaa, SDP alle viittä

Virkamiehet ovat olleet aina kokoomuslaisia/kepulaisia/RKP-läisiä

Vasemmiston kannattajista valtaosa tekee töitä yksityisellä

ulf fallenius

Heliste perusta on menestyvä yritys ja puhutaan sitten asioista mitä nyt et ymmärrä ollenkaan koska olet aatteen sokaisema.

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

Mukavan ilkikurisesti kuvattua silloista elämää vain muutama vuosikymmen sitten. Jos ei ole sitä edeltävää aikaa elänyt, saattaa saada sen käsityksen kuin muu maailma olisi ollut tällainen kuin tänään, ja vain SUOMI Kekkosen johdolla olisi ollut ainoa hölmön yhteiskunnan jäänne. Tähän on tultu ja tämän päivän yhteiskunnan johtoon on nyt kyllä tullut uudempaa verta sitten Kekkosen päivien. Mitä koulutukseen ja muun maailman seuraamiseen tulee, kyllä Suomesta on jo sen verran kauan päässyt oppia hakemaan muualle ja täälläkin on opinahjojen koulutusohjelmia vaihdettu, kehitetty ja uusia käynnistetty, etten ihan kaikkea höimöläisviittausta pysty nielemään! Nyt on kyllä tämän uuden polven aika ottaa ohjat käsiinsä mitä pikimmin. Vanhukset ja rajoittuneet eivät luonnollisestikaan pysy nuorten tahdissa kehityksessä mukana. Tästä on hyvä jatkaa vaikka ajat ovatkin ankeat.

Toimituksen poiminnat