tuomoluoma

Suomi on rikki?

Tänään oli mediassa uutinen siitä, että ulkomaille pysyvästi muuttava suomalainen joutuu tulevaisuudessa maksamaan "jäähyväisveron". Jäähyväisveron? Seuraavaksiko sitten tulee Suomeen syntymisvero ja Suomessa kasvamisvero?

Moni on kyllästynyt sanontaan "politiikka on rikki". Voi olla, mutta ehkä paremmin voisi sanoa, että Suomi on rikki. Tällaisella asenteella emme voi nykyisessä globaalissa maailmassa odottaa kovin paljoa. Tai jos Euroopan DDR on paljon, niin mikäs siinä sitten.

Kun nyt roikumme vähän joka vertailussa maailman kärjessä, niin pitää muistaa, että se perustuu menneeseen tekemiseen ja tapahtuu menneen maailman kriteereillä.

On poliitikoilta ja päättäjiltä älyllisesti erittäin epärehellistä vedota kerta toisensa jälkeen aikaan, joka ei koskaan enää palaa. Luvata ihmiselle asioita, joita ei voi koskaan enää toteuttaa.

Mutta ennen kaikkea on äärimmäisen näköalatonta ajaa näillä kaikilla linjauksilla Suomesta pois ihmiset, jotka jaksavat vielä uskoa oman yrittämisen voimaan. Sille uskolle tuntuu olevan tällä hetkellä parempi kasvualusta melkein missä tahansa muussa sivistyneessä demokratiassa. Jopa joissakin diktatuureissa.

Hallinnolta on unohtunut se, mistä koko systeemi on saanut alkunsa: eivät ihmiset ole valtiota varten, vaan valtio ihmisiä varten. Hyvinvointivaltio tarkoittaa sitä, että ihmiset voivat hyvin, ei pelkästään hallinto.

Ihmisen suurin riemu on onnistumisen riemu, jos sekin säännellään ja verotetaan pois, niin mitä jää jäljelle?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Aika rikki tuntuu olevan, kun katsoo Suomen nuoria.

Työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyiden takia siirtyi vuonna 2013 noin 4100 nuorta. Kehitysvammaiset eivät ole luvussa munana. Vuoden 2014 tilastot eivät ole vielä käytössä.

Nuorista lähes 1900 siirtyi työeläkkeelle ja yli 2200 kansaneläkkeelle. Se on 8% koko ikäluokasta. Suomi tekee nuorisonsa hulluiksi.

Tuo 8% on vain jäävuoren huippu. Henkisesti loppuun ajettuja nuoria on ainakin kolme kertaa enemmän kuin eläköityneet nuoret.

http://www.hs.fi/kotimaa/a142017985...clepage&jako...

Suomessa ikäluokka on n. 55.000

- Nuorena eläköityy ikäluokasta 4.100

- Syrjäytyneitä on 10.000

- Työttömiä 20.000

- Harkitsee tai muuttaa pois Suomesta 6.000

Suomea rakentaa n. 15.000 Riittääkö se?

Suomi on henkisesti raskas maa elää. Ymmärrän, että nuoren psyyke pettää. Minä olen jo 60 v. ja pakkailen laukkuani ennen kuin tulen hulluksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vanha tarina Kremlin muurilta kertoi Brezhnevin alakuloisesta kommentista Kosyginille 1970-luvun alussa:
"Jos avaisimme rajat, tänne jäisi vain kaksi ihmistä". Kosygin vastasi: "Sinä ja kuka muu?"
Nyt katoaa ihmisiä kotimaan työelämästä, osa lopullisesti.

Käyttäjän TommiHermunen kuva
Tommi Hermunen

Tarkennan hieman keskustelua - ja otan kantaa vasta sitten. Uutisen takaa löytyy täsmennys siitä, että "jäähyväisvero" koskisi "ulkomaille muuttavien luonnollisten henkilöiden muuttohetkellä vielä realisoitumattomia arvopapereiden arvonnousuja". Kyseessä ei siis olisi automaattinen vero kaikille maastamuuttaville.

Henkilökohtaisesti en silti voi ymmärtää, minkälaisessa maailmassa elää ihminen, joka haluaa keinotekoisilla veroilla rajoittaa maasta- (ja sitä myötä pitkällä aikavälillä myös työperäistä maahan-) muuttoa. Itse olen alle 30v, ja muuttanut maasta toiseen jo kolme kertaa. Ehdotetun kaltaiset maastamuuttosanktiot vaikuttavat esimerkiksi minunlaisiini työn perässä muuttajiin ja meidän halukkuuteemme palata takaisin Suomeen.

Jokainen voi arvioida, edustanko sitä ryhmää, joka Suomessa halutaan pitää. Olen jäävi ottamaan siihen itse kantaa.

Toimituksen poiminnat