tuomoluoma

Hakaniemeläinen kupla

Viimepäivinä on kohuttu paljon poliittisista kuplista. Varmaan osin aiheesta, mutta samalla taas kerran poliittisen keskustelun tarmo on ohjautunut marginaaliasioihin. Titanicin salongissa on kiistelty sisustuksen sävyistä samaan aikaan, kun koko laiva on uppoamassa.

Suomen suurin poliittinen kupla ei ole vihervasemmistolaispunavuorelainen, vaan se on ihan perinteinen tulipunainen hakaniemeläinen kupla.

Globalisaatio ja digitalisaatio ovat muuttaneet maailman ja heittäneet meidät kansainvälisen kilpailun armoille. Perinteisen työväenluokan tilalle edunvalvonnan fokukseen olisi pitänyt nousta näiden uusien ilmiöiden ”uhrit”. Mutta ay-liike on viritetty valvomaan kansallista kilpailukykyä sisäpoliittisella painostuksella ja vanhojen tovereiden ehdoilla.

Mutta yleislakkokaan ei pysty pysäyttämään globalisaatiota. Eikä yksikään yritys saa lisäpisteitä kansainvälisessä kilpailussa laittamalla tarjouksen liitteeksi dokumentin työehtosopimuksien yleissitovuudesta. Maailma ei muutu meidän päätöksillä, vaan meidän pitää sopeutua maailmaan. Tuolla jossakin neljä miljardia ihmistä odottaa innoissaan, että saisivat tehdä meidän työmme halvemmalla ja paremmin.

Ay-liikkeen fanaattisimmat kannattajat ovat maailman parhaassa edunvalvontajärjestelmässä eläviä hyvinvoivia keskiluokkaisia duunareita, mutta yhteiskunnassa on paljon kannustinloukossa eläviä vähäosaisia, joille ay-liike tukemisen sijaan jopa naureskelee (professori Heikki Hiilamo 1/2015 ”Ay-liike ei ole kiinnostunut muista kuin omista jäsenistään”).

Lähes kaikki suomalaiset kannattavat hyvinvointivaltiota ja sen keskeisiä arvoja. Silti koko ay-liikkeen valta ja voima kohdistetaan (tai pikemminkin naamioidaan) hyvinvointivaltion puolustamiseen. Kun vanhat toverit ovat uskossa vahvoja, niin ay-pampuilla riittää keinona pelkkä vastakkainasettelun ruokkiminen tämän Truman Show’n ylläpitämiseen.

Tämän lisäksi ay-liikkeelle on käynyt niin kuin entiselle pojalle järjestysmiehenä: ääretön valta sokeuttaa ja häntä rupeaa heiluttamaan koiraa. Ay-liike käyttää ulkoparlamentaarista valtaa häikäilemättömästi, laittomat lakot ovat arkipäivää; milloin eivät lennä lentokoneet ja milloin taas eivät kulje laivat. Tai kyllähän sen tietää milloin se on: se on silloin kun lakolla saadaan aikaan mahdollisimman paljon vahinkoa (lue painostusta) ihmisille ja yhteiskunnalle.

Hyvä ay-liike, mikä tässä on pointtina? Mitä tällä politiikalla tavoitellaan? Kenen etua tällainen edunvalvonta ajaa?

Tällaisen politiikan seurauksena ei synny mitään muuta, kuin lisää ongelmia. Tällainen politiikka huonontaa Suomen kilpailukykyä entisestään. Ennen kaikkea pitkässä juoksussa tämä huonontaa itse työväenliikkeen kannattajien hyvinvointia - paljon enemmän kuin mihin yksikään veroparatiisi tai nallewahlroos ikinä pystyy.

Ja näkyyhän tämä jo ympärillä. Ensin äänesti teollisuus jaloillaan ja siirsi yli 100.000 työpaikkaa maihin, joiden olosuhteissa yritykset voivat säilyttää kilpailukykynsä. Nyt äänestävät työntekijät ja pk-yritykset perässä. Suomesta on tulossa Euroopan maaseutua, jossa vähävaraista kansaa pomottaa muutama 70-luvulla työväenliikerokotuksen saanut järjestöjyrä.

Jos tarkastelee mitkä kehittyneet valtiot pärjäävät parhaiten tämän päivän globaalissa kilpailussa, niin jokainen niistä on onnistunut ratkaisemaan kysymyksen, millä tavalla kansalliset olosuhteet saadaan parhaiten sopeutettua kansainvälisen kilpailun haasteisiin.

Suomessa tämä keskustelu ei vielä ole edes alkanut, koska ay-liikkeen mielestä ei ole mitään sopeutettavaa, vaan me olemme kilpailukykyisiä. Vaikka jokainen tilasto kertoo ihan muuta. Ja jos emme ole kilpailukykyisiä, niin se johtuu huonoista yrityksistä ja johtamisesta.

Jos muutos pitäisi aloittaa jostain, sen voisi aloittaa tunnustamalla tosiasiat. Mutta jos ay-liikkeen ja sitä komppaavien puolueiden johtajien retoriikassa vilisee lauseita tyyliin ”valtiovarainministeriön virkamiehet ja asiantuntijat olivat sitä mieltä, mutta minä olen toista mieltä ja teen päätökseni sen mukaan”, niin ennuste tulevaisuuteen on huono. Hyvin huono.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (227 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kuplansa kullakin, ja ehkä ammattiyhdistysliikkeellä on omansa. Mielestäni ay-väkeä ei kuitenkaan voi niputtaa yhteen möykkyyn noin vain, oikeastaan yhtä vähän kuin voi puhua mediasta monoliittina. Pääotsikon alla on monta erillistä tarinaa. Bloggaaja näyttää ajatelleen lähinnä teollisuuden suurliittoja muutamine kellokkaineen, mikä tietysti sekin on täysin sallittua.

Yksi meikäläinen kupla on virkavaltaisuus. Sääntö-Suomi. Byroslavia. Se että muuten kävis mutta kun ei käy. Ainakaan ilman hakemuksia, lupia, tarkastuksia ja maksuja, eikä välttämättä sittenkään sellaisenaan. Niitä pykäliä eivät laadi ay-toimitsijat.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

"Bloggaaja näyttää ajatelleen lähinnä teollisuuden suurliittoja muutamine kellokkaineen"

Kyllä, juurikin niin. Ajattelin sitä, mikä käyttää valtaa. Valta on tuolla, mutta tulevaisuuden vastuu pannaan ihan muille harteille. Tämä vaan on yhtälö, joka ei toimi.

Anne Lindell

On se sitten kumma, kun minä (ent. pitkänajan ammattilaisyrittäjä) olen ... about ... 20 v. vaahdonnut lehtien palstoilla ja ties missä tästä samasta asiasta, niin minua on haukuttu porvariksi ja riistäjäksi ja ties miksi. Hyvää olen ajatellut - vain pelkkää hyvää. Maamme parasta (työllistäjänä) ja työntekijöitteni parasta olen ajaltellut ja siinä sivussa itsekin tienannut. Olin jatkuvasti ammattiliittojen silmätikkuna ja painostuksen alaisena, koska maksoin palkoillisilleni osaamisen ja kykyjen mukaista palkkaa - eli, ensin normi palkkaa ja palkka nousi sitä mukaa kun taidot ja vastuu lisääntyivät. Kesähelteellä, kun kaupunki oli kuin aavekaupunki, olin joskus jopa yksin liikkeessäni, ja työntekijäni makoilivat meren rannalla pari kolme tuntia päivän kuumimpana aikana ja tekivät tunnit sisään tultuaan rannalta. Töitä riitti ... siitä ei ollut kyse, joten minulle oli yks´ hailee milloin työt tehdään kunhan ne vain tehdään. Ja taas ammattiliitosta päkätettiin, että työaikoja pitää noudattaa. .... Aarrgggghhh .... entäs kun työntekijät haluaa itse joustaa työajoissa, jos se vain on minun ja työn puolesta mahdollista.

Naisvaltaisessa työpaikassani oli myös yksinhuoltaja-äiti ja silloin panin aina lapsen edun oman etuni edelle ... joustin työntekijän työajoissa niin, että lapsen kannalta viivästymiset ei maata kaatanut. Minä joustin ja työntekijäni joustivat. Ja kun oli sesonki ja valtavasti töitä, niin hekin venyivät todella pitkälle. Ja arvatkaas, jos heille edes tuli mieleen lakkoilla ... No, ei tullut. Ei ollut mitään syytä.

Minulla oli tapana sanoa uudelle työntekijälle, että muista, minä en maksa sinun palkkaasi, vaan asiakas maksaa, joten turha minua on mielistellä ... mielistele asiakasata. Ja toinen opetukseni oli, että: Sinun ei tarvitse koskaan pelätä työpaikkasi puolesta, jos teet itsesi minulle välttämättömäksi, eli, että en pärjää ilman sinua. ... Eli, minulla oli käytössä "amerikkalainen malli".

Jouni Nordman

Eikö virkamies kunta ole yksin ja sama ay-liike, sillä Suomen suurimmat ay liikkeet on julkisenpuolen liitot. Eli tämä byrokratia ja sen oleminen on näille liitolle elinehto. Eli byrokratian purkamisen tarvittava voima tulisi työvoiman erot ummessa yksityisen ja julkisenpuolen välille, joka osittain tapahtui demarien ja perussuomalaisten välillä.

Eli virkakoneisto on sen kaltainen, jossa yksi pätemätöntä virkamies voi alueellisesti haitata toimintaa merkittävästi. Josta Ely ja Avi keskusten virastot ovat hyvin tunnettuja yrittäjien keskuudessa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kaikki kiteytyi eilen kahteen lauseeseen.

Kapitalisti on työväen vastustaja vielä tänäkin vappuna. Työväen täytyy puolustaa oikeuksiaan, sillä suuryritysten pomot haluavat ottaa työntekijöiden selkänahasta kaiken irti, sanoo työmarkkinapomo Lauri Lyly.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

Niinpä. Tällainen retoriikka on äärimmäisen populistista ja vastuutonta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mutta onko siinä mitään totuudellista vai voidaanko osoittaa ettei siinä ole?

Jos on,niin heittosi populistisuudesta ja vastuuttomuudesta osuukin sinuun itseesi sillä hetkellä.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma Vastaus kommenttiin #16

Saa ihan vapaasti osua, kerro vaikka nyt jo etukäteen missä olen väärässä?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #18

"Työväen täytyy puolustaa oikeuksiaan, sillä suuryritysten pomot haluavat ottaa työntekijöiden selkänahasta kaiken irti"

Kysyin tästä,että eikö tässä ole mitään totuudellisuutta,koska sinä pidät sitä äärimmäisen populistisena retoriikkana. Nyt sinun äärimmäisen populistisuutesi mukaan missään eikä koskaan suuryritysten pomot tahdo ottaa työntekijöiden selkänahasta kaikkea irti.

Oletko mielestäsi väärässä vai oikeassa tässä?

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma Vastaus kommenttiin #21

Minä en sanonut noin, sinä vedit johtopäätöksen. Muiden johtopäätöksiä on yleensä huonoa lähteä kommentoimaan. Mutta kysyin sen sijaan sinun mielipidettäsi omasta kirjoituksestani, mikä siellä on väärin ja miksi?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

#4

Kannattaisiko valtion yhtiöiden hallituksiin kutsua enempi näitä ay-pomoja (jopa enemmistöksi). Ihan oikeassa yritystoiminnassa voisivat nämä järjestöjyrät olla itse sovittamassa työn ja pääoman välistä ristiriitaa käytännössä.

STX-telakankin Metalliliitto olisi voinut saada halvalla (jopa valtion takauksella). Nyt voitot virtaavat Saksaan.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Ay-liikkeellä on ollut ja on edelleen merkittävä rooli tulonjakotaistelussa. Juuri kukaan ei tunnista eikä ainakaan tunnusta tämän sodan olemassa oloa, vaan ei se ole minekkään kadonnut. Tämä sota käydään retoriikalla. Eliitti käy sitä politiikan kulisseissa rahalla ja lobbauksella, ja nyt myös mediassa puolustamalla niitä rakenteita, jotka suosivat sitä (kansaivälisen työjaon idea, euro...). Ay-liikkeen taistelu käydään myös mediassa, vaan argumentit on hukassa kun ei tiedetä missä vihollinen luuraa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #196

Näin on. Missä luuraa venno vihulaine Unto untoamoine, kalevan suvun vastustaja, kalervo suvun surmaja?

Käyttäjän MikaPeltola1 kuva
Mika Peltola

Mutta Lylyhän on oikeassa, mitä suurimmassa määrin

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jos työehtosopimusten yleissitovuus poistetaan, niin se lisää räjähdysmäisesti maahanmuuttoa. Nykyisin maahanmuuttaja ei saa töitä, koska ei pysty kilpailemaan suomen kieltä osaavan suomalaisen kanssa työpaikoista, mutta kun maahanmuuttaja lupaa tehdä työn 2 - 4 euroa halvemmalla tuntipalkalla, niin töitä alkaa ihmeellisesti löytyä. Jos vielä minimipalkka poistetaan, niin tänne vyöryy valtava lauma maahanmuuttajia töihin alennuspalkoilla. Näin on käynyt monissa maissa. Maahanmuuttajia tulee valtavat määrät, ja he myyvät työtänsä aina vähän halvemmalla, kuin kanta-asukkaat, ja näin pelaavat kanta-asukkaat ulos työmarkkinoilta.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

No mitä sitten? Pitääkö meidän sulkeutua ulos koko maailman kehityksestä ja mennä pyssyjen kanssa rajalle vahtimaan, että kukaan motivoituneempi ja ahkerampi ei saa tulla tekemään meidän töitä?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei teidän tarvitse. Kun kansallisvaltio on ajettu alas, eikä suorita tehtäväänsä, joku kyllä menee ja pistää pystyyn aivan uusia rajoja. Silleen tyhjässä tilassa käy väistämättä.

Käyttäjän MikaPeltola1 kuva
Mika Peltola

Aika karrikoiden esitetty tämä sun juttus mutta ehdottomasti meidän tulee huolehtia kaikkien työntekijöiden hyvinvoinnista. Ja me tiedetään esim miksi minimipalkat on säädetty. Ei me luoda mitään hyvää riistämällä voitot palkansaajilta. Hyvän tekeminenhän tässä on pääasia

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Maahanmuutajat ovat jo huomanneet, mitä kannattaa tehdä "toisin". :D
Enemmän työtä (54h/vko) ja puolet halvemmalla - myös parturiyrittäjänä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Koskapa monopoli olisi ensin itse havainnut tarpeen muuttua?
Erikoista on se, että kannustinloukuissa elävistä vähäosasista suurin osa on kutenkin AY-liikkeen omia, tosin unohdettuja jäseniä: Pysykööt loukuissaan.
Työttömät ovat ymmärtäneet tämän hyvin. Heille ainut yhteys on lomake, johon kirjoitetaan 30kertaa/kk "työtön" ja paperi postitetaan työttömyyskassaan - yhä useammin Loimaalle... :D

Käyttäjän MikkoOlkkonen kuva
Mikko Olkkonen

Arvaan, että tämä blogikirjoitus kumpusi haastattelusta, jonka itsekin katsoin telkkarista tänä aamuna. Kieltämättä haastattelua kuunnellessa tuli mieleen, että demokratiallamme on ongelma. Haastattelussa minua sieppasi eniten Työeläkelakeihin liittyvä kommentti, jossa haastateltava sanailli eduskunnan kumileimasimeksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä suurimmat syylliset siihen, että teollisuutta mm. metsäteolisuutta, on siirtynyt muualle Suomesta ovat kyvyttömät yritysjohtajat eivät työtään tekevät "duunarit" Viime viikonvaihteen IL:a oli artikkeli kuinka sokeita metsäteollisuuden vuorineuvoset olivat ymmärtääkseen miksi sanomalehtipaperin käyttö mailmanlaajuisesti vähenee vaikka tutkijat heille rautalankasta vääntäen yrittivät totuuden kertoa. Suomen teollisuuden ongelmana ei ole ay-liike vaan kyvyttömät yritysjohtajat.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

Arto, yritysjohtajenkaan toiminta ei ole syy vaan seuraus. Suomi on tällä hetkellä mahdoton maa menestyä, ei houkuttele yrittäjiä tai yrittämään.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Vähintäänkin kummallinen kommentti Tuomo Luomalta. Onko tosiaan niin, että yritysjohtajien kyvyttömyys on laman seurausta. Ovatko he siihen saakka olleet jotain muuta kuin mikä laman yllättäessä paljastui?

Käyttäjän IlkkaTArvola kuva
Ilkka T Arvola Vastaus kommenttiin #14

Luulen ennemminkin, että nimenomaan yritysjohtajien kyvykkyys on johtanut siihen, että yritykset ovat säilyneet hengissä siirtämällä tuotannon pois Suomesta.
Kyvytön yritysjohto olisi vain todennut, että toiminta ei kannata, ja suositellut hallitukselleen sen sijaan pelkkää saneerausta ja toimintojen alasajoa.

Olisi korkea aika saneerata TES-järjestelmän korporatiivisia piirteitä; vrt Lyly vappupuheessaan: "Parhaimmillaan yhteiskuntasopimus on SAK:n näkökulmasta kokonaisuus, jossa järjestön tavoitteet toteutuvat niin itse sopimuksessa kuin hallitusohjelmassa."

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kestääkö tuo heittosi (Suomi on mahdoton maa menestyä) tarkastelua vai päätyykö se yrittäjien luomaksi kuplaksi ja äärimmäiseksi populismiksi?

Kannattaa nyt olla tarkkana..

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomen teollisuutta ei johda yrittäjät, Kone oy:ä lukuunottamatta, vaan palkkajohtajat jotka toinen toisilleen jakavat optioita ja bonuksia ilman minkäälaista vastuuta tuloksesta. Suomalainen "duunari" on osaava ja ahkera, korkeasti koulutettu. Tähän maahan on teollisuden 1800-luvulla luonut maahanmuuttajat ja ilmeisesti heitä taas tarvittaisiin. Turun telakan, onneksi, osti saksalainen perheyritys joka luottaa suomalaiseen ammattitaitoon ja ay-liikkeen vastullisuteen pitäytyä tehdyissä sopimuksissa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #19

Palkkajohtajuus ja heille etujen kasaaminen onkin yksi elinkeinoelämän perusongelmia. Ei johtajien keskeisin tehtävä saisi olla etujen järjestäminen toinen toisilleen jopa yrityksen menestymisen kustannuksella.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #19

Arto, ketkä olivat näitä 11800-luvun maahanmuuttaja duunareita? Tiedän vain että Suomeen tuli halvantyövoiman perässä saksalaisia tehdasporvareita joista osa pakeni sodanjaloissa äitimaansa helmoihin. Kirjojen mukaan 1800-luvun duunarit olivat entisiä torppareita ja renkejä Suomen pelloilta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mielenkiintoista. Et siis pidä itseäsi menestyvänä yrittäjänä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

"Arto, yritysjohtajenkaan toiminta ei ole syy vaan seuraus. Suomi on tällä hetkellä mahdoton maa menestyä, ei houkuttele yrittäjiä tai yrittämään."

Nopein keino olisi teettää töitä nälkäpalkalla kuuttatoistatuntia päivältä ilman lomia tai sairauspoissaoloja sekä sallia orja- ja lapsityövoima.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

#10

Arto, mistä mielestäsi olisi pitänyt hankkia "kyvykkäitä" yritysjohtajia. Nokia kokeili kansainvälisesti menestynyttä johtajaa tunnetuin seurauksin. Eivät kaikki metsäyhtiöidenkään johtajat ole "kyvyttömiä" suomalaisia. Jos ainoat kyvykkäät johtajat Suomessa löytyvät ay-liikkeestä, on suorastaan ihme, etteivät he ole siirtyneet suuryritysten johtajiksi miljoonapalkoille.

Onko selitys siinä, että ay-johtaminen on kutsumusammatti, jota voi tehdä pienemmälläkin palkalla!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Nokian alasajon aloitti kyllä Ollila kumppaneineen. Suomalaisten yritysjohtajien "kyvyttömyys" perustuu juuri tapaan millä yrityksiä Suomessa johdetaan ja tähän sortui myös Nokia. Suomessa uskotaan, harhaisesti, että käskyttämällä saadaan paras tulos otamalla ihmisestä kaikki irti, "nalle" Walhrooskin on julkisuudessa hehkuttanut, että paras ominaisuus johtajuuteen saadan omaksumalla RUK:n opit. Ruotsissa on käytössä aivan muut metodit, siellä luotetaan tiimityöskentelyyn, jonka opettelu alkaa jo päiväkodeissa ja työpaikoilla neuvotellaan ja neuvotellaan kunnes sopu syntyy ja Suomessa tyypillisiin ulosmarsseihin ei ole tarvetta. On sääli, että juuri hierarkkisen ja vanhoillisen johtamisen vuoksi jää yrityksissä käyttmättä valtava määrä osaamista aina lattitasosta johtoon asti.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #41

Oikeassa olet Arto. Heikkoja ovat suomalaiset johtajat, öykkäreitä kaikki tyynni. AKTkin oli oiva esimerkki miten työyhteisöä ei pitäisi johtaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #46

Matti, ei suomalaiset johtajat ole öykkäreitä, enkä niin ole väittänytkään, he vaan tostavat niitä oppeja jotka sodanjälkeisessä Suomessa tuli tavaksi. Uskon, että uusi sukupolvi ymmärtää paremmin, että henkilöstö nähdään yrityksen voimavarana eikä pelkästään kulueränä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #48

Ei ainakaa Outokummun johtajat olleet öykkäreitä, kun yhtiö luopui kaivoksestaan Pyhäjärven Ruotasilla, tarjottiin kaivosta työntekijöille ostettavaksi edulliseen hintaan.

Ei kelvannut ja kaivos myytiin ulkomaiselle ostajalle, joka kaivoksen tuotolla maksoi pian sijoituksensa ja tahkoaa edelleenkin hyvää tulosta omistajilleen.

Ei ollut Elämäjärven Ihalainenkaan opastamassa tovereitaan naapurista.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Meidän pitäisi kaikkien vihdoinkin tunnustaa, että pääsyy ongemiimme on suomalaisen ylemmän keskiluokan pohjaton kateus, joka on hiljalleen levinnyt tuloasteikoissa alemmas. Kaikki kelpaa, kunhan "ylikireää" verotusta leikataan. Oma kokonaisveroprosenttini valtioverotuksessa esimerkiksi oli päätähuimaavat 1,27 %!!! Selvää ryöstöä!

Verotuksen leikkaamiseksi olemme omasta, kansan, tahdostamme leikanneet koulutuksessa, tutkimuksessa, sosiaaliturvassa, terveydenhuollossa, turvallisuudessa jne. Kuitenkin ainoa kestävä keino saada talous taas pyörimään on sijoittaa juuri noihin "leikattuihin" aloihin.

Suomi ja Suomen kansantalous, oma elintasomme, pyörii kotimaan markkinoiden varassa. Kotimaanmarkkinoiden nettotuos tuottaa yli 90 % kansantaloutemme nettotuloksesta, siitä "jaettavasta". Pääasiallinen moottori tälle tuotokselle on verotuksen välityksellä hoidetut tulonsiirrot.

Tämän kotimaankulutuksen "spinoff" on vientikauppamme. Se perustuu koulutukseen ja innovaatioihin, ei tuotantohenkilöstön palkkakilpailuun.

Tuntuu, että "yrittäjähenkiselle kykypuolueelle" ei vasaralla takomallakaan mene päähän, että mämmi nyt vaan ei mene kaupaksi maailmanmarkkinoilla, vaikka duunarit tekisivät töitä ilmaiseksi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #44
Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen Vastaus kommenttiin #44

Mene töihin niin saat maksaa enemmän veroja.

AJ Jarvinen

Tässä ei ole taas mitään logiikkaa. Jos nämä "kyvyttömät" yritysjohtajat saavat yrityksen toimintaa kehitettyä siirtämällä työtä ulkomaille, ovatko he kyvyttömiä vai ajavatko he johtamansa yrityksen etua kuten heidät on palkattu tekemään?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Elintasoa pidetään yllä velkarahalla ja lisäksi ostovoimaa korottaa kun muut tekevät tarvitsemamme edullisesti alemmalla työkustannuksella.
Elämme todella hyvinvoinnissa!

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Työvoima ja yritykset, niin kotimarkkinoilla toimivat kuin vietiä harjoittavat, ovat globaalin kilpailun piirissä. Vakaan valuutan armoilla ei ole olemassa saavutettavia etuja eikä ole myöskään saavutettuja etuja, ainoastaan menetettäviä etuja.

Työehtojen ja ansiotason leikkaus on ollut demarileirin politiikkaa koko euro-alueella. Impivaaraa kuvitella ettei tuolla olisi vaikutusta Suomessa ja siitä suoraan seuraisi tarvetta palkkatason laskuun ja työehtojen heikentämiseen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tulipa tuosta mieleen1970-luku, jolloin kommunistien keskeisin teema sosialidemokraatteja vastaan oli, että miten paljon taas jäi etuja saavuttamatta ja entisiä menetettiin, kun demarit anto neuvotteluissa periksi. Aina vaan huonompaan menee. Eivät kuitenkaan koskaan vastanneet kysymykseen, että miten korkea se elintaso on joskus ollut, kun se koko ajan on alentunut ja silti vielä tullaan toimeen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Tyoehtojen ja ansiotason leikkaus on ollut demarileirien politiikka koko euro-alueella" Voi, voi, poika rukkaa, otahan asioista hieman selvää, ennenkuin heittelet ilmaan näkemyksiäsi joille aidan seipäätkin nauraa.

Käyttäjän JussiKolehmainen kuva
Jussi Kolehmainen

Olipas hyvä kirjoitus :)

Näin ruohonjuuritason työläisen näkövinkkelistäni AY-liike on koko työhistoriani ollut jonkinlainen pönöttävä yhdistys jolla on monopoliasema etujen valvonnassa. Usein tulee myös tunne, että he kokevat kaikenlaisen kritiikin - rakentavankin - hyökkäyksenä.

Jukka Ala-Mutka

Ihan sama kuka on syyllinen, mutta yrittäjää syyllistämällä ei tule uusia tuotteita eikä uusia palkata.

Joo kilpailukykyinen infra on olemassa ainakin indekseissä, mutta muuten mittarit näyttää alaspäin.

AY-LIIKE ei menneen maailman toimintatavalla ainakaan asioita edistä.

Kun homma ei toimi, äänestetään jaloilla ja siihenkin taisi vasemmiston lääke olla se, että rajalla verotetaan...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Hauskasti pistetty: Ihan sama, kuka on syyllinen, ei syytetä yrittäjiä, joten syytetään duunareita.

AJ Jarvinen

Ota ne mustavalkoiset lasit pois päästä, niin tajuat, että kukaan ei syytä työtä tekeviä, vaan rikkoutunutta järjestelmää joka mukaa ajaa heidän etujaan samalla rampautten koko maan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #103

Ah, nyt ymmärrän: Duunarin palkan alennukset ovat duunarin duunarin edun mukaista.

Miksi johtoportaan palkan alennukset eivät ole johtoportaan edun mukaista? Siellä olisi paljon enemmän laskuvaraa.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne

Ay-pomot ja vasemmistopoliitikot toimivat ikään kuin emme olisikaan 20 vuotta sitten siirtyneet kekkosajan suljetusta suunnitelmataloudesta vapaille markkinoille, globaaliin kilpailutalouteen.

Kun tänä aamuna kuunteli SAK:n Lauri Lylyä TV1:n Ykkösaamussa, niin ainoaksi vaihtoehdoksi jäi, että tuleva eduskunta säätää työmarkkinalait, joilla kilpailukyvyn edellytykset turvataan, sillä ei ay-liikkeestä ol enää minkään asian sopijaksi. Niin itsekästä ja halutonta tosiasioiden tunnustamiseen Lylyn puhe oli.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

No sittenhän ei ole työnantajaliitoillakaan kenen kanssa neuvotella. Jos eduskunnalle annettaisiin oikeus ohittaa työmarkkinaosapuolet, niin ennustettavuus työmarkkinoilta katoaisi kokonaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ilkka Nielsen

Ennustettavuus on ollut tiedossa jo kymmenen vuotta. Vientiteollisuuden työpaikkoja on hävinnyt Suomessa karkeasti 100 000.

Vientiyritykset jotka ovat globalisaation seurauksena siirtäneet toimintojaan pois maasta ovat uusissa tuotantomaissaan kasvattaneet työntekijöidensä määrää n. 300 000 tuhannella työntekijällä.

Periaatteessa syyt ovat logistiikka, asiakkaan läheisyys, veroedut, työvoman saanti ja alhaisempi kustannustaso, kohdemaassa investointeihin saadut edut ja kohdemaan hallitusten yrittäjämyönteisyys.

Tähän ei Suomessa päästä, vaikka palkkataso alenisi 20 %. Ay-liike ja ns tiukayt yleissitovien ehtojen lieventäminen voi saada aikaan vain pk- yritystoiminnan aktivoitumisen kautta syntyviä uusia työpaikkoja ja kotimaisen palveluyritysten kasvua.

Globaali kilpailu on monivivahteinen yhdistelmä muuttujia josta syntyy kilpailukykyinen kokonaisuus. Sitä ei täällä maailman reunalla saada aikaan. Vain erittäin korkeatasoisella erityisosaamisella innovatiivinen tuote menestyy. Se ei luo työpaikkoja.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen Vastaus kommenttiin #31

Tasan tarkkaan samaa mieltä. Työmarkkinaosapuolila ei näihin vaikuttavin tekijöihin ole ollut muilta osin mahdollisuus vaikuttaa kuin palkkatason alentamisella.
Sillä ei olisi pitkälle pötkitty.

Käyttäjän IlkkaTArvola kuva
Ilkka T Arvola

Aikanaan keskusteltiin saunan lauteilla ratkaisusta, että työnantajaliitot yksinkertaisesti lakkautetaan. Avioero 75-vuotisen kihlausajan jälkeen; sehän on vain nykyaikaa.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #34

Terve vaan, Ilkka, pitkästä aikaa. :-)

Johan työnantajapuoli on ajanut byrokratiaansa alas lakkauttamalla vanhat keskusjärjestönsä siirtämällä vallat toimialaliitoille ja tekemällä EK:sta pelkän puhetorven ja koordinointielimen.

Ay-puoli ei vaan ymmärrä, että keskitetyn sopimisen aika jäi taakse, kun markkinat vapautettiin kilpailulle.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne

Tottakai työmarkkinaosapuolet saavat neuvotella ja sopia ihan mistä haluavat ja kykenevät. Mutta jos valmista ei tule, niin silloin asia siirtyy eduskunnalle, eli hallitus valmistelee lakiesitykset ja eduskunnan enemmistö päättää.

Ei eduskunta voi sen vangiksi jäädä, että ay-pomot ja vasemmisto katsovat sen "konsensukseksi", että muut nielevät mukisematta heidän vaatimuksensa. Juuri tämänhän Stubb totesi sanoessaan, ettei konsensus enää toimi politiikassa.

Ja tähän taitaa kaatua myös Sipilän utopia yhteiskuntasopimuksesta. Esko Ahokin tuota yritti Kalevi Sorsan avulla ja senkin kaatoi ay-liike P-E Lundhin johdolla yli 20 vuotta sitten.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #63

Jos muistat ammattiliitto Tehyn muutamien vuosien takaista lakko- ja joukkoirtisanoutumisuhkaa, niin siinähän viimeisin porvarihallitus näytti kykynsä.

Ensin ostetaan mellevillä hoitajien palkankorotuslupauksilla vaalivoitto, ja sitten kun hoitajat kyselevät vaalilupausten perään, aletaan rustailemaan pakkolakeja. Kuluttajansuoja ikään kuin hävisi.

Jos nyt saadaan puhdas ahneiden hallitus pystyyn (omistajien rahat eivät kuulu leikkausten piiriin), niin se voisi ensi työkseen pyrkiä laatimaan sellaisen lakikokonaisuuden, missä työntekijöiden palkankorotukset kielletään kategorisesti. Markkinatalouden toiminta varmistettaisiin lakien avulla.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #65

Muistanhan minä ja oikein hyvinkin. TEHY edusti sellaista korkeakolutettujen naisten ryhmää, joiden yli oli kävelty jokaisessa tupossa, kun naisten palkankorotuksiin varatut erät jsettiinkin tasaisesti kaikille.

Tämä johtui siitä,ettei TEHYllä ollut oikeutta omaan tuörhtosopimukseen, vaan se oli osa kunta-alan neuvottelusysteemiä.

Lakossa toki vaadittiin muita suurempia palkankorotuksia (joihin Vanhanen ja Katainen lupadivat valtion vastaantulon), mutta todelöinen lakon (ja sen pitkittymisen) syy oli siinä, että TEHYn tärkein tavoite oli saada oikeus oman työehtosopimuksen tekemiseen, minkä se sitten saikin.

Juuri näin pitää politiikassa oikaista ay-toiminnan epäoikeudenmukaisuudet.

Käyttäjän JarmoNummenp kuva
Jarmo Nummenpää Vastaus kommenttiin #69

En kyllä muista TEHyn saaneen koskaan omaa TEHYTES-sopimusta. Päin vastoin, tehy irtaantui kunnallisesta neuvottelujärjestöstään ja joutui jäämään pois KT neuvottelupöydästä. TEHY tavoitteli itselleen omaa neuvottelujärjestön roolia KTn pöydässä mutta siihen ei KT koskaan suostunut. KVTES oli edelleen voimassaoleva TES ja TEHYllä oli oikeus peesata muiden neuvottelujärjestöjen tekemiä sopimuksia. Lopulta TEHY palasi yhteistyöhön SuPerin ja SPALin kanssa ja perustivat oman yhteisen neuvottelujärjestön KoHo ry.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #189

Kiitos tarkennuksesta. Tehy todellakin halusi irti sopimuskartellista, jossa se ei päässyt ajamaan omia tavoitteitaan, vaan joutui aina muiden ammattiliittojen ylikävelemäksi.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma Vastaus kommenttiin #63
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #63

Esko Ahoa kivitettiin jo heti, kun hän sanoi sanan: "työreformi"....

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei tule heti mieleen länsimaata, jossa ay-jäsenmaksu on verotuksessa vähennyskelpoinen. Mitä jos käytettäisiin nämä menetettävät verotulot vaikka
vanhusten huoltoon ja tuettaisiin näin vanhuspalvelunlain täytäntöönpanoa.

Tasapuolisuuden nimissä myös vastaava työantajapuolen jäsenmaksujen verovähennysoikeus olisi poistettava.

AJ Jarvinen

Täysin samaa mieltä.

On myös kohtuutonta, että jäsenmaksuilla tuetaan järkyttävissä määrin tiettyä puoluetta ilman jäsenten äänivaltaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jep. EK:n Kakolle antama "sivustatuki" ja sen verottomuus on sikamaista.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Minä tiedän ainakin yhden tuollaisen länsimaan: Suomi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mikä teollisuudenala on siirtynyt pois Suomesta palkkatason takia? Kuinka paljon "liikaa" tuolla alalla on maksettu?

Miksi AY-liike valvoisi muiden kuin jäsenistönsä etuja? Eikö yleinen edunvalvonta kuulu eduskunnalle, ei yrityksille eikä AY-liikkeelle?

"Vaikka jokainen tilasto kertoo ihan muuta. "

Mikä tilasto? Kansaivälisten kilpailukykyvertailujen mukaan olemme tilastossa sijalla 4.

Tunnustamalla tosiasiat?

Kuinka paljon parhaiten ansaitsevan desiilin kokonaistulot ovat lisääntyneet viimeisten 20 vuoden aikana (EU-jäsenyys)?

Kuinka paljon kokonaismediaanitulot ovat lisääntyneet viimeisten 20 vuoden aikana (EU-jäsenyys)?

Kuinka paljon heikoimmin ansaotsevan desiillin kokonaistulot ovat lisääntyneet viimeisten 20 vuoden aikana (EU-jäsenyys)?

Siinä olisi hieman tosiasioita, joista voisimme keskustella täällä, jos ne esittäisit - pelkkien väitteiden sijaan.

Käyttäjän JariHollsten kuva
Jari Hollstén

Paikkakunnallani Kemiönsaarella vuodesta 1686 toiminut ruukki meni lopulta konkurssiin kesällä 2012. Toiminta siirtyi mm Saksaan ja Hollantiin. Lauri Ihalainen kiiruhti paikalle entisiä työntekijöitä lohduttelemaan. Olisivat voineet laittaa Laurin istumaan peilin eteen ihmettelemään mitä on tullut vuosikymmenten aikana tehtyä ja sitten lähettää takaisin Helsinkiin.

Kuvaavaa on miten entisille työntekijöille järjestettiin työttömyyslomakkeiden täyttökursseja ja virkistystoimintaa ja paikkakunnalle järjestettiin jopa työvoimatoimiston haarakonttori, ei työtä järjestämään kun sitä ei ollut vaan päiväraharumbaa ja eläkeputkia hoitelemaan. Samalla paikkakunnan parisensataa alihankkijaa, usein pieniä ja yhdenmiehenyrityksiä jäi nuolemaan näppejään konkurssipesästä. Näitä ei sitten muistettu missään millään lailla ja meni niitä nurinkin.

Suomen suurin ongelma (juuri niin) on liian vahvat ammattiyhdistysliitot. Nyt kun melkein 3/4 Suomen kansasta on "oikeistoa" niin olisi asialle vihdoin osattava ja uskallettava tehdä suurremontti. Laittomat lakot ja kohtuuttomat yhteiskunnan avainalat (satamat ym.) sulkevat tukilakot lopetettava ja "kannustinloukut" eli liian helpot sosiaalietuudet poistettava ankaralla kädellä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomi on syrjäinen ilmastoltaan kallis maa asuttavaksi, ei kilpailukykyä sillä saada, että työvoimasta pyritään ottamaan kaikki mahdolliset ja mahdottomat irti vaan tekemällä tuotteita joilla on maailmanlaajuista kysyntää. Suomalaiset ovat koulutukseltaan maailman huippua, ei Nokian nousu ollut sattumaa vaan suomalaisen insinööritaidon tulos ja tätä korkeaa koulutustasoa pitää käyttää hyväksi. Työpäivän pidennys johtaisi väistämättä tuottavuuden heikentymiseen, palkkojen alentaminen taas merkitsisi verotulojen romahtamista ja hyvinvointiyhteiskuntamme alasajoa jota varsinkin kokoomus ajaa. Bulkkituotteita tuottamalla emme maailmanmarkkinoilla pärjää, sen nyt jokaisen olisi syytä ymmärtää, joten on keskityttävä muuhun, kuin pyrkimykseen heikentää palkansaajien asemaa. On syytä panostaa siien, että Suomi nousee korkean tegnologian tuotteita tuottavaksi maaksi, sillä pärjäämme ja edellitykset siihen on olemassa. Suomella on mahdollista nousta takaisin siihen asemaan missä olimme 90-luvun jälkipuoliskolla, mutta pelkästään polkemalla palkansaajien oikeuksia ei siihen kyllä päästä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Suomalaisilla ei ole sellaista osaamista jota muuallakin on. Ja mitä sitten vaikka täällä kehitettäisiinkin tuotteita joille on kysyntää, muualla niiden valmistus on halvempaa.

Suomella ei ole mahdollista nousta samaan asemaan kuin 90-luvun alussa oltiin. Silloin oli halua heikentää tuotannon arvoa kollektiivisesti, mutta ay luopui ahneuksissaan siitä moottorista.

Nyt hyvinvointiyhteiskuntaa puretaan muiden euro-maiden perässä. Eikä ole porvarien juoni vaan euron väistämätön seuraus. Ennen vaihtotaseen epätasapaino hoitui devalvoimalla joka elvytti taloutta niin vienti- kuin tuontimaissa.

Jos työpaikat halutaan säilyttää ja uusia meille syntyvän, oman valuutan aikaan sopivista keskitetyistä palkkaneuvotteluista on luovuttava ja annettava palkkojen määräytyä markkinoilla Viron tapaan. En ymmärrä mitä pelottavaa siinä on jos kysyntä alkaa nostamaan palkkatasoa. Minua pelottaa enemmän malli jossa keskitetty järjestelmä tuhoaa kaiken aikaa työpaikkoja ja laskee palkkatasoa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Silloin oli halua heikentää tuotannon arvoa kollektiivisesti, mutta ay luopui ahneuksissaan siitä moottorista. "

Juuri näin. Onneksi sentään yritysjohto on valmis alentamaan omaa palkkatasoaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Heikki, toisin kun väität Suomessa on paljon erityisosaamsta, vaikkapa Koneen hissit, jäänmurtajat tai Valmetin paperikoneet esimerkkeinä, sensijaan kyky jalostaa se osaaminen tuotteksi ja markkinoda on heikkoa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #49

Arto Granlund

Missä maassa KONEella on eniten henkilöstöä?

Vuonna 2014 kymmenen suurinta maata henkilöstön määrällä mitattuna olivat Kiina, Yhdysvallat, Intia, Ranska, Italia, Iso-Britannia, Saksa, Suomi, Australia ja Alankomaat.

KONEella on yli 1 000 toimipistettä ympäri maailmaa lähes 60 maassa, ja valtuutettuja jakelijoita yli 60 maassa. KONEella on kahdeksan globaalia tuotantoyksikköä ja seitsemän tuotekehitysyksikköä.

Valmet on yksi maailman kahdestakymmenestä paperikoineiden valmistajista eikä edes suurimpien joukossa. Valmistus Suomessa perustuu tärkeimpien komponettien valmistukseen.

Jäänmurtajia rakennetaan Suomessa venäläisen omistajan telakalla Venäjän valtion käyttöön.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #57

Varsio, tottakai olen tietoinen Koneen ja Valmetin maailmanlaajuisesta toiminnasta toimiihan poikani valmetin Kiinan hankintojen johtajana Sanghaissa ja ennen Valmettiin sirtymistä teki opiskelunsa lopputyön ja myös työskenteli Kone oy:ä. Oleellista on kuitenkin, että näidenkin yhtiöiden pääomistus, toisin kun esim. Nokian on Suomessa. Yritin vain kertoa esimerkein, että kyllä Suomessa erityisosaamista on ja ymmärrän kyllä, että mikäli suomalaisyritykset haluavat kasvua on se maailmalta haettava ja toimia siellä missä markkinat ovat.

AJ Jarvinen Vastaus kommenttiin #49

Tässä luettuani kommentteja läpi, täytyy todeta että yksä harhaluuloinen rassukka täältä loistaa yli muiden, ja se on Arto Granlund.

Mainitset erityisosaamisena Koneen, ja toteat perään ettei Suomessa osata tuotteistaa ja markkinoida. En viitsi alkaa edes selittämään, kuinka typerä vertaus tämä on. Miten meni noinniinkuin omasta mielestä?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #99

järvinen. et näköjään ymmärrä lukemaasi ja sillehän minä en taas voi mitään. En suinkaan todennut ettei Kone olisi osannut markkioida tuotettaan, puhuin yleensä suomalaisyritysen heikosta markkinoinnista, elintarviketeollisuus esimerkkinä ja siihen taas syyt löytyy historiasta, kuten viennistä entiseen NL:n

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Virolaisia työskentelee Suomessa ainakin satatuhatta, vaikka siis Viro on työntekijöiden paratiisi ilman turhaa säätelyä? Erikoista?

Paikallinen sopiminen taitaa Virossa merkitä sitä, että hankkii matkalipun ulkomaille?

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/11/virolaisia...

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Esimerkkejä ompelijan palkoista maailmalta.. Bangladeshissa ompelijan minimipalkka 50 €/kk, vaikka elämiseen tarvittavan palkan pitäisi olla 242 €/kk. Kambodzassa min. palkka 73 €/kk ja elämiseen siellä tarvittaisiin 286 €/kk.. jne.

Tälläistäkö Suomeenkin halutaan? Palkat niin pieniksi, että niillä ei elä?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Nina Palomäki

Melkein arvasin, että joku lähtee tälle linjalle. Ei tietenkään haluta, eikä siitä ole edes nykyisissä suomalaisessa työmarkkinasopimuksissa kysymys.

Suomessa ainuttakaan palkansaajaa ei riistetä. Tämän päivän keskustelussa on lähinnä kysymys mahdollisuudesta tarkistaa nykyisiä työehtojen kattavuutta puuttumatta millään tavalla ihmisarvoon, työturvallisuuteen tai palkkatason alentamiseen.

Esittämäsi mukaan Ay-liikeen pitäisi mennä kyseisiin maihin puolustamaan ihmisoikeuksia ja vaatimaan yleissitovuutta. Toinen vaihtoehto on, että otamme ne ompelijat tänne Suomeen ompelemaan leninkejä suomalaisilla yleissitovilla työehdoilla ja myymme leningit maailman markkinoille.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Tuskin suomalaisella Ay-liikkeellä on resursseja toimia ympäri maailmaa, mutta joku järjestö voisikin niin toimia.

Tieto on tärkeää joka maassa.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

Nina kiltti, kukaan ei varmaan tätä halua. Mutta tässä maailmassa ja tässä / nyt me elämme. Näissä olosuhteissa. Ei tätä kiukuttelemalla tai nyrkki pystyssä muille huutamalla saa paremmaksi. Eikä sillä vaikka Suomen sisällä olisi maailman parhain ompelijoiden työehtosopimus.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Olet kyllä oikeassa, koska nyt ihmiset tekevät ostopäätöksen hinnan mukaan.. Mutta entä jos Suomessa, Pohjoismaissa ja Euroopassa aletaan maksamaan lähes samaa palkkaa jossain Bangladeshissa? Kuka sitten niitä edullisesti tehtyjä tuotteita ostaa?

Ostovoimakin on tärkeää ja sen takia rahan on syytä jakaantua suht tasaisesti.

Entä sitten palkkojen sivukulut tai ALV? Eikö näiden alentaminen helpottaisi yrittäjän elämää?

Taikka sitten se, että yhteisöveroa perittäisiin Viron malliin vasta ulos nostetusta voitosta /tuloksesta?

AJ Jarvinen

Hyvin trollattu. Suosittelen tällä järjenjuoksulla jatkamaan keskustelua Suomi24 tai jollain vauvafoorumilla.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Olipas asiapitoista ja väsyttävää :/

Vastaapas AJ, kuka niitä halvalla tuotettuja tuotteita ostaa, jos työntekijöillä ei ole ostovoimaa?

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Katselin Lylyn haastattelua tänään (TV-1, 2.5. 10:05) ja kyllähän siinä vähän toisella tavalla asiassa tulokulmia löytyi kuin kokoomuslaisen blogistin tämän nyörin alustuksessa.
Kumpi sitten on kuplassa?
Se varmaankin, joka pelastaa Suomen, EU:n ja maailman.
TTIP?

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

Niinnpä, olen Lylyn kanssa koko tavalla eri linjoilla. Mutta kun täällä kerran käliset, niin voisitko ihan ensimmäiseksi kertoa, missä kohtaa olen kirjoituksessani väärässä?

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Mielestäni et ole - kokoomuslainen taustasi huomioiden - lainkaan väärässä edustamasi puolueen edustajana.
Valinnat ovat poliittisia nyt.
Niitä tekee Suomen Keskusta.

Ehkä Liikasen alustus AY-väen ja Sipilän palaverissa pari päivää sitten selkeyttäisi niitä kohtia, joissa olemme samaa mieltä, missä taas eri mieltä.

Se, minkä minua toistuvasti mietityttää (olen ollut politiikassa sdp-aktiivina mukana reilut 30v ja viihdyn hyvin Markku Markkulan (kok) kanssa Brysselissä, jossa olemme aika lailla samaa mieltä) on vaalien jälkeen Kokoomuksen "militanttisiiven" raivokas ulostulo asioissa, joista vielä äsken oltiin koko lailla konsensuksessa.
Neljän vuoden ajan.
Liikasen kalvot lienevät ulottuvillasi (kysy vaikka Häkliltä)
Tekstiksi lyhennettynä seuraavasti:
"Työmarkkinajärjestöt eilen koolla hallitustunnustelija Juha Sipilän johdolla.
Ohessa viisi kuvaa alustuksestani.
Pääviesti: Suomen talouden vaikeudet ovat suuria ja pitkäaikaisia, mutta me voimme rakentaa tien ulos. Se vaatii päätöksiä, yhteistyötä ja pitkäjänteisyyttä."

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Lyly ilmoitti TV-haastattelussa, että Saksaa ja Ruotsia korkeammat palkat eivät ole ongelma kun SAK:ssa on keksitty työntehostamiskeino ja kannustuskeino. Kylläpä ovat viisaita, kun hallitsevat elinkeinojen prosessit paremmin kuin elinkeinot itse ja arvovaltainen on, kun parlamentaarista valtaakin on siunaantunut. Kyllä tämän tason puhe huolettaa.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

"Suomen suurin poliittinen kupla ei ole vihervasemmistolaispunavuorelainen, vaan se on ihan perinteinen tulipunainen hakaniemeläinen kupla."

Jonka vastakkaisena toimijana toimii äärikapitalistinen voima. Yleensä nämä sormea heristelevät henkilöt ovat itse monien eri OY;n jopa ry;n saattavat olla myös jossain säätiöissä. Tietenkään tätä ei voi verrata näihin punakommareihin, koska tämä toinen äärilaita maksaa palkat OY;n ry;n rahoista ja duunarit maksa omistaan? Millähän varoin se EK toimii?

Et sinä niitä lakkoja pääse pakoon ei ole päästy Ranskassa, eikä Saksassa, joissain kehittyneissä valtioissa on sakotus järjestelmä takaamassa työntekijän irtisanomis - suojaa.

Tuolla vastasit erääseen kommenttiin, että jos tänne tulisi ihmisiä pilvin pimein tekemään töitä alihinnoitteluna, sanoit Mitä sitten? No mihin laittaisit nämä Suomalaiset duunarit, varmaan sinne samaan paikkaan, missä tällä hetkellä on rakennusmiehiä, halpahinnoittelun vuoksi.
Ei se hyvin toimi tuo kapitalistinen ajattelukaan työnantajan näkökulmasta. Työnantajapuoli on valmis teettämään työt alipalkkauksella, joista räikeimpiä lienevät Kiinalaiset kivimiehet. Ei kai se liene duunareitten vika että olkiluodon työmaa kestää, sekin kertoo ahneesta hinnoittelusta ja ammattitaidottomuudesta, etiikasta puhumattakaan.
Katsoin takavuosina TV ohjelmaa, jossa eräs tunnettu "uusajattelija" Personal Traineri, hienolta nimikkeeltä johtaja nimikkeen kera ennusteli miten Keskisen kyläkaupalla tulee olemaan vaikeuksia lähitulevaisuudessaan, ennusti melkein konkurssia. Miten on käynyt Keskinen laajentaa ja Personal Traileri on supistanut ja käynyt ainakin yhdet YT neuvottelut. Näinhän se menee jokainen elää uskollaan, myös duunari, sillä uskolla että tekemällä työtä rehellisesti voi elättää perheensä ja maksaa hyvinvointivaltiolle verot. Ei Suomalaisen duunarin palkat ole ennätyksellisiä, ennätyksellisiä ovat työstä aiheutuvat sivutulot. Näihin asioihinhan on niin punakommarit / vasemmistolaiset kuin myös tämä toinen ääripää kapitalistit, molemmat ryhmät ovat päässeet vaikuttamaan useissa hallituksissa, ilman tulosta.
Itse en kuuluu kumpaakaan leiriin, minua vain ärsyttää tällainen yksipuolinen mustamaalaus, sillä hetkellä kun asioille pitäisi todella tehdä jotain järkevää..

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

Sinulla on mennyt yksi perustavaa laatua oleva asia aivan ohi kaalin: ei kukaan kapitalisti tai kukaan muukaan ihmeellinen porvaristinen taho tuo Suomeen mitään mikä riistäisi ketään.

Maailma, globalisaatio, digitalisaatio ja muu kehitys tuo. Me voimme joko sopeutua tai heristää nyrkkiä ja syyttää muita niin kuin sinä teet.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Ei vai?
Ymmärrän yskäsi ja siihen haasteeseen pitäisi vastata. Se ei onnistu toisia syytelemällä, koska tilanne jatkuu edelleen, SAK;n, STTK;n ja EK;n ohjauksessa ja päätännän alla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suurin ongelma on yhteisvaluutta joka ei anna Suomen poliitikoille työkaluja talouden nostamiseksi. Eiköhän keskustakin mene raamit kaulassa yhteisvaluutan ikuisuutta puolustamaan ja taas on neljä laihempaa vuotta edessä, velat vain kasvaa.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne

Jos työkaluina on inflaation päästäminen valloilleen ja huonon talouspolitiikan korjaaminen devalvoimalla, niin siihen itsepetokseen ja kurjuuteen ei todellakaan ole syytä palata

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos työkaluina on inflaation päästäminen valloilleen"

Sinähän pystyt luomaan mörköjä seinille kuin Lipponen aikoinaan. Miten inflaatiomörkö hyppäisi esiin talouden noustessa työllisyyden lisääntyessä oman valuutan devalvoituessa, nythän meillä on deflaatiopeikko kylässä? Mainitaan nyt että EKP on pumpannut valtavia määriä rahaa talouteen ja viitekorot ovat edelleen maassa.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #75

Inflaatio on todella paha mörkö, joka pääsee valloilleen, kun talouspolitiikka on löysää eli päästetään kustamnukset ja hinnat kasvamaan holtittomasti. Tämä sitten korjataan devalvaatiolla, kun kansainvälinen kilpailukyky on menetetty, toisin sanoen kudtaan pakkasella omiin housuihin, kun kulujen ja hintojen nousua ei osata panna kuriin.

En todellakaan osaa nähdä mitään hyötyä paluussa parinkymmenen vuoden takaisiin valuuttaspekulaatioihin ja vientikaupan vaikeaan ennustettavuuteen. Yhteisvaluutta on ehdottomasti oman etumme mukaista, koska se pakottaa talouspolitiikan terveelle pohjalle.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Osut asian ytimeen: Inflaatio ja jatkuvat devalvaatiot johtivat sodanjälkeisessä Suomessa ennennäkemättömään elintasonnousuputkeen, joka saatiin taitettua vasta Mauno Koiviston tultua kruunatuksi "Maan Isäksi".

Moiseen kehitykseen palaaminen olisi sulaa hulluutta!

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #79

Elintason nousu on ihan eri asia kuin inflatoriset palkankorotukset ja vielä inflatorisemmat hinnankorotukset sekä se, että talouspolitiikan lepsuus maksatetaan palkansaajilla korottamalla kaikkien tuontitavaroiden hintoja devalvaatioprosentin verran ja siihen vielä päälle se muinainen liikevaihtovero.

Taidat ymmärtää taloudesta hyvin vähän?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #83

Inflaatio on ollut tuon talouskehityksen syy, ei seuraus. Inflaatio on modernin talouden perusmoottori. Hinnankorotukset ovat inflaation seuraus. Inflaationvastainen "taistelu" johtaa juuri siihen, mihin se on nyt EUn alueella johtanut.

Inflaatiosta ja sen merkityksestä kansantaloudelle tässä perustietoa. Jos olet eri mieltä tai sinulla on kysyttävää, jatkakaamme keskustelua ao. blogissa.

http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/138848-kans...

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #87

Sinulta on olennaisin tajuamatta. Inflaatio syntyy siitä, että hintoja ja palkkoja korotetaan, tai vaikka päinvastoin: palkkoja korotetaan, niin samalla hinnatkin nousevat.

Talouskasvun ja elintason kanssa inflaatiolla ei ole mitään tekemistä, koska inflaatio EI LISÄÄ ostovoimaa markkinoille.

Inflaatio on terveen talouspolitiikan syöpä. Jos tätä et halua uskoa, niin elät omissa harhamaailmoissasi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #89

"Inflaatio on terveen talouspolitiikan syöpä"

Päinvastoin, deflaatio on terveen talouden syöpä.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #91

Milloinkas deflaatio on Suomen talouden syöpänä ollut?

Inflaatio sen sijaan oli Suomen kansantalouden syöpä minun aikuisen ikäni ensimmäiset 50 vuotta!

Kiitos siitä kuuluu kekkosajan suljetun suunnitelmatalouden etu- ja jakopuolueille, ennen muuta maalaisliitto/kepulle ja kaikille duunareiden kannatuksen jakautumisesta keskenään riidelleille sosialistipuolueille

Hyvä, että edes nyt on saatu kokoomus mukaan mahdollisten hallituspuolueiden joukkoon. Inflaatio/devalvaatio-mellastelun aikanahan talousjärki pidettiin filttiketjussa "ulkopoliittisista" syistä.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #91

Milloinkas deflaatio on Suomen talouden syöpänä ollut?

Inflaatio sen sijaan oli Suomen kansantalouden syöpä minun aikuisen ikäni ensimmäiset 50 vuotta!

Kiitos siitä kuuluu kekkosajan suljetun suunnitelmatalouden etu- ja jakopuolueille, ennen muuta maalaisliitto/kepulle ja kaikille duunareiden kannatuksen jakautumisesta keskenään riidelleille sosialistipuolueille

Hyvä, että edes nyt on saatu kokoomus mukaan mahdollisten hallituspuolueiden joukkoon. Inflaatio/devalvaatio-mellastelun aikanahan talousjärki pidettiin filttiketjussa "ulkopoliittisista" syistä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #96

"Milloinkas deflaatio on Suomen talouden syöpänä ollut?"

Tänä päivänä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #96

"Kiitos siitä kuuluu kekkosajan suljetun suunnitelmatalouden etu- ja jakopuolueille"

Kekkosen aikana Suomesta rakennettiin hyvinvointivaltio jota ei EU;n aikana ole varaa ylläpitää. Sairaalat ja terveyskeskukset suljetaan ja tiet kääritään rullalle.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #89

Jos nyt kuitenkin lukisit tuon antamani linkin tekstin. Ymmärtäisit, että kun palkat nousevat, hinnat eivät nouse "samalla", vaan viiveellä. Ja tässä koko homman juju.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #114

Kun palkkakustannukset nousevat, niin yrittäjä siirtää nousun hintoihinsa heti eikä millään viiveellä. Ei mielikuvitusmaailmaasi millään lukemisella pysty ymmärtämään.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #125

Lue täältä, niin pystyt: http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152551-kans...

Lue numerojärjestyksessä, niin asia selviää. Sillä selviää myös, mikä on kansantlaouden ja yritystalouden ero, mikä on kansantaloustieteen ja kauppaopin ero.

Lukemalla opit ja asiat selviävät.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #127

Olet mielikuvitellut itsellesi ikioman taloustieteen. En ryhdy mielikuvitustasi oikomaan. Se tuskin on edes mahdollista.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #142

Esittämissäni ei ole mitään itse keksimääni. Mutta jos et viitsi tutustua teksteihin ja osoittaa, mikä niissä on virheellistä, ei tästä kannattane jatkaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #89

Luepa tämä, niin tiedät ja ymmärrät edes jotain inflaatiosta ja sen merkityksestä kansantaloudelle.

http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/138848-kans...

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Mitä mieltä ollaan tästä kirjoituksestani, jossa kiinnitän huomiota siihen, että työntekijöiden ja opiskelijoiden edunvalvonta joutuu jostakin perustelemattomasta syystä useammin silmätikuksi kuin elinkeinoelämän edunvalvonta?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kirjoituksesi osuu täysin harhaan: On selvää, että rikkaat ja rikastuneet yrittäjät jne, joista kirjoitat, ovat ansainneet varallisuutensa, koska he, ja vain he, toimivat kansan parhaaksi. Siitä he ovat saaneet ansaitsemansa pallkion. Sen sijaan työläiset, opiskelijat ja muut mainitsemasi marginaaliryhmät ovat vain ryöväämässä noita varallisuuksia, vaikka itse eivät ole mitään kansantalouden hyväksi koskaan itse tehneet.

On selvää, että duunarilla on duunia vain, koska yrittäjä ja yritys sitä armostaan hänelle tarjoaa. Miksi ihmeessä tuollaisten loisten etuja pitäisi ajaa - kenenkään?

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne

Jouko: "On selvää, että duunarilla on duunia vain, koska yrittäjä ja yritys sitä armostaan hänelle tarjoaa."

Ei tuollaista armoa missään ole.

Yrittäjät ja yritykset kilpailevat vapailla markkinoilla asiakkaittensa rahoista. Jos yrittäjä osaa hommansa ja yritys tuottaa hyvää laatua kohtuuhintaan, niin sellainen yritys pyrkii parantamaan kilpailuetuaan palkkaamalla vielä parempaa ja ammattitaitoisempaa duunariporukkaa.

Yrittäjän itsekäs ahneus ja pyrkimys voittaa markkinoilla enemmän asiakkaita panee hänet kilpailemaan alan parhaista duunareista, eikä todellakaan mikään "armo"!

Talouden ohella suosittelen perehtymistä bisnestoimintaan.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #90

Pertti, J Heynolla on ihan oma taloustiede. Sen mukaan esim. kokonaisveroaste voidaan nostaa rajattomasti aina 100 prosenttiin saakka ilman haittavaikutuksia yhteiskunnalle. Samoin huoltosuhde voi vapaasti heikentyä ilman haitallisia vaikutuksia.

Oletankin, että J Heyno haikailee entisen NL:n tapaista sosialismia Suomeen (trolli ?).

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #199

Vihjailut 100 % veroasteesta ovat tasan yhtä lapsellisia kuin vihjailut 0 % veroasteesta.

Et ilmeisesti ole lukenut antamaani linkkiä sarjaan "Kansantaloutta ilman kyyneleitä", joten et tiedä, mistä puhut. Jos tuossa sarjassa on jotain virheitä, osoita ne ja lakkaa vauvailemasta.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #201

Eihän niissä toki virheitä ole, pelkkää mielikuvitusta vaan, jolla ei ole taloustieteen kanssa muuta tekemistä kuin yhteinen terminologia.

Jospa itse lukisit jonkun - minkä tahansa - kansantalouden ohuimman perusoppikirjan, niin voisit itse listata omat virheesi siirtämättä sitä vaivaa muille.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #204

Et siis vaivautunut lukemaan, joten esität - taas - mielipiteesi asiasta, jota et tunne.

Eipä kannata kanssasi jatkaa.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #206

Tottakai luin. En kai muuten pystyisi toteamaan kirjoitussarjaasi pelkäksi talouskuvitteluksi.

Lue itse enemmän, niin luulet vähemmän.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #207

Luit vai? No, mennäänpä sitten ihan järjestyksessä, aloittakaamme osasta 1: Mitä se raha oikein on.

Mikä kohta siinä oli "talouskuvittelua"? Mikä kohta ei pitänyt paikaansa? Millä perusteella?

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #210

Rahako? Se on vaihdannan väline.

Mitä muuta haluat oppia?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #212

Eikös se ole myös arvon mitta. Lisäksi seteliraha on velkakirja eli kertoo velasta.

Kaikkia markkinoilla olevaa rahavarallisuutta vastaan on olemassa velkasaatava.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #217

Veloista en osaa sanoa, kun kultakannasta luovuttiin ajat sitten. Arvon mitta raha toki on, jos niin sovitaan, mutta yksinkertaisinta minusta on pitäytyä siinä, että raha on kätevä, yhteismitallinen väline vaihdannassa, kun (ja jos) rahan arvo on vakaa, eli inflaatio ei tuota välinearvoa heikennä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #217

Kuten täältä voi kuka tahansa lukea: jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123703-raha-mita-se-oikein-on-osa-i

raha ei todellakaan ole arvon mitta. Hyväin yksinkertaisesti, jos et jaksa lukea tuota linkin perusteltua esitystä: jos se olisi jonkin mitta, olisi mittauksen tulos riippumaton mittaajasta. Vaan ei ole.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #221

Älä ole pikkutarkka. Rahaa käytetään yleisesti arvon mittana, ja silloin on kyse mittaajien välisestä sopimuksesta.

Täsmällisempää olisi tietenkin puhua rahasta arvon määrittämisen yksikkönä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #224

Rahaa voisi käyttää arvon määrittämisen yksikkönä, jos tuloksena olisi jokin arvo määrittäjästä riippumatta. Ei voi.

Mutta, mitäpä jos lässyttämisesi ja inttämisesi sijaan vihdoikin vastaisit esittämiini kkysymyksiin: http://tuomoluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194464-...

Ei pitäisi olla liian vaikeaa, edes sinulle.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #225

Teepäs ensin ero määrittämisen ja mittaamisen välillä. Muuten ei ole mieltä jatkaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #226

Mittamalla määritetään, mm etäisyys, arvo, paino yms. Määrä -> määrittää = osoittaa määrä, todeta määrä jne.

Mitä, jos vastaisit kysymykseeni: http://tuomoluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194464-...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #212

Tämän: "Mikä kohta siinä oli "talouskuvittelua"? Mikä kohta ei pitänyt paikaansa? Millä perusteella?"

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Makkonen, sinä se vaan uskot kuin pukki suurin sarviinsa, että oma valuutta ratkaisisi ne rakentelliset ongelmat jotka Suomea vaivaa. Kelluvan, devalvoituvan valuutan kanssa ongelmat vaan siirtyisivät hetkeksi ja palaisivat takaisin vielä suurempana. Markka-aikaiset devalvaatiot on eräs keskeinen syy miksi suomalainen vientiteollisuus on valunnut korkean teknologian teollisuudesta bulggituotteita tuottavaksi teollisuudeksi. Ei devalvaatiota turhaan verrata pakkasella housuun kusemiseen, sitä se nimeen omaan on.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Makkonen, sinä se vaan uskot kuin pukki suurin sarviinsa, että oma valuutta ratkaisisi ne rakentelliset ongelmat..."

Ihmehöpötysta taas Granlundilta, en ole missään sanonut että oma valuutta korjaisi rakenteellisia ongelmia. Kysytään nyt kuitenkin mitä rakenteellisia ongelmia itse lähtisit ensinnä korjaamaan? Taitaa olla turha odottaa vastausta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Mielestäni jokaiselle pitäisi antaa oma hY-tunnus jo synnytyslaitoksella. Jos jokainen on jo syntyessään yrittäjä, hommaa ei tarvitse aloittaa.

Eikö se olisi mukava, jos jokainen voisi maksaa itselleen niin hyvää palkkaa kuin haluaa, tai vaihtoehtoisesti jos siltä tuntuu, riistää itseään niin paljon kuin huvittaa.

Ihan oikeasti, haluaisin yhteiskunnan jossa ihmiselle liikkuminen yrittäjän ja työntekijän roolien välillä olisi tehty täysin läpinäkymättömäksi ja oman firman pyörittämistä tehty helpompaa kuin autolla ajamisesta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kiulenkin jo kuinka viulu farssi soi kannella mutta miksei kolmatta luokkaa päästetä veneisiin vaan lukitaan tiloihinsa uppoamaan laivan mukana? Jos vesi iskee jo näille käytäville niin o tartuttava hiilihankoihin pyörätelineisiin jotta ovet aukeaa...

Pertti Suominen

Kuten kaikki tietävät, markkinataloudessa viime kädessä palkat joustavat aina siihen asti, kunnes kilpailukyky on taas saavutettu. Jos rakenteet estävät palkkojen alenemisen silloin, kun kysyntää ei ole, niin liian kalliita ihmisiä irtisanotaan. He ovat jonkun aikaa työttöminä ja työllistyvät ennen pitkää entistä pienempipalkkaiseen työhön. Työttömyys on sopeutuksessa Suomen valinta, kun yksilöt ja AY-liike valitsevat aina oman edun mukaan. Vapaasti toimiva markkina tarjoaa hyviä palkkoja niille aloille, joilla markkina vetää ja tarvitaan osaavaa työvoimaa. Markkinataloiden kriisit pahenevat silloin, kun yritetään hallita globaalia markkinaa menneen maailman säätelyn keinoilla.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Kuten kaikki tietävät, markkinataloudessa viime kädessä palkat joustavat aina siihen asti, kunnes kilpailukyky on taas saavutettu. "

Juuri näin, teoreettisessa täydellisessä kilpailussa määrätyllä tuotteella avoimilla markkinoilla.

Avoimia markkinoita ei ole olemassa.

Täydellistä rajoittamatonta kipailua kutsutaan sodaksi.

Mutta se, mikä tuossa kuvitteellisessa mallissa unohdetaan, on, että sama koskee yrittäjiä ja yrityksiä: Jos yrittäjä ei jousta elintasossaan kun kysyntä laskee, yritys menee nurin.

Duunarin palkka muodostaa suomalaisen vientituotteen hyllyhinnasta noin 15 %. Palkan laskeminen 20 % laskee hyllyhintaa siis 3 %. Tällä ei ole kilpailullista merkitystä, kuten jokainen yrittäjä tietää.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Ei ole pakko mennä vastenmieliseen työpaikkaan. Voi valita jonkun toisen. Ai niin: jonkunhan pitää luoda työpaikkoja: Lyly, Rinne ja Arhinmäki luo niitä lainarahalla ja saattaa meidät perikatoon. Kyllä se on se paha riistokapitalisti, joka sen työpaikan oikeasti luo.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Höpönpöppöö. Jos AY liike pitää huolta, että työehdoista, lomista, sairausajan palkasta ja muista pidetään kiinni, ei se ole syypää Suomen tilaan. Ahneus on.

Nyt pitäisi uskoa, että auttaa maan nousuun kun alennetaan palkka 5€/h, nollatuntisopimuksilla vajaata viikkoa, ilman lomia tai sairasajalta korvauksia. Sen tien päässä on paljon murhetta enemmän kuin nyt kun vielä yritetään pelata reilusti.

Käyttäjän JariHollsten kuva
Jari Hollstén

"Ahneus" on siitä jännä sana että kun vaatii että naapurin pussista kuuluu itselle osa niin se ei ole ahneutta. Naapuri kylläkin tekee tuplasti enemmän työtä ja ottaa riskejä kotinsa ja terveytensä uhallakin ja itse ei osaa, uskalla eikä varsinkaan viitsi. Mutta siitä viis osa kuuluu itselle ja se ei ole ahneutta se vaan "oikeidenmukaisuutta". Mutta naapuri kun haluaisi pitää työnteolla ja riskillä hankkimansa rahat niin se on sitten sitä ahneutta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

"Ahneus" hauska juttu mutta... Ahneus on sitä ettei jaa omistaan, ja kun vaaditaan toiselta niin se on keräämistä ja kerääminen meinaa sitä ettei ole varaa elättää itseään edes välttämättä työllä jos sellaisen onnistuu saamaan tai kykenee yrittämään...

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Meillä on hieman eriävä käsite vapaudesta ja vastuudesta. Jotenkin olen huomannut, että ahneus ei tunne sanaa vastuu (toisista ihmisistä) tai välittäminen, mikäli se koskee muitakin kuin MINÄÄ. Ymmärrän että ajat ahneuden asiaa, mutta se oikeushan sinulla on vapaassa Suomessa. Toivoisin että katsoisit alla olevan dokumentin ihan vain ymmärtääksesi miksi maailma tarvitsee rajoittimia.

"Maailma ei muutu meidän päätöksillä, vaan meidän pitää sopeutua maailmaan. Tuolla jossakin neljä miljardia ihmistä odottaa innoissaan, että saisivat tehdä meidän työmme halvemmalla ja paremmin."

Maailma nimenomaan muuttuu, kun ihmiset tiedostavat asioita. Orjatyövoimasta puheenollen. Ole hyvä ja katso alla oleva dokumentti. Kukaan ei halua työskennellä nälkäpalkalla. Ei korkeastikoulutettu tai matalammin koulutettukaan. Miksi ihmisten pitäisi hyväksyä toisien ihmisten riistämiseksi tuleminen?

Uusliberalistinen politiikkasi kyllä takaa orjuuden paluun myös Suomeen.

http://areena.yle.fi/1-2699201?autoplay=true

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Katsoin tuon dokumentin ja vaikutti melkein Suomen talous linjauksilta, tai siis ilman sanaa "melkein". Leikataan, kiristetään, verotetaan...

Anna-Leena Nieminen

Orjatyövoimalla viittaat ilmeisesti blogistin ehdottamaan työehtosopimusten yleissitovuuden purkamiseen.

Tämä on välttämätöntä, mutta samalla on välttämätöntä alentaa myös kokonaisverotusta, joka on n. 70% ja muuta sääntelyä, jotta olisi ostovoimaa ja kilpailukykyä.

Suomen ongelma ei siis ole pelkästään jäykät työmarkkinat vaan korkea verotus ja muu sääntely(lupatoiminnot, n. 20 000 kpl) ja myös sosiaaliturvan kannustinloukut.

Jos näin ei tehdä eli pureta yllämainittuja, valtio tulee tulevaisuudessa(osin jo nyt) lisäämään ja laajentamaan rajusti orjatyövoimaa eli "työllistämistoimenpiteitään" ja rikkoo siinä sivussa omaa työlainsäädäntöään(palkka alle tessin).

Toisin sanoen sosialismi ja etatismi tulee syvenemään ja näin ollen yksilönvapauksien rajoitukset.

Syytät siis ahneudesta ihan väärää kohdetta. Se on valtio joka on ahne ei yritykset ja yksityiset ihmiset.

    Miksi ihmisten pitäisi hyväksyä valtion riistämiseksi tuleminen?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kua tai mikä on se "ahne valtio"?

No, se olemme me itse yhdessä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #110

Totalitarismi ei Suomeen tartu, katsopa vasemmiston laskevia äänisaaliita.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #117

Totta. Onneksi. Ei myöskään uuslibertaari anarkismi. Molemmat toivottmia uskontoja.

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #118

En tiedä mitä "uuslibertaari anarkismi" on, mutta sokea hyvinvointivaltiouskonto ja Kokoomus-uskonto vievät kyllä totalitarismiin.

Kummatkin kun ovat sitä itseään eli shampanjasosialismia ja pahimmillaan se johdattaa maailman kolmanteen maailmansotaan köyhdyttäessään ihmiset ja kieltäessään heidät; vapauden, maalaisjärjen käytön, tukkiessaan toisinajattelijoiden(mm. kansallisvaltioiden kannattajien) suut. Ja siten synnyttäessään patoutunutta vihaa; tyytymättömyyttä, turhautumista jota ei ole mahdollista purkaa asianmukaisin keinoin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #135

Huoh, ei mitään sisältöä puheenvuorossasi, vain pahanolon purkaus. Otan osaa.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Niin mihinköhän ne Kreikan tukipaketit menivät ja kenen toimesta?

Olemme nyt niitä ah niin ihania "maailman kansalaisia" ja sitouduttu pitämään pankkeja hinnalla millä hyvänsä pystyssä tai jos ei pidetä niin alkaa koko korttitalo kaatua. Rahat kertyvät yksille ihmisille (tai todellisuudessa sellaista rahaa ei ole edes pankissa suhteessa myönnettyihin velkoihih) ja valtiot ovat pankkien niskalenkissä. Valtiostamme on tullut juoksupoika jonka rattaanosia kansalaiset ovat, mutta onneksi emme ole impivaaralaisia (hieman sarkasmia loppukevennykseksi).

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #177

Olin aikeissa kirjoittaa jo tuohon ensimmäiseen kommenttiini pankkien ja valtion epäpyhästä liitosta, mutta pitääkseni kommenttini "koossa" jätin sen pois.

Mutta kommentoin nyt sitten: monikaan ei ymmärrä, että miksi pankit ja valtiot ovat rikoskumppanuudessa keskenään(osittaiskassavarantojärjestelmä on laillistettu petos).

*Ne ovat sen takia, koska valtiot antavat pankeille etuoikeuksia, jotta pankit rahoittaisivat valtioita ja tämä siksi, jotta poliitikot voivat luvata kansalaisille "kuun taivaalta" salakavalasti piiloverotuksen eli inflaation avulla .

Eli jäljet johtavatkin sylttytehtaalle vaikka syyllisen luullaan olevan ihan toisaalla...*syy mainitaan linkittämässäsi dokumentissa

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #211

Ei tuollainen salaliittoteoria ole uskottava selitys. Valtiot voisivat rahoittaa tarpeensa keskuspankin avulla suvereenisti ilman liikepankkeja jos haluaisivat.

Todellisuudessa mainitsemallasi tavalla toimitaan, koska aivottomat päättäjämme on saatu uskoteltua kuvittelemaan "rahan painamisen" aiheuttavan inflaatiota. Kun puhutaan rahan painamisesta, tietoisesti hämärretään ja häivytetään se että kyse on valtion VELASTA keskuspankille eikä poikkea mitenkään velasta liikepankeille.

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #215

Ei se ole mikään "selitys" vaan faktaa.

Ja onneksi poliittisilla päättäjillä on ollut sentään sen verran järkeä etteivät ole lähteneet rahanpainokonetta hankkimaan.

Syy siihen on selvä. Talous romahtaisi alle aika yksikön,kun poliitikot lupaisivat kansalaisille kuun lisäksi paljon muutakin eli pitäisivät rahahanoja yötäpäivää auki.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Aika tyypillistä yrityskonsultin täsmäpopulismia. Maalataan h......n leveällä pensselillä ja unohdetaan ne pikku yksityiskohdat, purot, hienot siveltimenvedot joista koko yhteiskunta ja työ- yritysmaailma aidosti muodostuu.

Totta lienee, että AY-liike on jämähtänyt ja ei oikein itsekkään tiedä paikkaansa nykyajassa. Esim. paikallisia sopimuksia vastustetaan, vaikka niitä tosiasiassa tehdään kiihtyvällä vauhdilla.

Onko suomalainen työ sitten kallista, no ei ole. Hallinnossa, talouspuolella ja muissa turhapuro-osastoissa ilman muuta. Tuotannossa, markkinoinnissa ei niinkään. Nokiallakin myönnettiin, että esim. Salon tehtaiden palkat tuotannossa olivat ihan kohdallaan. Nokian tappoi huono johtaminen, kuten monen muunkin menestyneen suuryrityksen. Nuppi turposi liikaa ja verenkierto häiriintyi.

"Finavia on joutunut kirjaamaan viime vuodelta ja tämän vuoden alusta yhteensä 12 miljoonan euron tappiot useita vuosia sitten otetuista korkojohdannaisista."
Tätä minä kutsuisin kalliiksi työksi.....

Ei tarvita konsulttia kertomaan, että vientimme pitää pärjätä globaalissa taloudessa. Moni sisämarkkinoilla ponnistellut firma on kehittynyt menestykselliseksi vientiyritykseksi. Tosin myös kaatunut. Esimerkkinä Elcotec.

Vaasassa leipätehdas pisti väkeä pihalle, kun marketit perustivat omia paistopisteitään. Ei voi kuulemma kilpailla kun pullataikinat tulevat pakastettuna jostain muualta.....tulee vain mieleen että mistä ihmeen tavarasta ne pullat on sitten aiemmin leivottu.

Ähhh...ensinnäkin pitää kotiuttaa yritykset takaisin maahamme. Tässä on tulevalle hallitukselle hommia. Moni yrittäjä myy putiikkinsa kasvuvaiheessa ja syystä. Ei yksinkertaisesti uskalleta laajentaa. Nämä yritykset tarvitsevat vakuuksia, sellaisia joissa omistajan ei tarvitse laittaa omaa hyvin ansaittua omaisuuttaan likoon.

Konkurssilainsäädäntö on saatava ajantasalle jne.

Tämän hetken suurin este euron lisäksi taloudellemme on se, että puhutaan komiasti ja "asiantuntemuksella" isoista asioista. Ollaan niin helkkarin viisaita. Pikkupuroista kasvaa iso virta, jonne sen voimalan voi sitten rakentaa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

On esitetty palkkaneuvottelun siirtämistä liittotasolta enemmän yritystatasolle. Miten ehdotuksen voi lukea kieroksi yritykseksi saada palkkoja alemmaksi? Ei tietenkään mitenkään, mutta eipä tuo näytä haittaavan. Heti alkaa liittotason EI-EI-EI -jupina ja marmatus jo valmiiksi kohtuullisista palkoista ja riittävästä kilpailukyvystä.

Työleiri voisi opetella lukemaan ja kuuntelemaan mitä toinen puoli on ehdottanut.

Miksi emme saa vastausta kysymykseen, mitä vikaa on mallissa jossa jo valmiiksi liian kohtuullista palkkaa saavat voisivat saada suurempaa palkkaa? Työnantajat jotka pystyvät tarjoamaan suurempia palkkoja saavat parempaa työvoimaa, kun taas pienempiä palkkoja maksavat yritykset karsiutuvat markkinoilta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Liian kohtuullista"????

Toivomasi systeemihän on jo nyt olemassa. Liittojen (työantajat ja työntekijät) sopima palkka on nimenomaan minimitaso, jolla työtä kannattaa tehdä/teettää. Vapaasti sovittu, ilman valtiovallan pakotteita. Jos ei pysty maksamaan sovittua minimiä, ei toiminta kannata. Ja enemmän saa maksaa, joten toivomasi parempien siirtyminenparemman palkan perässä toki toteutuu.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Minusta näyttää vahvasti siltä kuin liitot vaatisivat palkkojen pysymistä ennallaan. Suomalaisessa systeemissä palkkataso on keskitetysti sovittu, joten kun yritykset kilpailevat työvoimasta, se tehdään muin houkuttimin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #129

Totta kai vaativat, vaativat jopa lisääkin - ja toiset alentamista. Mutta vaatia aina voi. Sitten neuvotellaan ja sen jälkeen sovitaan. Liitot voivat sopia pohjapalkaksi vaikka yhden euron/tunti. Nyt on sovittu muuta. Siitä sitten voi joustaa, maksaa lisää, kilpailla, niin kuin missä tahansa huutokaupassa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

"1. artikla. Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.

2. artikla. Jokainen on oikeutettu kaikkiin tässä julistuksessa esitettyihin oikeuksiin ja vapauksiin ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta.

Mitään erotusta ei myöskään pidä tehdä sen maan tai alueen valtiollisen, hallinnollisen tai kansainvälisen aseman perusteella, johon henkilö kuuluu, olipa tämä alue itsenäinen, huoltohallinnossa, itsehallintoa vailla tai täysivaltaisuudeltaan minkä tahansa muun rajoituksen alainen.

3. artikla. Kullakin yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.

4. artikla. Ketään ei saa pitää orjana tai orjuutettuna, kaikki orjuuden ja orjakaupan muodot on kiellettävä.

5. artikla. Ketään ei saa kiduttaa eikä kohdella tai rangaista julmasti, epäinhimillisesti tai alentavasti.

6. artikla. Jokaisella ihmisellä on kaikkialla oikeus siihen, että hänet henkilönä tunnustetaan lain edessä.

7. artikla. Kaikki ovat tasavertaisia lain edessä ja oikeutetut erotuksetta yhtäläiseen lain suojaan. Kaikilla on oikeus tasavertaiseen suojaan tätä julistusta loukkaavaa syrjintää vastaan sekä kaikkea sellaiseen syrjintään tähtäävää yllytystä vastaan.

8. artikla. Jokaisella on oikeus tehokkaaseen hyvitykseen asianomaisessa kansallisessa tuomioistuimessa häneen kohdistuneista teoista, jotka loukkaavat hänelle valtiosäännöllä tai lailla turvattuja perusoikeuksia.

9. artikla. Ketään ei saa mielivaltaisesti pidättää, vangita tai ajaa maanpakoon.

10. artikla. Jokaisella on täysin tasa-arvoisesti oikeus siihen, että häntä oikeudenmukaisesti ja julkisesti kuullaan riippumattomassa ja puolueettomassa tuomioistuimessa hänen oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan määrättäessä tai häntä vastaan nostettua rikossyytettä selvitettäessä.

11. artikla. 1. Jokaisen rikollisesta teosta syytteessä olevan henkilön edellytetään olevan syytön siihen asti kunnes hänen syyllisyytensä on laillisesti todistettu julkisessa oikeudenkäynnissä, jossa hänelle turvataan kaikki hänen puolustustaan varten tarpeelliset takeet.

2. Ketään ei pidä tuomita rangaistavaksi teoista tai laiminlyönneistä, jotka eivät kansallisen tai kansainvälisen oikeuden mukaan olleet rikollisia tekohetkellä. Myöskään ei pidä tuomita ankarampaan rangaistukseen, kuin mikä oli sovellettavissa rangaistavan teon suoritushetkellä.

12. artikla. Älköön mielivaltaisesti puututtako kenenkään yksityiselämään, perheeseen, kotiin tai kirjeenvaihtoon älköönkä loukattako kenenkään kunniaa ja mainetta. Jokaisella on oikeus lain suojaan sellaista puuttumista tai loukkausta vastaan.

13. artikla. 1. Jokaisella on oikeus liikkua vapaasti ja valita asuinpaikkansa kunkin valtion sisällä. 2. Jokaisella on oikeus lähteä maasta, myös omasta maastaan, ja palata maahansa.

14. artikla. 1. Jokaisella vainon kohteeksi joutuneella on oikeus hakea ja nauttia turvapaikkaa muissa maissa. 2. Tähän oikeuteen ei voida vedota, kun on kysymys tosi epäpoliittisista rikoksista johtuvista syytteistä tai teoista, jotka ovat vastoin Yhdistyneiden Kansakuntien periaatteita ja päämääriä.

15. artikla. 1. Jokaisella on oikeus kansalaisuuteen. 2. Keltään ei saa mielivaltaisesti riistää kansalaisuutta eikä evätä oikeutta kansalaisuuden vaihtamiseen.

16. artikla. 1. Täysi-ikäisillä miehillä ja naisilla on oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe ilman minkäänlaisia rodusta, kansalaisuudesta tai uskonnosta johtuvia rajoituksia. Heillä on yhtäläiset oikeudet avioliittoon, avioliiton aikana ja sen purkamisen jälkeen. 2. Avioliiton solmiminen tapahtukoon vain tulevien aviopuolisoiden vapaasta ja täydestä suostumuksesta. 3. Perhe on yhteiskunnan luonnollinen ja perustava ydinosa ja sillä on oikeus yhteiskunnan ja valtion suojaan.

17. artikla. 1. Jokaisella on oikeus omistaa omaisuutta yksin tai yhdessä toisten kanssa. 2. Keltään älköön mielivaltaisesti riistettäkö hänen omaisuuttaan.

18. artikla. Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja.

19. artikla. Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.

20. artikla. 1. Kaikilla on oikeus rauhanomaiseen kokoontumis- ja yhdistymisvapauteen. 2. Ketään ei saa pakottaa liittymään mihinkään yhdistykseen.

21. artikla. 1. Jokaisella on oikeus osallistua maansa hallitsemiseen joko välittömästi tai vapaasti valittujen edustajien välityksellä. 2. Jokaisella on yhtäläinen oikeus päästä maansa julkisiin toimiin. 3. Kansan tahto on hallitusvallan perusta; tämä tahto on ilmaistava määräaikaisilla ja aidoilla vaaleilla, joissa kaikilla on yleinen ja yhtäläinen äänioikeus ja joissa äänestys on salainen tai muuta vaalivapauden turvaavaa menettelyä noudattava.

22. artikla. Jokaisella on yhteiskunnan jäsenenä oikeus sosiaaliturvaan sekä oikeus kansallisten toimenpiteiden ja kansainvälisen yhteistyön kautta kunkin maan järjestelmä ja voimavarat huomioon ottaen, nauttia hänen ihmisarvolleen ja hänen yksilöllisen olemuksensa vapaalle kehittymiselle välttämättömiä taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia.

23. artikla. 1. Jokaisella on oikeus työhön, työpaikan vapaaseen valintaan, oikeudenmukaisiin ja tyydyttäviin työehtoihin sekä suojaan työttömyyttä vastaan. 2. Jokaisella on oikeus ilman minkäänlaista syrjintää samaan palkkaan samasta työstä. 3. Jokaisella työtä tekevällä on oikeus kohtuulliseen ja riittävään palkkaan, joka turvaa hänelle ja hänen perheelleen ihmisarvon mukaisen toimeentulon ja jota tarpeen vaatiessa täydentävät muut sosiaalisen suojelun keinot. 4. Jokaisella on oikeus perustaa ammattiyhdistyksiä ja liittyä niihin etujensa puolustamiseksi.

24. artikla. Jokaisella on oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, työajan järkevään rajoittamiseen sekä määräaikaisiin palkallisiin lomiin.

25. artikla. 1. Jokaisella on oikeus elintasoon, joka on riittävä turvaamaan hänen ja hänen perheensä terveyden ja hyvinvoinnin ravinnon, vaatetuksen, asunnon, lääkintähuollon ja välttämättömän yhteiskunnallisen huollon osalta. Jokaisella on myös oikeus turvaan työttömyyden, sairauden, tapaturman, leskeyden tai vanhuuden sekä muun hänen tahdostaan riippumatta tapahtuneen toimeentulon menetyksen varalta. 2. Äideillä ja lapsilla on oikeus erityiseen huoltoon ja apuun. Kaikkien lasten, riippumatta siitä, ovatko he syntyneet avioliitossa tai sen ulkopuolella, tulee nauttia samaa yhteiskunnan suojaa.

26. artikla. 1. Jokaisella on oikeus saada opetusta. Opetuksen on oltava ainakin alkeis- ja perusopetuksen osalta maksutonta. Alkeisopetuksen on oltava pakollinen. Teknistä ja ammattiopetusta on oltava yleisesti saatavilla, ja korkeamman opetuksen on oltava avoinna yhtäläisesti kaikille heidän kykyjensä mukaan. 2. Opetuksen on pyrittävä ihmisen persoonallisuuden täyteen kehittämiseen sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamisen vahvistamiseen. Sen tulee edistää ymmärtämystä, suvaitsevaisuutta ja ystävyyttä kaikkien kansakuntien ja kaikkien rotu- ja uskontoryhmien kesken sekä pyrkiä edistämään Yhdistyneiden Kansakuntien toimintaa rauhan ylläpitämiseksi. 3. Vanhemmilla on ensisijainen oikeus valita heidän lapsilleen annettavan opetuksen laatu.

27. artikla. 1. Jokaisella on oikeus vapaasti osallistua yhteiskunnan sivistyselämään, nauttia taiteista sekä päästä osalliseksi tieteen edistyksen mukanaan tuomista eduista. 2. Jokaisella on oikeus niiden henkisten ja aineellisten etujen suojaamiseen, jotka johtuvat hänen luomastaan tieteellisestä, kirjallisesta tai taiteellisesta tuotannosta.

28. artikla. Jokaisella on oikeus sellaiseen yhteiskunnalliseen ja kansainväliseen järjestykseen, jonka puitteissa tässä julistuksessa esitetyt oikeudet ja velvollisuudet voivat täysin toteutua.

29. artikla. 1. Jokaisella ihmisellä on velvollisuuksia yhteiskuntaa kohtaan, koska vain sen puitteissa hänen yksilöllisen olemuksensa vapaa ja täysi kehitys on mahdollinen. 2. Käyttäessään oikeuksiaan ja nauttiessaan vapauksiaan kukaan ei ole muiden kuin sellaisten lailla säädettyjen rajoitusten alainen, joiden yksinomaisena tarkoituksena on turvata toisten oikeuksien ja vapauksien tunnustaminen ja kunnioittaminen sekä moraalin, julkisen järjestyksen ja yleisen hyvinvoinnin oikeutetut vaatimukset kansanvaltaisessa yhteiskunnassa. 3. Näitä oikeuksia ja vapauksia ei missään tapauksessa saa käyttää vastoin Yhdistyneiden Kansakuntien päämääriä ja periaatteita.

30. artikla. Mitään tässä julistuksessa ei saa tulkita niin, että valtio, ryhmä tai yksityinen henkilö voi sen perusteella katsoa oikeudekseen tehdä sellaista, mikä voisi hävittää tässä määriteltyjä oikeuksia ja vapauksia."

Nämä löytyvät YK ihmisoikeuksien julistuksesta jonka Suomikin on allekirjoittanut. Ainoa joka tätä julistusta on nimellisesti kritisoinut oli Mahatma Gandhi. Gandihin mielestä julistus oli puutteellinen Koska siitä puuttui velvollisuuksien julistus. Tiivistettynä:
"Yhteiskunta ja luonto voivat paremmin, jos ihmiset tuntevat vastuunsa ja velvollisuutensa, eivätkä vain hamua lisää oikeuksia. Yhteiskunnan ja luonnon hyvinvointi parantavat sitten myös ihmisten olosuhteita."

F.D. Rosenvelt tiivistää sen neljäksi vapaudeksi:
"Sananvapaus, uskonnonvapaus, valinnanvapaus ja vapaus pelosta."

Ja raamattu tiivistää sen kultaiseen sääntöön:
"Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille (Rakasta lähimmäistäsi myös vihamiestäsi niin kuin itseäsi).

Ja George Bernard Shaw on sanonut:
"Älä tee toisille kuten haluaisit heidän tekevän sinulle. Heillä voi olla erilainen maku."

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #130

Tuosta samaa mieltä. Siksi työvoiman hinta on vapautettava ihmisten itsensä päätettäväksi ja taattava kaikille riittävä toimeentulo perustulon kautta. Se on tasa-arvoa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #132

Ihmiset itsehän noissa liitoissa juuri päättävät: AY-liike on jäsenistönsä (ihmisten) yhdistymä, työantajajärjestöt ovat yrittäjien ja sijoittajien (ihmisten) välillisiä yhdistymiä, molemmat täysin vapaaehtoisia.

Yleissitovuus on työnantajajärjestöjen aloitteesta ja vaatimuksesta säädetty, ei työntekijäjärjestöjen. Sen on säätänyt kansalaisten (ihmisten itse) vapaissa vaaleissa valitsema, valtiopäiville kokoontunut, eduskunta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #133

Saman tekevää kenen keksintöä liittotason palkkasopiminen on. Malli toimi oman valuutan todellisuudessa, jossa valuutalla huolehdittiin kilpailukyvyn säilyminen ja liittotason neuvottelujen kautta sopinen piti lakkoilemisen kurissa.

AY luopui lakkotaistelusta, koska huomasi keskitettyjen palkkaratkaisujen ja yleissitovuuden tuhoavan työpaikkoja. Se ei vain ole riittävä myönnytys työpaikkojen säilymiseksi. Mutta niinkuin olet todennut, AY:n tehtävä ei ole ajatella työttömien pärjäämistä. Meillä muilla sellainen oikeus kuitenkin on.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #134

AY-liike ajaa jäsentensä asiaa, olivat nämä töissä tai työttömiä.

Tätä en ymmärrä: "AY luopui lakkotaistelusta, koska huomasi keskitettyjen palkkaratkaisujen ja yleissitovuuden tuhoavan työpaikkoja. "

Onko AY-liikkeen tavoite siis mielestäsi työpaikkojen tuhoaminen?

Vai tarkoitatko, että työsopimsosapuoletn (tietysti siis molempien) pitäsi voida olla vain luonnollisia henkilöitä? Pitäisikö erilaiset yhtiömuodot työsopimusosapuolena kieltää?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #136

70- ja 80-luvulla lakkoileminen oli yleistä. 90-luvulla lakkotaistelusta luovuttiin keinona ajaa jäsenten asiaa. Kyse ei ole siitä, ettei keinoa olisi olemassa, sitä ei vain enää käytetä.

Ei se ole ay:ssäkään mahdotonta ymmärtää, että yleissitova palkkaratkaisu on joillekin yrityksille kohtuullinen kun taas toisille liian kallis. Suomella ei ole varaa menettää yhtään työpaikkaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #139

Suomella on varaa menettää kaikki ne työpaikat, joissa ei makseta tarpeeksi palkkaa. Suomen PITÄÄ menettää sellaiset työpaikat. Suomella ei ole varaa säilyttää YHTÄÄN yritystä, joka ei pysty maksamaan kunnon palkkaa tuotantotyön tekijöille.

Työpaikka ei ole kansantalouden perusta. Rahaliikenne ja kauppa on. Yritystoiminta on VÄLINE, ei tarkoitus.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #143

Juuri näin on, olisi sitten kyse koti pesästä tao pesien välisestä liikenteestä. Tosin jos kierto pesässä loppuu niin sekin rapistuu ja voidaankin laulaa "kun Suomi putos puusta".

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #139

EN vieläkään ymmärrä tuota "Luopui lakoista, koska..."

Voisitko selittää?

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #133

Eli sen on säätänyt enemmistön diktatuuri.

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #130

Shampanjasosialistien julistus ontuu todella pahasti...

- Valtioissa ei ole(ei voi olla) riippumattomia ja puoleettomia tuomioistuimia.

- Valtio riistää nimenomaan mielivaltaisesti kansalaisten omaisuutta(verotus) ja salakavalasti myös piiloverotuksella eli inflaatiolla.

- Jokaisella ei ole oikeus kansalaisuuteen vaan velvollisuus, nimittäin valtiosta ei voi irtisanoutua kuulumatta johonkin toiseen valtioon.

- Maksuton koulutus ei ole oikeus vaan joidenkin etuoikeus eli sen kustantajien(nettoveronmaksajien) kohdalla oikeus ei toteudu vaan päinvastoin epäoikeudenmukaisuus.

Samoin myös "oikeudet" asuntoon, työhön ym. (ei voi olla oikeutta työhön jos sitä ei ole tarjolla yritystoiminnan eliminoinnin takia)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #151

"- Jokaisella ei ole oikeus kansalaisuuteen vaan velvollisuus, nimittäin valtiosta ei voi irtisanoutua kuulumatta johonkin toiseen valtioon."

Ei se silloin voi olla myöskään velvollisuus.

"- Valtioissa ei ole(ei voi olla) riippumattomia ja puoleettomia tuomioistuimia."

Miksei? Missä voi? Mistä riippumattoman tuon tuomioistuimen tulisi olla?

"- Valtio riistää nimenomaan mielivaltaisesti kansalaisten omaisuutta(verotus) ja salakavalasti myös piiloverotuksella eli inflaatiolla."

Valtio Suomessa on kansalaiset. Kansalaiset siis riistävät yhteisönä itseään. Entä sitten? Inflaatio ei ole verotusmuoto.

"- Maksuton koulutus ei ole oikeus vaan joidenkin etuoikeus eli sen kustantajien(nettoveronmaksajien) kohdalla oikeus ei toteudu vaan päinvastoin epäoikeudenmukaisuus."

Jep. Vanhemmat maksavat lastensa koulutuksen, eivät lapset itse. Todella epäoikeudenmukaista.

Oikeus työhön? Työ on Jumaan rangaistus ihmiselle perisynnistä, joka Paratiisissa tehtiin. Työ on siis vain syntisiä varten. Siksi itsekään en töitä suostu tekemään. Jos alkaa maistua työltä, pitää keksiä jotain muuta tekemistä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #160

" "- Valtio riistää nimenomaan mielivaltaisesti kansalaisten omaisuutta(verotus) ja salakavalasti myös piiloverotuksella eli inflaatiolla."

Valtio Suomessa on kansalaiset. Kansalaiset siis riistävät yhteisönä itseään. Entä sitten? Inflaatio ei ole verotusmuoto."

Vero on oikeastaan takaperoinen tulo ei meno, mutta liika ja liian suuri verotus on haitaksi itselleen ja sillä voidaan rajata kelle julistetut oikeudet kuuluvat...
:/

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #160

Koska valtiossa riippumattoman ja puolueettoman tuomioistuimenkin työntekijöiden palkat maksaa valtio.

Valtion lainsäädäntö- ja oikeusjärjestelmä(monopolit) onkin hyvin kieroutunut; yksi ja sama taho toimii lainsäätäjänä, toimeenpanijana ja tuomarina(pukki kaalimaan vartijana)Ja kaiken kruunaa valtion "maksuautomaatti"(verotusmonopoli).

Ainoastaan valtiottomassa, yksityisen lain yhteiskunnassa voi olla puolueettomia ja riippumattomia tuomioistuimia. Koska silloin tuomioistuimet kilpailevat keskenään vapaaehtoisista maksajista(oikea vapaa markkinatalous).

Laatukin ja hinta on silloin toista luokkaa kuin nykyisin. Oikeusjuttujen käsittely on nykyisessä järjestelmässä hyvin hidasta(jopa vuosikausia kestävää) eli verorahoja palaa surutta, koska tehoton ja laaduton ja ennen kaikkea kyseenalainen valtion monopoli.
*
Valtio Suomessa ei ole kansalaiset vaan valtaeliitti. Vai kuinka monen kansalaisen luulet tehneen verotussopimuksen valtion kanssa?...

Huomauttaisin jos et vielä ole tietoinen niin verotus on pakkovaltaa. Siinä ei sopimuksia tehdä.

Inflaatio on käytännössä piiloverotusta.

Kansalaisuuskaan ei ole velvollisuus vaan pakko(korjaus kommenttiini)

*
Kommenttisi koulutukseen liittyen meni niin asian vierestä ja ohi, että lässähti lässyttämiseksi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #166

"Kansalaisuuskaan ei ole velvollisuus vaan pakko(korjaus kommenttiini)"

Leena, oikeus kansalaisuuteen tarkoittaa sitä ettei kenelläkään ole valtaa kieltää mielivaltaisesti ihmisen kuulumista jonkin valtion kansalaisuuteen, vaan Jokaisella on "pakko" kuulua johonkin kansaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #166

"Ainoastaan valtiottomassa, yksityisen lain yhteiskunnassa voi olla puolueettomia ja riippumattomia tuomioistuimia. Koska silloin tuomioistuimet kilpailevat keskenään vapaaehtoisista maksajista(oikea vapaa markkinatalous). "

Ja tällainen oikeusistuin ei sitten toimisi eniten maksavan etujen mukaisesti, vaan olisi puolueeton?

"Vai kuinka monen kansalaisen luulet tehneen verotussopimuksen valtion kanssa?..."

Jokaisen. Sinunkin. Valtio on pakkoyhteisö. Niin kuin totesit ulkopuolella ei voi olla. Kyse on siitä, kuka valtiovaltaa hallitsee; eliitti vai kansa. Suomessa kansa, Venäjällä ja USAssa eliitti.

Inflaatio ei liity mitenkään verotukseen, sen enempää piilo- kuin muuhunkaan.

Kansalaisuus ei ole pakko. Se on väistämättömyys.

Koulutuskommentti koski omaa koulutusesitystäsi ja perustui täysin siihen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #168

Hyvin sanottu. Meidän jokaisen esi-isä kuvainnollisesti kirjoitti aikojen alussa kaikkia sitovan yhteiskuntasopimuksen ja muodostivat päällikköheimoja aina ensimmäisiin valtioihin asti, vastaavan mitä Sipilä yrittää uudelleen sutaista ettei taikamurru ja kuvitteelinen kansakunta Suomalaiset ja keinovaltio Suomi hajoa yksilöiden yksinvallaksi...

http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Yhteiskuntasopimus

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #169

Hyvin sanottu?

En tiedä onko "Daniel Malinen" trolli vai mikä?...

Verotus on pakkovaltaa ja silloin ei tosiaankaan sovita mitään.

Ja tuo yhteiskuntasopimus on toinen shampanjasosialistien propagandapläjäys jolla aivopesulla valitettavasti monta uhria.

http://liberalismi.net/wiki/Jean-Jacques_Rousseau

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #168

"Koulutuskommentti koski omaa koulutusesitystäsi ja perustui täysin siihen."

Älä viitsi, minua et hämää. Et oikeasti vaan ymmärtänyt kommenttiani eli negatiivisia ja positiivisia vapauksia, jota kommenttini käsitteli.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #151

Vaikka se ontuu ei sitä tarvitse olla noudattamatta. Gandhihan on todennut oikeuksienjulistukseta jääneen velvollisuuksienjulistus pois.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Mikä järki siinä on, että sairaanhoitaja saa pienempää palkkaa kuin metallimies, ja metallimies vähemmän palkkaa kuin apulaiskaupunginjohtaja. Ihan sillä ihmettelen miksi firmassa A hitsarin palkan pitäisi olla sama kuin firmassa B, kun muutoinkaan mitään tasa-arvoa ole olemassa työntekijöiden välillä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Pelkkä elinkustannukset kattava palkka riittää

"Oikeus riittävään elintasoon

25. artikla
1. Jokaisella on oikeus elintasoon, joka on riittävä turvaamaan hänen ja hänen perheensä terveyden ja hyvinvoinnin, ravinnon, vaatetuksen, asunnon, lääkintähuollon ja välttämättömän yhteiskunnallisen huollon osalta. Jokaisella on myös oikeus turvaan työttömyyden, sairauden, tapaturman, leskeyden tai vanhuuden sekä muun hänen tahdostaan riippumatta tapahtuneen toimeentulon menetyksen varalta.
2. Äideillä ja lapsilla on oikeus erityiseen huoltoon ja apuun. Kaikkien lasten, riippumatta siitä, ovatko he syntyneet avioliitossa tai sen ulkopuolella, tulee nauttia samaa yhteiskunnan suojaa.
Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus

Mitä tarkoitetaan riittävällä elintasolla?

Eri ihmiset antaisivat erilaisia vastauksia tähän kysymykseen. Vähimmäisvaatimuksena voidaan kuitenkin pitää sitä, että jokaisella ihmisellä on mahdollisuus tyydyttää ruokaan, suojaan, vaatetukseen, asumiseen ja yhteisöllisiin palveluihin (vesi, hygienia, terveys ja koulutus) liittyvät perustarpeensa. Kaikilla tulee lisäksi olla oikeus työskennellä saavuttaakseen kunnollisen elintason, ja niille, jotka eivät siihen pysty, pitää antaa turvaa.
Ihmisoikeussopimuksissa katsotaan, että riittävään elintasoon kuuluu riittävä ravinto, vaatetus ja sopiva asunto sekä oikeus elinehtojen jatkuvaan parantamiseen. Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan riittävän elintason tulee turvata ruumiillinen, henkinen, hengellinen, moraalinen ja sosiaalinen kehitys.

Elintaso koostuu monista tekijöistä. Elintaso ei merkitse vain sitä, että ihmisellä on riittävästi rahaa tai hyvät tulot. Oikeus riittävään elintasoon edellyttää monenlaisten tekijöiden huomioimista. Tärkeimpinä voidaan pitää ainakin oikeutta terveydenhuoltoon, ruokaan ja asuntoon.
Perustuu tekstiin Levin: Ihmisoikeudet. Kysymyksiä ja vastauksia.

Oikeus terveydenhuoltoon
TSS -yleissopimuksen mukaan sopimusvaltiot tunnustavat jokaiselle oikeuden nauttia korkeimmasta saavutettavissa olevasta ruumiin- ja mielenterveydestä.
Kansainvälisissä sopimuksissa ei ole tarkasti määritelty, mitä "korkein mahdollinen ruumiin ja mielen terveys" käytännössä tarkoittaa. Vähintäänkin sen voidaan ajatella tarkoittavan hyvinvoinnille välttämätöntä riittävää ravintoa ja puhdasta vettä, vaatetusta ja asumusta, sekä mahdollisuutta saada hoitoa sairaustapauksessa. On kuitenkin selvää, etteivät nämä terveyden perusedellytykset toteudu monissa maailman maissa.
Sopimuksissa ja niiden tulkintaperiaatteissa viitataankin "hyvinvoinnin edellytysten järjestämiseen parhaalla mahdollisella tavalla". Lause jättää avoimeksi kysymyksen siitä, onko kansainvälisellä yhteisöllä velvollisuus huolehtia esimerkiksi riittävän ravinnon tai puhtaan veden saannista köyhissä maissa.
YK:n naisten oikeuksien sopimus huomauttaa, että raskauteen ja synnytykseen liittyen on tarjottava asianmukaiset, tarvittaessa maksuttomat palvelut. Lapsen oikeuksien sopimus (artiklat 23-25) muistuttaa vammaisten lasten erityistarpeista. Kaikille lapsille on taattava terveyspalvelut ja lasten terveydelle haitalliset perinnäistavat on pyrittävä poistamaan.

Oikeus ruokaan
Taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimus luo valtioita sitovan velvollisuuden taata jokaisen ihmisen oikeus olla vapaa nälästä. Sopimuksessa valtiot myös lupaavat tehdä yhteistyötä maailman ravinnontuotannon turvaamiseksi ja elintarvikevarastojen jakamiseksi tasapuolisesti.
TSS-sopimuksen heikkous on kuitenkin sen toimeenpanossa. Sopimus ei sisällä mekanismeja, joiden avulla valtiot voitaisiin todella velvoittaa ratkaisemaan nälkäongelma. Vuonna 1996 Roomassa pidetty maailman ruokakokous asetti tavoitteekseen puolittaa aliravittujen määrän vuoteen 2015 mennessä. Tavoitetta ei mitä luultavimmin tulla saavuttamaan.

Oikeus asuntoon
Vaikka oikeus asuntoon on yleismaailmallinen ihmisoikeus, sen toteuttamiseen vaadittavat toimenpiteet vaihtelevat eri paikoissa.
Taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskevan yleissopimuksen 11 artiklan mukaisesti
jokaiselle taataan oikeus saada itselleen ja perheelleen tyydyttävä elintaso, joka käsittää riittävän ravinnon, vaatetuksen ja sopivan asunnon, sekä oikeuden elinehtojen jatkuvaan parantamiseen.
TSS-sopimuksen noudattamista valvova YK:n TSS-komitea on pyrkinyt täsmentämään sopimuskohdan tulkintaa laatimalla niin sanotun yleisen tulkintakannanoton oikeudesta asuntoon. Siinä korostetaan, että vaikka oikeus asuntoon ei ehkä ole kaikilta osin toteutettavissa tuomioistuinteitse sellaisena kuin se on turvattu TSS-sopimuksessa, oikeudella on silti ulottuvuuksia, joiden toteuttamista on mahdollista vaatia tuomioistuimessa. Niitä ovat esimerkiksi vuokralaisen irtisanomissuoja ja suoja oikeudettomia häätöjä vastaan.

Perustuu tekstiin Scheinin: Yhteiset ihmisoikeutemme."

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Pelkkä elinkustannukset kattava palkka riittää"

Sinulle ehkä riittää, minulle Jorma Ollilalle ja suurimmalle osalle muistakin ei.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #146

Ei 1300 euroa Suomessa riitäkkään, on harrastukset, lapset, huvittelut, shoppailut, viihde, lomamatkat...

Jos elintasokustannukset lasketaankin hyvinvoinnin ja terveyden kannalta niin summa nousee siihen ministerien 2300 euroo jonka "alla eläviä ei Suomessa ole".

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #149

Kaikille ei riitä pelkkä hengissä pysyminen motiiviksi rikastuttaa jotakuta toista. Ei muuten riitä sille Scheininillekään, niin taistolaistaustainen kuin onkin (kuten mm. B. Wahlroos).

Jos sinulle riittää, niin ihan vaan OK. Mitä nykyisin muuten teet elääksesi?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Työvoimakustannuksissa, "palkassa", työvoiman hinnassa, hinta määräytyy lähes samoin kuin muillakin markkinoilla: ksyntä, tarjonta ja ostajan maksukyky määräävät hinnan. Siitä sopivat markkinoilla legitiimit sopijaosapuolet, Suomessa tyäntekijä- ja antajaliitot. SSairaanhoitaja saa huonompaa palkkaa kuin hitsari siksi, että hitsareilla on palkkaneuvottelluissa tehokkaamat keinot käytössään ja he myös käyttävät niitä. Sairaanhoitajilla on huonommat palkat, koska "eihän me nyt lakkoon voida mennä".

Elämä on raakaa, työmarkkinoillakin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kilpailua vastaan on elinkustannukset, terveys, ihminen ja yk ihmisoikeuksienjulistuksen vaatimukset.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #153

Ihmisellä tarkoitan sitä että henkilö tarvitsee omaa aikaa ja vapautta itselleen ja sosiaalisiin suhteisiin. Tarve kehittää itseään, pysyä elossa ja pysyä terveenä eivät ole kadonneet mihinkään. Ihmisellä on biologinen toiminta koodi joiden rajoissa on elettävä jottei itselleen koidu haittaa (esim liian pitkää ja raskasta työtä altistaa tuki- ja liikutaelinsairauksille sekä kuluttaa henkisiä voimavaroja ja jaksamista)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #154

Ja tällä halusit sanoa, että....?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #156

Ihminen ei toimi kuin kone vaan on elävä olento jolla on tunteet, tarpeet ja halut.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #158

Lisäksi...

Tarpeet eivät etene hierarkiassa eivätkä ole täysin toisistaan riippumattomia - Abraham Maslow

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #159
Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #162

Raha ja kilpailu eivät voi mennä ihmisten edelle vaan niiden tulisi määräytyä tämän mukaan

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #162

Raha on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #165

Kuules DM, perusta oma yritys ja rupea myymään työpanostasi ihmisille ja yrityksille. Voit maksaa itsellesi juuri niin korkeaa palkkaa ja sopia niin hyvät työehdot kuin itsellesi onnistut itsesi kanssa neuvottelemaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #171

Neuvottelutilanne on tasavertainen vain ja ainoastaan, jos myös vastapuolena voi olla vain luonnollinen henkilö. Jos lainsäädäntö sallii työnantajan toimia työvoimanostokartellina, osakeyhtiönä, kommandiittiyhtiönä jne. juridisena henkilönä, on vastaava työvoimanmyyntikartelli leitiimi toimija työntekijän osalta, ammattiliitto.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #172

Ei yritys ole kartelli. Ihan järjetön sinun logiikkasi taas.

Duunari sopii yrityksen kanssa paremman palkan kuin entisessä putiikissa sai. Toki duunari voi alkaa itse yrittäjäksi ja myydä osaamistaan muille yrityksille tai ihmisille. Silloin hänellä on täydet mahdollisuudet sopia itsensä kanssa kuinka suurta palkkaa tulee saamaan. Niinhän tällä palstalla ihan yleisesti esitetään, että palkkaa pitää maksaa elämiseen riittävä määrä. Miksi neuvo ei kelpaa?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #173

Missä suhteessa yritys EI ole työvoimaa omistajiensa lukuun ostava kartelli?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #173

Ainakaan minä en ole moista esittänyt, eikä sellaista todellisessa elämässä tapahdu. Palkkaa maksetaan sen verran kuin myyjä pystyy työvoimastaan menestyksellisesti vaatimaan ja ostaja maksamaan. Sitä kutsutaan markkinoiksi. Jos edellytys on, että työntekijän pitää olla luonnollinen henkilö, pitää sama vaatimus koskea työantajaa.

Tai sitten sallia vapaa liittoutuminen molemmille.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #172

Talous on nelikenttä, sen määrää työnantaja, työntekijä, asiakas ja valtio. Se toimii jos lauta on tasapainossa eikä kallistuneena joillekin kulmista.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #175

"Talous on nelikenttä, sen määrää työnantaja, työntekijä, asiakas ja valtio."

Sinun nelikentässäsi ainoakaan noista ei välttämättä ole kansallinen, edes valtio. Sen vuoksi sinun pelikentällesi pitää lisätä kaksi muuttujaa lisää, valuutan arvo ja kotimainen kustannustaso (suhteessa ulkomaisiin). Mahdatko alkuunkaan ymmärtää miten ja miksi niillä on merkitystä?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #179

Puhun valtion sisäisestä silmukasta joka on osa globaalia talouden merivirtaa, globaali<->unioni<->valtio<->talous<->yksilö. Tässä yksilö on liian pieni suhteessa koko maailmaa eikä massaantuminen ole hyödyksi tälle.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #153
Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #153

Oikeus hyvään- ja tasapainoiseenelämään ei tule olla yritysjohtajien ja virkamiesten yksinoikeus.

Anne Lindell

Miettikää ... haluuako AY-liikeet todella työntekijöitten parasta. Väitän että eivät halua.

Odottakaas vähän,niin selitän, esim. "Lapsen hyvinvointi on suoraan verrannollinen äidin hyvinvointiin". Eli, jos haluat, että lapsi voi hyvin, kohtele äitiä hyvin. ... Tajuatteko? ... Eli, työntekijän hyvinvointi on suoraan verrannollinen työnantajan hyvinvointiin ja vice versa (päivastoin). Eli, hyvä työantaja kohtelee hyvin työntekijöitään ja hyvä työntekijä on hyvä ja lojaali työnantajalleen ja silloin molemmat menestyvät. Tämä on raaka totuus. Ei siinä ammattiliittoja tarvita. ... Eikö näin?

AY-liikeet pitävät työnantajia työntekijoitten vihollisina ja toistensa vastustajina. Miksi on näin?

Ammattiliittojen on pakko olla napit vastakkain työntantajapuolen kanssa, sillä sinä päivänä, kun työntekijät huomaavat, että on kaikkien etujen mukaista puhaltaa työnantajan kanssa yhteen hiileen ja joustaa ja tulla toimeen ilman lakkoilua ja painostuksia yms. työtaisteluja, niin AY-liikkeillä ei tehdä mitään ... ne joutavat jorpakkoon.

AY-liikeet ovat pelannet ja pelaavat yhä likaista peliä. Kusevat työntekijäpuolta linssiin. Esimerkiksi ammattiliitot eivät tiedota, että ei ole pakko liittyä ammattiliiton jäseneksi ja maksaa jäsenmaksuja, vaan voi liittyä pelkästään k.o. ammattiliiton työttömyyskassaan. Eli, selvennykseksi vielä kerran: ammattiliittojen työttömyyskassaan voi liittyä ilman että tarvitsee liittyä k.o. ammattiliiton jäseneksi.

Lue myös kommenttini nr. 178 ... kerron omasta yrityksestäni ... amerikkalaismallinen systeemi "kommunistisessa" Suomessa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Siinä missä media on vallan vahtikoira niin AY liikkeet ovat työn. AY liike on väärin ymmärretty ja sen aate on pilattu säätelyllä, ahneudella sekä napinalla. Yhteiset pelisäännöt ne olla pitää ja ne pitää sopia yhdessä molempien ehdoilla. Ja mitä lojaaliuteen niin työnantajan tulee olla lojaali työntekijälleen siinä missä työntekijä antajalleen ja se säilyy kun valtasuhde on tasan. Molemmat puoltaa etujaan ja oikeuksiaan sekä joustaa vastaan yhtä paljon, ei vain työntekijä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"AY-liikeet pitävät työnantajia työntekijoitten vihollisina ja toistensa vastustajina. Miksi on näin?"

Koskahan Suomeen saadaan työntekijöiden myötämääräämisoikeus samaan tapaan kuin on Saksassa ja Ruotsissa. Eihän tämä kaikkea vastakkainasettelua poista mutta olisi hyvä keino turhien lakkojen vähentämisessä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Globaalitalous, Robotisaatio, digitalisaatio ja mobiilisaatio ovat johtaneet siihen että työtä on tehtävä ainavain pidempää ainavain pienemmällä palkalla ja mitä vähemmän työntekijät saavat palkkaa sitä vähemmän he kuluttavat yritysten tuotteisiin että palveluihin ja mitä pidempää päivää he tekevät sitä korkeammiksi nousevat yhteiskunnan terveyskulut. Olemme menossa moottoritietä kohti Natsisaksan työ- ja eutanasialeirejä joissa orjat raantavat yötäpäivää saadakseen edes yhdenaterian viikossa, meidän tulee hiljentää ajoissa ja vaihtaa kaikaistalle joka johtaa maailmaan jossa ilo, terveys ja ruoka on jaettu hyvinvointina kaikille tasavertaisesti...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Suomi rikastuu kaiken aikaa vaikka tekee vähemmän ja vähemmän töitä sen eteen. Rikkaus tosin jakaantuu epäreilulla tavalla, mutta sehän ei ole rikastuvien vika vaan seuraus mallista jonka suomalainen palkansaajakenttä toivoi. Toivottavasti ymmärsi ja tiedosto mitä halusi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eli työntekijät ansaitsisivat paremmin tekemällä pidempää päivää pienemmällä palkalla ilman lomia tai oikeuksia sairastumiseen? Töitä tehdään seitsemän ja puolituntia päivässä ja siihen päälle puolituntia omaa aikaa, on ehdotettu että tuo puolituntia käytettäisiin syömisen sijaan tehokkaaseen työaika sekä päivää pidennettäisiin ainakin tunnilla siihen päälle samalla kun pomo pitää kolmentunnin lounaskokouksen viidenteen ravintolassa. Onko nälkiintynyt, sairastunut, väsynyt, uupunut, masentunut tai heikkokuntoinen työntekijä työnantajan etu? Kitsautta sanoi Aku Ankka Roope sedälleen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Pieni esimerkki, Roope maksaa Akulle palkkaa 30 penniä päivä muuta myy paputölkkejä markan per tölkki, kun kaikille maksetaan 30 penniä päivä paputehdas menee nurin kysynnän kadottua.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #187

Tuo kuvaamasi tilanne on Suomessa. Tehtaat meillä sulkevat ovensa kustannustason ollessa liian korkea tai siirtävät tuotannon muualla jotta tuotantokustannukset eivät nostaisi paputölkin hintaa yli kuluttajien ostovoiman.

Oikein olisi maksaa Akulle palkkaa jolla paputölkkejä voisi ostaa, vientiä saataisiin aikaiseksi, yksikkötuotantokustannuksia alemmaksi jne.

Valitettavasti te punasydämmiset halusitte ahneuksissanne yhteisvaluuttaan Saksan kanssa jolloin kustannustasomme on liian korkea. Nyt Aku mittaa katuja nälkiintyneenä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

"Globalisaation edut ja haitat
Globalisaatio on luonut työtä ja toimeentuloa sekä avannut monia mahdollisuuksia ihmisille eri puolilla maailmaa. Sen ansiosta monet kehittyvät maat ovat pystyneet nousemaan köyhyydestä. Vapaakauppa ja ulkomaankauppa ovat tärkeitä myös Suomen taloudelle. Tiedon saatavuuden parantuminen edistää demokratiaa ja ihmisoikeuksien vahvistumista. Globalisaatio tehostaa taloudellisten voimavarojen käyttöä ja siten taloudellista kasvua. Se myös lisää eri kansojen kulttuurien kohtaamista ja vuorovaikutusta.

Toisaalta globalisaatio on heikentänyt maiden kykyä kontrolloida taloudellista kehitystään. Vuonna 2008 alkanut maailmanlaajuinen finanssikriisi on ensimerkki globaalin talouden varjopuolista. Yhdysvalloista alkunsa saanut pankkikriisi levisi kaikkialle maailmaa muodostuen globaaliksi reaalitalouden kriisiksi. Siitä seurannut talouden taantuminen ja työttömyys vaikuttavat edelleen ihmisiin ympäri maailmaa. Kriisi osoitti, että globaalitalous tarvitsee maailmanlaajuisia yhtiesiä pelisääntöjä ja että vielä globalisaation hallinta on puutteellista.

Erimielisyyttä on aiheuttanut myös globalisaation vaikutukset köyhimpien maiden asemaan. Kansainvälisen kilpailun koventuminen pakottaa yritykset jatkuvasti tehostamaan toimintaansa. Varsinkin tuotannon työpaikkoja on siirretty alhaisen palkkatason ja verotuksen maihin. Globalisaation on myös pelätty kaventavan demokratiaa, kun suuryrityksistä on alkanut muodostua valtioita vaikuttavampia toimijoita globaaleilla markkinoilla. Parhaimmillaan globaali liiketoiminta tuo kehitysmaihin investointeja, osaamista ja työpaikkoja. Riskinä on kuitenkin vastuuton yritystoiminta, joka pahimmillaan tuhoaa ympäristöä, polkee työntekijöiden oikeuksia, kiertää veroja ja ruokkii korruptiota.

Globalisaatio tarvitsee pelisäännöt
Globaaliin talouden kehitykseen ja seurauksiin voidaan vaikuttaa kansainvälisellä yhteistyöllä. YK:n tavoitteena on laajentaa globalisaation edullisia vaikutuksia ja samalla vähentää sen mahdollisia kielteisiä vaikutuksia. Maailmanlaajuisen jäsenkuntansa ansiosta YK:n yleiskokous on yksi mahdollinen foorumi globalisaation paremman hallinnan rakentamiseen sekä globaalin kehityksen edistämiseen. YK:n rooli globaalin talouden sääntöjen luonnissa varmistaisi, että kaikki osapuolet otettaisiin huomioon – myös kehitysmaat. Kansainvälisen valuutta- ja rahoitusjärjestelmän uudistuksissa on painotettava pitkän tähtäimen tavoitteita:

-kestävä ja tasapuolinen kasvu
-ihmisarvoisen työn edistäminen
-luonnonvarojen vastuunalainen käyttö
-kasvihuonepäästöjen vähentäminen
-elintarvike- ja rahoituskriisien tai maailmanlaajuisiin köyhyyden haasteisiin tarttuminen"

http://www.ykliitto.fi/yk70v/taloudellinen

"kestävä ja tasapuolinen kasvu"
EI tarkoita että länsimaiden tulisi kilpailussa alentua muun maailman tasolle vaan tukea kolmatta maailmaa mukaan kasvuun.

"ihmisarvoisen työn edistäminen"
EI orjatyövoimaa, lapsityövoimaa, nälkäpalkkaa, liianpitkää työpäivää, liianvähälle levolle.

"luonnonvarojen vastuunalainen käyttö"
Jaa ja vaihda, älä tuhlaa tai tuhoa.

"kasvihuonepäästöjen vähentäminen"
Tuetaan vihreitä arvoja, tuotteita ja energiaa arjen järjellä.

"elintarvike- ja rahoituskriisien tai maailmanlaajuisiin köyhyyden haasteisiin tarttuminen"
Tartutaan härkää sarvista eikä mukailla sen liikkeitä niinkuin moni haluaisikin...

Käyttäjän MerjaRsnen kuva
Merja Räsänen

Jotenkin alkuperäinen kirjoitus istuu nykyiseen ilmapiiriin, jossa työntekijä on kaiken pahan alku ja juuri. Euroon meneminen toi tilanteen, jossa ei rahanarvoa muuttelemalla saada yrityksille tarpeeksi suuria voittoja. Sisäisellä devalvaatiolla, eli palkkoja alentamalla ja työntekijöitä vähentämällä haetaan yrityksille tulosta. Se on huonoa henkilöstöpolitiikkaa syyttää henkilöstön edustajia eli AY liikettä kehityksen jarruksi. Nähdäkseni nykymeno teollisuuden siirtämisellä sinne, missä voitot maksimoidaan perustuu lyhytnäköiseen ahneuden ekonomiaan. Ikään kuin huonoa omaatuntoa rauhoittaakseen syyllistetään työntekijöitä. Syy on huonoissa kauppamiehissä ja tyhmissä ratkaisuissa jokseenkin ahneitten johtajien toimesta. Heidän toimintaansa ohjaavat omistajat. Stora Enso on loistava esimerkki. Maailmaa valloittaakseen ostettiin Amerikasta paperitehdas, joka oli valmiiksi vanhentunut. Suomessa piti lopettaa muutama. Kiinaan ja Uruguayhin rakennettiin uutta ja hienoa eukalyptuspuusta. Käytettiin jossain lapsityövoimaa ja luonnonvaroja sumeilematta hyväksi. Sekin rauhoittui, kun karjalan helmen (Jouko Karvonen) tilalle tuli ruotsalaisen Wallenberg suvun edustajat johtoon. Suomessa on aina tulleet kehityksen eteenpäin viejät muualta, paitsi Nokian. Se tultiin ajamaan alas.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Hämmentävää on että AY-johtajat ja vasemmistojohtajat joutuvat elämään nykypalkoillaan eivätkä ole huippukonsultteina johtamassa tämän maan elinkeinoelämää maailmanvalloitukseen, kun kerran tietävät ratkaisut kaikkiin yritysten ongelmiin. Ehkä vaan turvallinen virka verorahoilla maksettuna on mielenkiintoisempaa ja haasteellisempaa. Ja on kivat edut. Jaetaan yrittäjille suklaata. Kyllä se siitä, kunhan yritykset vaan motivoituvat.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Muutama hyvä kommentti muista blogeista toisten suusta:

"Ville Kauppinen
10.12.2014 11:20
Hyvinvoiva valtio pitää huolta kansalaisten ostovoimasta. Ei ole väliä saako euron tunnissa, minuutissa vai kuukaudessa - vaan mitä sillä eurolla saa.

Suomi ei ole pitänyt huolta kansalaistensa ostovoimasta viimeiseen 10 vuoteen ja tulokset näkyvät. Seuraavista vuosista tullee todella synkät kurjistustoimien jatkuessa."

"Heikki Aukee
10.12.2014 14:29
Jos Suomi haluaa taloutensa kasvuun, palkkataso on laskettava euroon tunnissa. Ehkä sitten kannattaa valmistaa tuotteet Suomessa. No, sen jälkeen ei ole kyllä varaa Kiinassa valmistettuihin tennareihin, mutta hällä väliä.

Kapitalistisessa ajattelussa kuluttaja ja ostovoima ei ole moottori, korkeintaan kuljettaja. Pääoma on kaiken alulle paneva voima ja älykäs suunnittelija.

Kysynnän kasvattamisella talous kyllä kasvaisi, mutta bolsevistisessa markkinataloudessa kilpailun olessa hallinnollisesti estetty ellei jopa kielletty hintatason säätelijänä, rahan arvon säilyminen on kapitalistin pääomalle ongelma. Koska raha arvo on tässä ajattelussa päätetty koskemattomaksi, leikkaamme koskemattomia eli palkkatasoa, julkista sektoria, hyvinvointia ja nyt jopa talouskasvua."

"Pekka Iiskonmaki
18.3.2015 11:51
Aika rikki tuntuu olevan, kun katsoo Suomen nuoria.

Työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyiden takia siirtyi vuonna 2013 noin 4100 nuorta. Kehitysvammaiset eivät ole luvussa munana. Vuoden 2014 tilastot eivät ole vielä käytössä.

Nuorista lähes 1900 siirtyi työeläkkeelle ja yli 2200 kansaneläkkeelle. Se on 8% koko ikäluokasta. Suomi tekee nuorisonsa hulluiksi.

Tuo 8% on vain jäävuoren huippu. Henkisesti loppuun ajettuja nuoria on ainakin kolme kertaa enemmän kuin eläköityneet nuoret.

http://www.hs.fi/kotimaa/a142017985...clepage&jako...

Suomessa ikäluokka on n. 55.000

- Nuorena eläköityy ikäluokasta 4.100

- Syrjäytyneitä on 10.000

- Työttömiä 20.000

- Harkitsee tai muuttaa pois Suomesta 6.000

Suomea rakentaa n. 15.000 Riittääkö se?

Suomi on henkisesti raskas maa elää. Ymmärrän, että nuoren psyyke pettää. Minä olen jo 60 v. ja pakkailen laukkuani ennen kuin tulen hulluksi."

Anna-Leena Nieminen

"Taloushistoria osoittaa, että

    - Neuvostoliittossa julkisen sektorin noin 90 prosentin osuus johti talouteen, jossa ihmiset söivät parhaillaan vain kaalia ja lopulta täydelliseen romahdukseen,.
    - Samoin Puolassa ja Unkarissa rautaesiripun aikaan yritettiin 60-70 % julkisen sektorin osuutta. Sekään ei toiminut vaan myös siellä ihmiset söivät kaalia ja siitä tarpeekseen saatuaan valitsivat lopulta markkinatalouden.
    - Miksi sitten Suomessa toimisi noin 60 % julkisen sektorin osuus BKT:sta? Oma veikkaukseni on että vuodesta 2008 asti jatkunut talouden piiputtaminen on merkki siitä, ettei se toimi Suomessakaan.

    Yllä olevaa ei vaan vielä ole oivallettu poliitikko- ja mediapiireissä. Kestää aikansa ennen kuin talouden mekanismit menevät kansantalouden läpi, ja nyt tämä aika on Suomessa menossa. Jos muutosta ei saada välittömästi aikaan, kansantalous Suomessakin tulee karahtamaan kiville kuten aiemmin Portugalissa, Espanjassa ja Kreikassa." - Nimimerkki: "Ulkosuomalainen sijoittaja"

"Vaiettu totuus: Miksi omistajat ja työpaikat muutavat pois Suomesta?"
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Luu kurkkuun työnantajille ja jenkit pois Vietnamista !

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mitä tapahtuisi, jos EK lopettaisi toimintansa tai muuttaisi toimintaansa niin, ettei se koskisi ollenkaan työehtoja. Joutuisivatko ammattiliitot neuvotelemaan työehdoista kunkin työnantajan kanssa erikseen? Miten sovellettaisiin yleissittovia työehtoja, pitäisikö ne kirjata Suomen Lakiin?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Työehtojen kirjaaminen lakiin tekisi niistä vaikeimmin muunneltavia ja ilman valvontaa helpommin tulkinnan varaisia kuin mitä ne ovat EK:n ja Ay-liikken alaisina.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Mielenkiintoinen idea - se voisi johtaa siihen, että työelämän(kin) asiat vihdoin saataisiin Suomessa demokraattisen päätöksenteon piiriin. Valitettavasti tuo ei taida onnistua ihan lähivuosina ...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kupliapa kuplia... Täällä Keski-Suomessa ja Jyväskylässä on pitkään vitsailtu Helsingistä eroamisesta, siitä että sille pitäisi antaa autonomianen asema Suomessa ja rakentaa kehäkolmeosen vierelle kehäneloseksi kutsuttava muuri etteivät "hesalaiset tule silmille hyppimään" (stadikat pääse lutimaan landelle) tai että pääkaupunkiseutu erotetaan kokonaan Suomen valtiosta ja irrotetaan maamassat ajelehtimaan Viron puolelle. Absurdia mutta niin huvittava ajatus, tuntuu vain että Helsinkiin säädetyt lait ja mallit apinoidaan täällä lainkaan soveltamatta vaikka kaupunki on luonteeltaan tyystin toinen (terveiset täältä "me elämme yhä 80-lukua" Jyväskylästä)...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Toihan oli hyvin ajateltu;-) Noin minäkin ajattelen aika pitkälti painottaen tuota lopun apinointia ja itsekritiikin puutetta maakunnissa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #228

Mitä johto edellä sitä väki perässä - Mida härrad esiteks, sida rahvas jälgib.

Vanha sanana lasku ja sama virolle käännettynä, näin yleistyi moni yleishyödyke kuten radio, jääkaappi, wc ja auto.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olisi kyllä hauska olla näkemässä kun noin neljämiljoonaa Suomalaista kampeaa sorkkaraudoin ja talikoin Vironniemeä irti mantereesta, vaan ei taida nuo maamassat meressä ajelehtia, uppoaa pohjamutiin koko niemi XD XD

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #230

Daniel, ei Vironniemeä kannata irti kammeta. Riittää hyvin kun Etelä-Suomen lääni vuokrattaisiin Virolle nimellistä korvausta vastaan esim. 50 vuodeksi. (vrt. Porkkala NL:lle).

Tästä koituisi monta positiivista asiaa Suomelle.

-kaljanhaku onnistuisi omalla autolla
-Naton tukikohta Hankoon ja Porkkalaan.
-Suomen pääkaupunki keskelle Suomea (esim. Jyväskylään)
-Sote/maakuntamalli yksinkertaistuisi
-virolaisten työmatkat lyhenisivät / loppuisivat
-kun virolaiset olisivat saaneet vuokra-alueen talouden kuntoon, loputkin Suomesta voitaisiin vuokrata Virolle.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #231

Älä suutu sillä kyseessä on vain vanha pitkäänelänyt vitsailu täältä Keski-Suomesta. Ja ideat Suomi-Viro-Valtioliitosta (http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomen_ja_Viron_val...) sekä pääkaupungin siirtämistä Jyväskylään tai Tampereelle (Hallinnon siirtoa puolisi itse presidentti Mannerheim mutta aloitteen bloggasi Paasikivi - Keskisuomalaisen artikkeli 2015).

Toimituksen poiminnat