tuomoluoma

Valtio on huono vanhempi

Tällä hetkellä koko Suomi tuntuu keskittyvän siihen, miten jaetaan olemassa oleva liian pieni kakku, kun pitäisi miettiä miten leivomme paljon isomman.

Tämä on hyvin lyhytnäköistä tilanteessa, jossa me vähävarainen kansa olemme menneisyydessä tuhlanneet omat säästömme ja keksineet ylisuuria lupauksia, jotka perustuvat aikaisemman kaltaiseen jatkuvaan kovaan vuosikasvuun. Esim. eläkkeistä on rahastoitu vain reilu kuudennes, loppu pitää maksaa tulevilla verovaroilla. Tässä yli varojen elämisen illuusiossa suuri osa suomalaisista elää edelleen.

Hyvinvointivaltioilluusiossa roikkuminen johtaa siihen, että pidämme maailman parasta huolta ja houkuttelemme niitä, ketkä tulonsiirtojen kautta vain kuluttavat verovaroja.  Sopeutumattomuus globaalin talouden pelisääntöihin johtaa taas siihen, että parhaat yritykset, työntekijät ja pääoma muuttavat paikkoihin, joissa veroihin sijoitetun pääoman tuotto on parempi. Suomeksi sanottuna valtion menojen kasvulle ja tulojen pienenemiselle ei ole näköpiirissä loppua ennen kuin tämä rakenteellinen ongelma ratkaistaan.

Hyvä esimerkki tästä on Suomen ja Viron välinen tilanne: Viro houkuttelee suomalaisia yrittäjiä ja koulutettuja nuoria, Suomi sen sijaan houkuttelee matalapalkkaisia ja sosiaalietuuksista kiinnostuneita. 

Hyvinvointivaltiopopulistien on todella lyhytnäköistä vedota siihen, miten paljon matalammat eläkkeet ja työttömyyskorvaukset Virossa tällä hetkellä ovat. Kun katsotaan tulevaisuuteen parinkymmenen vuoden päähän, niin tällä veronmaksukyvyn ja yhteiskunnan kilpailukyvyn kehityksellä Virolla on varaa maksaa parempia tulonsiirtoja.

Seuraavaksi hyvinvointivaltiopopulistit vetoavat työntekijöiden hyvinvointiin Suomi vs. Viro. Tänään oli Hesarissa sairauslomien leikkaamisesta juttu, jossa kerrottiin että Helsingin kaupungin työntekijällä on keskimäärin 18,8 sairauspäivää vuodessa. Joka vuosi työkyvyttömyyseläkkeelle jää Mikkelin asukasluvun verran ihmisiä, joka päivä  kahdeksan alle kolmekymppistä ja suurin osa heistä mielenterveysongelmien vuoksi. Kertooko tämä korkeasta hyvinvoinnin tasosta?

Vain kertooko tämä kaikki tarinan huonosta vanhemmuudesta, jossa isä valtio ja äiti yhteiskunta ostavat lapsilleen lohdutukseksi leluja ja tikkareita, kun eivät viitsi ja halua hoitaa velvollisuuksiaan vanhempina: olla oikeudenmukaisia, palkita onnistumisista, vaatia hoitamaan omat velvollisuutensa jne.

Vanhemmuudesta, jossa pitäisi olla esimerkkinä lapsilleen, mutta tutkitusti kaikkein huonointa johtaminen on juuri julkisella puolella.

Vanhemmuudesta, jossa tekojen sijaan yritetään ostaa rakkautta myötäilyllä ja tulonsiirroilla.

Jokainen tietää millainen lapsi siitä kasvaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

"Tällä hetkellä koko Suomi tuntuu keskittyvän siihen, miten jaetaan olemassa oleva liian pieni kakku, kun pitäisi miettiä miten leivomme paljon isomman."

Yrittäjänä Tuomo varmaankin tietää ne periaatteet, millä konkurssia lähestyvä yhteisö palautetaan elämään.

Ensin ja nopeasti on saneerattava. Kulut alas. Rönsyt pois. Olennainen jäljelle.

Samaan aikaan on kehitettävä uuden menestyksen strategia, jota aletaan toteuttaa, kun perustus on terve.

En saa ihan selvää Tuomon blogista, miten hän ajattelee edettävän, kun hän moittii lyhytnäköiseksi olemassaolevan liian pienen kakun uudelleen jakoa. Nykyisen jaon tuloksenahan palaset yhteensä ovat isompi kuin itse kakku, eli mielestäni jako on tervehdytettävä ja heti. Hötön päälle ei voi rakentaa.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Esimerkiksi täällä puheenvuorossa on varsin vähän avauksia yrittäjyydestä, mutta juuri niitä tarvittaisiin. Ei maailmasta yrittäjyyden mahdollisuudet koskaan lopu.Kymmenen keskikokoista tai hiukan suurempaa menestyvää yritystä tekisi kummia Suomen taloudelle ja työllisyydelle.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

"Hyvä esimerkki tästä on Suomen ja Viron välinen tilanne: Viro houkuttelee suomalaisia yrittäjiä ja koulutettuja nuoria, Suomi sen sijaan houkuttelee matalapalkkaisia ja sosiaalietuuksista kiinnostuneita."

-poistuisiko ongelma jos valtiot yhdistetään? Virohan halusi ikoinaan liittyä suomeen kun tsaarin venäjä hajosis ja lisäksi suomi oli aktiivisesti mukana viron vapaustaistelussa neuvostoliiton murentuessa. Tuleva Talsinki-tunneli tukisi myös maiden yhtenäisyyttä. Jos siihen ei kuitenkaan haluta lähteä voisi pikkuveli virosta ottaa enemmän mallia.

"Tällä hetkellä koko Suomi tuntuu keskittyvän siihen, miten jaetaan olemassa oleva liian pieni kakku, kun pitäisi miettiä miten leivomme paljon isomman."

-Tämänhetkisistä aineksista ei saa isompaa torttua vaikka kokeilisi mitä tahansa keinoja. Vaihtoehto voisi olla joko hankkia lisää raaka-aineita tai jakaa kakkua tasaisemmin. Kakkua saisi myös isommaksi tekemällä yhteistyötä muiden maidenkanssa mm liittovaltiona. Se minkä kokoinen ja keiden kanssa se tehdään on ihan kakunsyöjän maku ja tottumus kysymys.

Toimituksen poiminnat