tuomoluoma

Valittu kansa

Armeijaan ei tarvitse panostaa, vastahan siitä on 75 vuotta, kun melkein voitimme Neuvostoliiton. Ja sekin oli muutaman dosentin mielestä imperialistinen teko.

Talouskuria emme kaipaa, koska on niin mukavaa köllötellä velaksi hyvinvointivaltion illuusiossa.

Rokotuksiakaan emme enää tarvitse terveysyhteiskunnassa, jossa on tuudittauduttu siihen, että suoja sairauksia vastaan tulee synnyinlahjana.

Lapsia ei tarvitse kasvattaa itse, koska opettaja tekee sen.

Koulussa ei tarvitse ponnistella, koska olemme niin älykkäitä, että pesemme mennen tullen kolme kertaa enemmän opiskelutyötä tekevät kilpailijat ihan vain muutama tunti päivässä koulun tontilla nokkaa kaivelemalla.

Digitalisoitumiseen meidän ei tarvitse panostaa yhtään, koska kohta taivaasta tipahtaa uuden ajan jormaollila ja laittaa taas kaiken kerralla kuntoon.

Yrittäjät täällä ovat ihan perseestä, koska ne vain yrittävät kupata Tekesin ja kaikkien muiden hyvien ihmisten rahoilla ylläpidettyjen virastojen varat.

Kenenkään ei kuulu kantaa vastuuta mistään, koska valtio hoitaa kaiken. Omavastuun omista asioista pitää hyvinvointivaltiossa olla pyöreä nolla.

Mutta velkaa pitää ottaa paljon, koska meillä se on käytännössä varallisuutta.

Ja onneksi olemme poikkeuksellisen aikaansaavia, teemme paljon lyhyemmällä työajalla enemmän kuin kaiken maailman eteläeurooppalaiset.

Olemme jopa niin poikkeuksellisia, että meillä julkinen sektori elättää yksityisen. Me tienaamme sääntelemällä ja tulonsiirroilla paremmin kuin naapurivaltiot bisneksellä. Kela hakkaa Ikean mennen tullen.

Niinpä mitään ei saa ottaa pois keneltäkään. Koska jokainen on kaiken ansainnut. Vaikka ei olisi elämänsä aikana tehnyt mitään kenellekään. Paitsi yrittäjät, jotka eivät tietenkään ole ansainneet mitään.

Ja meitä on turha arvostella, koska olemme valittu kansa.

Ainakin hetken kuluttua IMF:n ja EKP:n papereissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Lauantaina kävelin Järvenpään Rantapuistossa. Kuulin kaislikosta avunhuutoja. Siellä hätääntynyt, horjuva mies vuoroin kaatui ja seisoskeli. Ketään muuta kävelijää, mahdollista auttajaa, ei ollut lähimailla. Kännykkä ei ollut mukana. Yritin kuitenkin ankarasti miettiä, minkä instituution vastuulla on miehen auttaminen, ja miten siihen instituutioon saisi yhteyden. En keksinyt. Olen kyllä hyväkuntoinen ja vahva, kolmen äänen uimamaisteri, mutta niin vain jouduin avun puuttuessa surumielin katselemaan, kuinka mies ei lopulta enää noussut, kuplia ei kohonnut pintaan. Tunnustan myös olleeni raivoissani, etteivät pelastusorganisaatiot päivystä rannoilla. Ehkä niillä on rahapula, ja se on täysin ja yksinomaan valtion ja hallituksen kyvyttömyydestä ja saamattomuudesta johtuvaa. No - ei meillä hyvinvointivaltiossa huolta ole: etsiydyn jo tänään kriisiterapiaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Komissiokin tohtinee varmasti joskus huomauttaa, että valitun kansan Sampo on nyt pahasti kateissa ja tarjoaa apuaan sen löytämiseksi.

Käyttäjän MasyerJ kuva
Jarno Käpylä

Nyt täytyy jo hieman miettiä että missä sinäkin olet aivosi pessyt ? Valittu kansa varmastikin mutta täytyyhän valitun voidella kansa saadakseen heidät itselleen ja kun vallanvaihto on menossa niin tottakai edellisestä tulee tehdä typerää idiotismia näyttääkseen myöhemmin fiksulta

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Vastahan siitä on 75 vuotta, kun melkein voitimme Neuvostoliiton. Ja sekin oli muutaman dosentin mielestä imperialistinen teko."

Ai jaa? Kenen?

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Tuomo Luoma, olipa todella tyhjentävästi sanottu. Näinhän se homma etenee.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Yksi harvoista kommenteista, jonka melkein sellaisenaan voi hyväksyä. Liian moni juuri noin ajattelee!

Käyttäjän aaltmi kuva
Mikko Aaltonen

Yrittäjille ja varsinkin yhtiöille vaan kaikki...Työn tekijöille ei mitään muuta kuin että uusintavat työvoimansa (saavat syödäkseen ja katon päänsä päälle). Näin saamme paremman tilanteen niin että yksi prosentti omistaa nykyistä enemmän eli tulisi päästä siihen että yksi prosentti omistaa n. 80 %. Nyt noin 50 %.

Heikki Tapani

Vielä voisi lisätä, että koska suomesta tuli vähäksi aikaa yksi maailman top 5 brandeistä olemme tulevaisuudessakin globalisaation ehdottomia voittajia, vaikka asumme aivan umpimettässä kaukana kaikesta eikä ole mitään erikoista vahvuutta tai osaamista

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Miksi pitkän linjan yrittäjän ja ilmeisesti mielestään myös onnistujan pitää uhriutua näin pahasti?

Miksi pitää nillittää tekemisen sijaan?

Miksi ei puutu asioihin siellä missä voi vaikuttaa, jos kerran siihen mahdollisuuksia on?

Mitä pahaa professori on Luomolle tehnyt?

Mitä pahaa Luomon työntekijät ovat hänelle tehneet?

Miksi on niin hiton vaikeaa nähdä hyvät asiat Suomessa?

Miksi on vaan niin helppoa olla negis?

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

Voisin suhtautua vastaamiseen vähän vakavammin, jos ihan opettajana osaisit kirjoittaa edes nimeni yhden kerran oikein... mutta tehdäänpä niinpäin, että sinä kerrot:

Miksi ei pitäisi yrittää kertoa totuutta nykyisesttä menosta ja asenteesta?
Miksi pitäisi yrittää väkisin kaivaa esiin vain niitä hyviä asioita? Tyyppiä, jos laiva uppoaa, niin onneksi on nätit pelastusliivit?

"Miksi vaan on niin helppoa olla negis"... hellanlettas, miten sosiaalisöpö kysymys.

Kun itse reilut 20 vuotta sitten otin huolella turpaani markan devalvoinnin ja korkojen nousun kautta, niin ajattelin että voi kun olisin tiennyt paremmin, mitä on tulossa. Voi kun pankinjohtaja ja poliitikot olisivat olleet rehellisiä, eivätkä kalastelleet suosiota epärealistisilla mielipiteillä Suomen tulevaisuudesta. Silloin tajusin itse, että en voi tehdä mitään niin suurta karhunpalvelusta, kuin antaa toisille epärealistisia lupauksia tulevaisuudesta.

Palataan Timo aiheeseen kahden vuoden kuluttua, silloin sinullakin saattaa olla toinen ääni kellossa.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Pahoittelen toki nimeä. Jostain syystä Luomo oli päässä ja parempihan systemaattinen virhe opettajalle on, koska silloin se on helpompi korjata.

Toki mielelläni myös nimen korjaan, jos se oli isoimpia harmituksenaiheita kommentissani :)

Totta kai saa kertoa totuuden nykyisestä meiningistä, mutta kirjoituksesi oli vain kliseisiä "kaikki on niin roskaa" -tyyppisiä sloganeita. Se ei ollut mitään sellaista, josta olisi oikeasti voinut ottaa kiinni. Siksi vastailinkin samantyyppisillä mitäänsanomattomuuksilla.

Suomi ei ole uppoamassa eikä me tarvita pelastusliivejä, vaikka paljon ongelmia onkin. Velka ei ole kuitenkaan esimerkiksi sellainen peikko, kuin moni siitä olettaa.

Ylimielisyys omien ajatusten suhteen on ollut valitettavan yleistä, kun on keskustellut täällä edustamasi puolueen kannattajien tai edustajien kanssa. Se on huolestuttavampaa kuin se, mitä ajatuksia ajetaan.

Me tarvitaan paljon asioita ja meillä on ihan liikaa vastarannanmeininkiä. Ei sitä kukaan tässä ole kiistämässä. Kaiken roskan listailu ilman minkäänlaista rakentavuutta on kuitenkin juuri se sama, josta esimerkiksi hallitus syyttää ihmisiä tällä hetkellä.

Miksei siis laitettaisi oikeasti asioita kuntoon sen sijaan, että uhriudutaan, vastakkainasetellaan ja kiinnitetään huomiota epäolennaisuuksiin, kuten opettajan kirjoitusvirheet. (Ollaan ihmisiä mekin).

Teidänkin puolueella esimerkiksi on paljon hyviä ajatuksia, mutta jos niiden toteutus tökkii, koska mitään ei kuitenkaan voida saada aikaan, koska on niin huonoa kaikki niin persiilleenhän se varmasti menee.

Mielelläni palaan asiaan kahden vuoden kuluttua mikäli Puheenvuoro vielä silloin aktiivisena on. Mielelläni toki keskustelisin myös nyt :)

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma Vastaus kommenttiin #11

"Suomi ei ole uppoamassa eikä me tarvita pelastusliivejä, vaikka paljon ongelmia onkin. Velka ei ole kuitenkaan esimerkiksi sellainen peikko, kuin moni siitä olettaa"...

Kerro lisää, minä en ainakaan ymmärrä, miksi se ei ole "sellainen peikko"?

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma Vastaus kommenttiin #11

"Kaiken roskan listailu ilman minkäänlaista rakentavuutta on kuitenkin juuri se sama, josta esimerkiksi hallitus syyttää ihmisiä tällä hetkellä"...

Ja mielellään myös kuulisin sinulta asiantuntijana kohta kohdalta kirjoitukseni analyysin kaikesta mikä on roskaa. Eli roskan tässä kohtaa ymmärrän niin, että asia ei pidä paikkaansa tai ei ole merkityksellinen.

Itse teen joka päivä töitä sen eteen, että asiat saadaan menemään parempaan suuntaan. Se on nimenomaan tekoja ja työtä, ei mitään ihania toivomuksen omaisia ajatuksia paremmasta tulevaisuudesta tai vasemmistolaista menneeseen maailman takertuvaa epärealistista "olipa kerran ja niin tulee olemaan aina" -nostalgiaa.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #13

No vaikkapa kommenttisi siitä, ettei lapsia tarvitse kasvattaa, koska opettajat tekee sen.

Kommmenttisi koulusta ylipäänsä kuvastavat sitä, ettei ole oikeastaan käsitystä koulun arjesta tai koulupolitiikasta vaan se pohjautuu ajatukseen "Nuoriso on persiistä", joka on tietysti aina kautta historian ollut aikuisten tapa ajatella nuorista.

Yrittäjiä en tiedä kenenkään mollanneen. Sen sijaan yrittäjien ja palkansaajien jatkuva vastakkainasettelu on mielestäni täysin tyhmää.

Suomen työajat taas eivät ole Euroopan lyhimmät tai ovat, riippuen juuri siitä mitä laskutapaa haluaa käyttää. Itselleen sopivien tilastojen kaivaminen on mielestäni epäreilua ja jopa roskaa.

Tässä nyt muutama esimerkki sellaisesta, jota pidän roskana ja slogantyyppisenä huuteluna ilman sisältöä.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma Vastaus kommenttiin #15

Nuoriso on minusta hienoa, paljon parempaa kuin se oli silloin kun oli itse nuori. Opetuksen tulokset vaan sattuvat olemaan huonoja ja huononevan koko ajan, kumpaan se mahtaa viitata, opiskelijoiden vai laitoksen huonontumiseen?

"Yrittäjiä en tiedä kenenkään mollanneen"... heh, otetaan esimerkki. Hesarissa oli pari vuotta sitten aivan saatanallinen kohun nostatus, jota tehtiin aukeamien voimin siitä, kuinka yritykset jakavat verovapaita osinkoja. Mikä ei edes pidä paikkaansa. Nyt kun kävi ilmi, että ammattiliitot ovat saaneen VVO:lta pelkästään yli 50 miljoonaa oikeasti verovapaita osinkoja, niin eipä ole juttuja näkynyt.

Suomen työaika on aika monen tilaston mukaan Euroopan alimpia. Kun lasketaan koko eliniän työtunnit, niin putoamme vielä alemmas rankingissa. Voisin kaivella sinulle nämä tilastot, jos itse vaivaituisit perustelemaan edes yhden mielipiteesi faktoilla.

"Tässä nyt muutama esimerkki sellaisesta, jota pidän roskana ja slogantyyppisenä huuteluna ilman sisältöä"... tässä olet juurikin oikeassa, sinun mielipiteesi todella edustavat tuota, hyvä että tunnustit itse.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #16

"muutama tunti päivässä koulun tontilla nokkaa kaivelemalla." ei anna sitaattina sitä kuvaa, että kovasti arvostaisit meidän nuoriamme.

Tuo opetuksen tason lasku on mielenkiintoinen keissi? Saisikos tietää mihin olet sitä verrannut ja mihin sen pohjaat?

Tuo verovapaat osingot on sellainen suo, että siihen toki voidaan upota vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Kuka on yrittäjä, kuka sijoittaja ja mikä on järkevä osingon määrä vs. investoinnit on ihan varmasti kiistelemisen arvoinen asia. Mun puolesta jokainen on oikeutettu maksamaan osinkoja niin paljon kuin haluaa. Vastaavasti työntekijällä on oikeus lakkoilla ja vaatia etujansa puolustettavan niin paljon kuin haluaa. Kahteen suuntaan.

Jos kuitenkin väität, ettei tästä VVO-asiasta nostettu hälyä niin mistäs ihmeestä itse tiedät siitä? Kyllä se oli käsittääkseni ihan pääuutisissa tai ainakin valtamediasta itse asiasta sain tietää. Ihan todella röyhkeää ja väärin muuten. (edit: röyhkeää ja väärin tämä VVO-homma siis)

Suomen työajasta muutama uutinen
http://www.stat.fi/artikkelit/2012/art_2012-09-24_...
http://www.ksml.fi/uutiset/talous/suomalaisten-tyo...
http://www.talouselama.fi/uutiset/suomen-tyoaika-o...
http://www.eva.fi/tyotjatekijat/viikkotyoaika-eu-m...

Että mitäs näistä sitten tsekataan? Ihan oman ideologian mukaan voi valita kermat päältä. Minä en tiedä mikä noista pitää paikkansa sitten.

Kaivele toki minulle tilastoja. Ihan vaan edes siksi, että olisit ensimmäinen Kokoomuksen edustaja, joka niin vaivautuu tekemään sen sijaan, että suuttuu ja haukkuu esimerkiksi ammattitaitoni opettajana tai jotain muuta henkilökohtaista.

Viimeinen kohta lienee tarkoitettu muka hauskaksi ja jonkinlaiseksi "voitinpas" -kommentiksi. Aika vähän sisältöä silti olet osoittanut.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Koska valtionvelkaa ei voida verrata kotitalouden tai poliittisen puolueen velkaan, vaikka monet poliitikot ja jopa ekonomistit näin tekevätkin.

Valtionvelan suhde bruttokansantuotteeseen pitäisi toki saada pikkuhiljaa pienemmäksi ja velan kasvun taittaminen pitkällä aikavälillä ovat molemmat kannatettavia asioita. Ylinopea leikkaamispolitiikka kuitenkin tuhoaa vain kotimaista kulutusta, jolloin ei saada tarvittavia rakenneuudistuksia tehtyä.

Isoin virhehän on se, että ei uudisteta ikinä, kun on ne kuuluisat lihavat vuodet, koska silloin poliitikot yhdessä huutavat ikuista onnea.

Nyt pitäisi saada vienti vetämään ja siihen asti investoida fiksusti infraan ja järkeviin asioihin valtion puolelta. Velkaakin voidaan ottaa ihan hyvin, kunhan sitä ei nimenomaan syydetä vaikkapa ihan arjen pyörittämiseen.

Velka ei ole paha asia eikä Suomi suinkaan ole varaton tai jossain ihmeellisessä tilassa, jossa meidän pitäisi sata miljardia maksaa eräpäivään mennessä tai muuten Suomi otetaan pois. Ei tällaista ole tapahtumassa.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

Miten ihmeessä velka on eri asia eri osapuolille?

Eri asia olisi, jos velkaa oikeasti käytettäsiin investointeihin. Mutta kun velkaa otetaan vain kestämättömällä pohjalla olevan elintason ylläpitämiseksi, ei investointeihin, niin velka on syömis-, juomis- ja biletysvelkaa. Silloin käytännössä velkaantuminen pahentaa tilannetta sitenkin, kun ei synny kriisitietoisuutta koska mikään ympärillä ei muutu.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Tässä olemme samaa mieltä tuosta, että velkaa pitäisi käyttää investointeihin ja vielä muuten tosi rohkeasti niin.

Elintason ylläpitäminen ja -biletysvelka taas mielestäni viittaa siihen, että ihan tavalliset ihmiset jotenkin vedättäisivät valtiota ja nauttisivat jostain suunnattomasta yltäkylläisyydestä kaikkinensa valtion piikkiin. Eiköhän suurin osa ihmisistä elä ihan varojensa mukaan. Tuo on oman ideologian ajamista vähän hölmöllä kärjistyksellä.

Uudistuksia tarvitaan ja niitä pitää tehdä, mitä omasta mielestäsi ne olisivat? Palkansaajilta rahaa pois ja toivotaan, että joku investoi, vaikka siihen ei ole mitään järkevää syytä, koska ei meistä matalapalkkavaltio tai työturvallisuuden ja tuottavuuden halpiskoti tule silti. Tähänkin voidaan toki tähdätä, mutta epäilen ettei sitä kukaan aja tai toivottavasti ainakaan.

Mitä sitten pitäisi tehdä? No ideoita otetaan vastaan. Onneksi nyt ihan typerimmät ajatukset kuten kuntayhdistymisten viisivuotissuojat ollaan purkamassa.

Heitänpä vastakysymyksen ennen kuin perustelen. Oletko itse tosiaan sitä mieltä, että kotitalouksien velka, SDP:n velat ja valtionvelka ovat kaikki rinnastettavissa toisiinsa? Että valtiontalous ja kotitalous pyörivät näiltä osin tai muutenkaan samanlaisilla periaatteilla?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Mainio kirjoitus, myös sarkasmissaan, mikä taisi mennä osittain joiltakin kommentoijalta ohi.
Viimeinen lause on aika puistattava, sillä täällä lillutaan yhä pumpulissa. Kun Suomi piakkoin on se ns. valittu kansa IMF:n ja EKP:n papereissa, loppuu leikki joka puolella kuin seinään. Alkaa nyyhkintä:
"Tämä oli odottamatonta. Miksei kukaan kertonut?!"

Käyttäjän paiviruippo kuva
Päivi Ruippo

Kun kokkareen esittelytekstissä lukee 'epäoikeudenmukaisuuden kitkentä', niin :DDD

-------------

Politiikan 3 valehtelun lajia:

1. Muka tietämättömyys
2. Sumuttaminen
3. Suora valehtelu

-------------

Kokoomuksen ja muiden porvareiden tavoitteita:
(Osa on jo toteutunut, valitettavasti ... )

- Tulonsiirrot eri keinoin pienituloisilta varakkaille. Tämä vain jatkuu!
- Eriarvoisuuden ja köyhyyden lisääminen (mm. taloudellinen ja sosiaalinen eriarvoisuus, köyhyyden lisäämisen jälkeen köyhyyden seurauksien kriminalisointi)
- Työntekijän aseman huonontaminen
- Työelämän huonontaminen
- Työturvan alasajo
- Palkkojen alasajo
- Ammattiyhdistysliikkeiden alasajo (kaikki turva työntekijöiltä pois, jotta riisto onnistuu suuremmassa mittakaavassa)
- Eläkkeiden alasajo
- Sosiaaliturvan alasajo
- Hyväntekeväisyys-bisnes
- Taloudellinen väkivalta
- Äänestysaktiivisuuden alasajo
- Demokratian alasajo
- Tasa-arvon alasajo
- Sosiaalipalvelujen alasajo (perheet, lapset, nuoret, vanhukset, sosiaaliturva, jne.)
- Terveydenhoitopalvelujen alasajo
- Pankkitoimintojen alasajo
- Suomen "hyvinvoinnin" alasajo
- Valtion lakkauttaminen, kaiken yksityistäminen, plus kaiken valtion omaisuuden = kansan omaisuuden yksityistäminen ja myynti kasvottomille suuryrityksille ja myös ulkomaille
- EU:n liittovaltio = Rikkaiden ja vauraiden omaisuuksien, etujen ja etuoikeuksien pysymisen ja kartuttamisen varmistamisjärjestelmä
- Maailmanhallitus = Rikkaiden ja vauraiden omaisuuksien, etujen ja etuoikeuksien pysymisen ja kartuttamisen varmistamisjärjestelmä
jne.

-------------

Kokoomuksen todelliset arvot:

- Eriarvoisuus, Epäoikeudenmukaisuus
- Vääryys sen kaikissa muodoissa
- Heikompien polkeminen
- Ihmisoikeuksien rikkominen
- Raha, Ahneus, Jatkuva kasvu, Omistaminen
- Riisto, Hyväksikäyttö, Nujertaminen, Alistaminen, Nöyryyttäminen, Tuhoaminen
- Valehtelu, Uhkailu, Keinottelu, Kiristys, Petos, Korruptio
- Saastuttaminen, Ydinvoima, Militarismi, Eläinten oikeuksien polkeminen

-------------

Kokoomuksen todellinen arvomaailma:

- Kokoomuksen aatteessa yhdistyvät vapaus ahnehtia, vastuuttomasti ja demokratiaa halveksien.
- Kokoomus pyrkii mahdollisuuksien jakamiseen vain sisäpiirissä, hyväveli- ja vapaamuurari-verkostoissa.
- Keskeistä toimintaa on myös kantaa rahaa esim. Kreikkaan ja rahan ottamista vastuuttomasti omiin tarkoituksiin.
- Kokoomus vastustaa aktiivisesti demokratian kehittämistä ja pyrkii estämään köyhien kansalaisten osallistumista yhteiskunnalliseen päätöksentekoon monin eri keinoin.
- Kokoomus vastustaa aktiivisesti avoimuutta ja edistää harmaata taloutta.
- Kokoomus korostaa myös korruption positiivista merkitystä.

-------------

Kokoomuksen kaava:

1. Luodaan ongelma, esim. syrjäytetään tai köyhdytetään ihmiset
2. Syytetään näitä ihmisiä itseään asiasta
3. Syyllistetään nämä ihmiset
4. Käännetään mahdollisimman suuri osa kansasta näitä ihmisiä vastaan
5. Tuomitaan nämä ihmiset lopulliseen tuhoon yhdessä kansalaisten kanssa
6. Luodaan uusi ongelma, jne. ...

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

Eipä sitten Päivi muuta kuin faktaa tiskiin vaan, että mistä kohtaa kokoomuksen ohjelmaa ja tavoitteita nuo kertomasi linjaukset löytyvät?

Pekka Pylkkönen

Säästöt tekevät lyhyellä aikavälillä kipeää mutta korjaavat tilanteen ajan kanssa. Jostain syystä erityisesti kvartaalikapitalismia voimakkaimmin arvostelevat haluavat itse elää kvartaalimaailmassa jossa muulla kuin tämän päivän herkuttelulla ei ole mitään väliä.

Taisto Pihlajamaa

Noista 'dosenteista'
En minä muista kuin yhden, joka olisi ansainnut tuomion valtiopetoksesta. Sanon näin, vaikka ilman oikeustoimikelpoisia tutkintoja.

Mitä muutoin maan makaamisen nykytilaan tulee, rohkenen ennustaa tavalliselle kansalaiselle kapeampaa leipää, mutta ankeampaa elinympäristöä tulevaisuudessa. Pääskysen siivin varustettu kultanallepossukerho tietysti liihottaa ninkunii.

Taisto Pihlajamaa

Sori, jäi sanomatta,
silmälaput on liian tiukalla sillä joka ajattelee, että tulevaisuuden huolet on jossakin sisäpolitiikassa tai vihertävässä 'ilmastohuolessa'.

Eurooppa on todellisempien tehtävien edessä. Esim. joku isis on vain pientä hyttysen ininää verrattuna tulevaan koitokseen.

Käyttäjän kariku kuva
Kari Kulju

Hyvä kirjoitus. Pahin moraalinen plösähdys tehtiin aikakaudella 2000-2012, jolloin pyrittiin opettamaan, "että Hyvinvointivaltio hoitaa". Yrittäminen ja yritykset julistettiin miltei tarpeettomiksi(!).

Kirjoituksen tarkoitus lienee ollut kuvata nykyajattelutapa ja -asenne, tulkinta vastuullisuudesta. Opprtunismi ja itsekkyys vallitsee yhteiskunnassa, mikä alkaa olla kaoottinen ja missä usealla alkaa mennä asiat ja käsitteet sekaisin. Aina joku sitten pahoittaa mielensä ja ison kuvan ymmärtämisen sijasta halkoo hiukset.

Kirjoitus ei liity rokottamiseen, kokoomukseen tai opettajiin, minkä suurin osa tai nokkelimmat varmasti tajusivatkin.

Ajan kuvana on jatkuvasti esillä tiedoitusvälineissä poliitikkoja, jotka eivät selvästikään ymmärrä, miten kansantalous toimii.

Mikko Nenonen

Olen tässä diskurssissa enemmän Kilpiäisen kuin Luoman kannalla. Luoman kirjoitus oli provokatiivisena "kriisitietoisuuden" kasvattajana ihan viihdyttävä, joskin turhan harhainen.

Pitää ottaa huomioon että vaikka valtio ja kunnat velkaantuvat tällä hetkellä runsaasti vain yhteiskuntamme perustarpeiden ylläpitämiseksi, eikä velkaa esim. käytetä tärkeisiin investointeihin tulevaisuutta ajatellen, on huomattava että tulevaisuuden kannalta on parempi että terveydenhuoltoa, sosiaaliturvaa, koulutusta pidetään yllä vaikka velkarahalla, koska isojen leikkausten aikaansaama sosioekonominen romahdus alimmissa tuloluokissa johtaa pidemmällä aikavälillä paljon enemmän taloudellisia resursseja vieviin ongelmiin. Tämänhän opimme jo 90-luvun laman hoidossa. Julkisella sektorilla tuotettu euro on keskipitkällä eli noin kymmenen vuoden aikavälillä yhtä arvokas kuin avoimella sektorilla tuotettu.

Myös vastakkain asetteluun, uhriutumiseen, syyllistämiseen ja pessimistiseen maalailuun pohjautuva keskustelu ei vaan auta, päinvastoin se pahentaa asioita, koska kieli ja sanat antavat asioille merkityksen ja teoille oikeutuksen - vaikka perustelut olisivat kuinka harhaiset.

En usko että Luoma tajuaa, mitä on kirjoituksillaan tekemässä, kun hän kuitenkin ainakin omasta mielestään teoillaan pyrkii juuri päinvastaiseen suuntaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"Julkisella sektorilla tuotettu euro on keskipitkällä eli noin kymmenen vuoden aikavälillä yhtä arvokas kuin avoimella sektorilla tuotettu."

Julkisella sektorilla tuotettu euro ja avoimella sektorilla tuotettu euro ?

Tämänhän opimme jo 90-luvun laman hoidossa ?

Siis opimme mitä ?

1990-laman aikana leikkaukset eivät kohdistuneet julkiselle sektorin toimijoille, vaan sen ulkopuolelle. Holtittoman talouspolitiikan ( Koiviston hallittu rakenneuudistus) seurauksista vastuun joutuivat kantamaan 65.000 yrittäjää ja lukuisa määrä yritysten työttömiksi joutuneita työntekijöitä, mutta julkinen sektori ei varsinaisesti pienemmissäkään määrin.

Mikko Nenonen

Lauri Kiiski!

Ensimmäiseen kohtaan: On aivan sama keskipitkällä aikavälillä esim. tuotammeko koulujen tai päiväkotien ruokahuoltopalveluja avoimella (yksityinen ja kolmas sektori) vai julkisella sektorilla tai kiinteistöhuoltoa tai sotepalveluja, koska pääasia on että ei leikkauksilla suisteta ihmisiä kortistoon, erilaisten tukien varaiseen köyhyyteen ja sote-palveluiden täysimääräiseksi käyttäjiksi. Pääasia että pidämme työllisyysastetta mahd. korkealla niin kauan kun rakenteelliset haasteet saadaan korjattua ja matalan kasvun suhdanteeseen pienikin pomppu.

Olet siinä oikeassa että lamoja ei pitäisi liikaa vertailla, mutta siksi ei myöskään samat lääkkeet pitäisi olla käytössä, vaan pitäisi olla malttia tutkia erilaisia strategisia vaihtoehtoja ja askel askeleelta toteuttaa niitä. Isot muutokset demokratiassa vievät paljon aikaa. Tärkeintä varmasti on ettei lisätä sellaisia markkinahäiriöitä, joita nyt on ollaan kovaa vauhtia tekemässä (ns. pakkolakipaketti).

Tuo 1990-lama kommenttisi on osittain harhainen, koska myös julkista sektoria pienennettiin, koska julkisen sektorin osuus bkt:sta kasvoi hetkellisesti yli 65%. Julkista sektoria pienennettiin yli 10% ja menoleikkauksia sote-menoihin sekä työttmyysturvaan tehtiin liiankin hanakasti. Olet oikeassa että yksityisellä sektorilla koettiin sellaista, jota toivottavasti ei tarvitse enää ikinä kokea, johtuen osittain virheellisestä finanssipolitiikasta.

Mutta kannattaa lukea esimerkiksi tämä Kianderin julkaisu, niin keskustellaan vasta sitten:

https://www.vatt.fi/file/vatt_publication_pdf/j27-...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Näköjään v. 1992-1993 julkisen sektorin palkkaus notkahti 6,5 %, mutta jo v. 1994 palkat olivat nousseet 1991 tason yli. Julkiset menot eivät markkamääräisesti pienentyneet edes laman aikana, vaan ne ovat kasvaneet poikkeuksetta joka vuosi jo vuosikymmenien ajan. Hetkellinen 65 % osuus johtui tuolloin kansantuotteen supistumisesta, eikä niinkään julkisten menojen määrästä.

Hieman epäilisin myös sitä, ovatko kaikki kunnille määrätyt 535 erilaista lakisääteistä tehtävää tarpeellisia, samoin kun yli 5.000 erilaista kunnissa nykyisin käytettävää ammattinimikettä ?

V. 2008 lähtien julkista velkaa on lisätty 67,4 miljardilla eurolla ja tämän lisäksi myös kotitaloudet ovat velkaantuneet lisää yli 20 miljardin verran. Näiden turvin kulutuskysyntä on ollut kasvussa koko taantuman ajan, mutta työttömyys on siitä huolimatta lisääntynyt merkittävästi rahan mitä ilmeisimmin virraten rajojemme ulkopuolelle.

Suomen julkisen sektori palkkasumma on muuten kasvanut hurjasti enemmän kuin missään muussa EU- maassa tai EMU-maissa keskimäärin v. 2008 lähtien. Euromääräisesti yli 6 miljardilla eurolla.

Meillä vaan ei taida olla enää eväitä totuttuun palveutasoon ja hyvinvointiin.

Kianderin julkaisu on jo ennestään tuttu.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Julkinen sektori elättää yksityisen: Tosiaan onhan meille syntynyt paljon kaivattuja bisnesinnovaatioita: Tuulivoimabisnes sekä turvapaikanhakijoiden majoitus- ja cateringbisnes. Veronmaksaja on turvallinen asiakas.

Toimituksen poiminnat