tuomoluoma

Suomi - The Truman Show

Jokainen suomalainen äärivasemmalta ulko-oikeaan huutaa hyvinvointivaltiomallin perään. Se on suomalaisille jotakin, mikä ratkaisee kaikki maailman ongelmat. Ikioma suomalainen käärmeöljy kaikkiin murheisiin.

Mutta äärimmäisen harva tuntuu tajuavan, että se on erittäin kallis malli ylläpitää. Ja sitä ei ole enää moneen vuoteen ollut varaa ylläpitää ”hyvinvointivaltion” omilla tuloilla. Veronkorotuksista huolimatta. Sitä on velkarahoitettu viimeisen seitsemän vuoden aikana 45 miljardilla eurolla.

Ja sen kehityksen myötä Suomi velkaantuu maailman nopeimmin. Sen ovat huomanneet myös kaikki muut paitsi suomalaiset itse.

EU-komission ennuste Suomelle on dramaattisen huono. Sen mukaan kasvunäkymä on mitätön ja Suomen talous näyttää olevan menossa toiseen suuntaan kuin muun Euroopan talous.

Kaikkein pahin valuvirhe tässä mallissa on se, että kansalaisille ei ole väännetty rautalangasta sitä tosiasiaa, että raha ei kasva pankkien takapihalla. Jonkun pitää tienata ja maksaa veroina kaikki ns. tulonsiirtoina jaettava. Jollakulla pitää olla motiivia tehdä ja yrittää.

Yrittäminen on juuri se tämän hetken paradoksi: se mitä eniten tarvittaisiin, on eniten hukassa. Se on hukassa yhteiskuntamallissa, joka ei tajua sitä että asennetta ja kulttuuria ei voi säätää lailla tai asetuksella. Se tulee esimerkin ja motivaation kautta. Pitää olla syy ja merkitys yrittää.

Siitä huolimatta täällä pullistellaan sisäpolitiikalla ja haetaan tukea vanhasta oikeisto-vasemmisto mallista, jonka laulun tahteja soittaa ay-liike. Tämä politiikka tulee Suomelle erittäin kalliiksi.

Ja kuka maksaa kulut – mitäs luulette? Eivät rikkaat, eivätkä köyhät. Vaan juuri se keskiluokka kenen etuja ”hyvinvointivaltion” puolustajat eniten huutavat ajavansa.

Se millaista hyvinvointia ja palveluita se ”hyvinvointivaltio” pystyy tuottamaan, ei merkitse enää mitään. Tärkeintä on se, että ”hyvinvointivaltio” on olemassa ja siihen voi retorisesti tukeutua jokaisessa kannatusta kalastelevassa poliittisessa puheessa. Vaikka terveyskeskukseen olisi kuuden viikon jono, niin se on ihan ok, koska meillä on hyvinvointivaltio.

Hyvinvoinnin jakaminen tarvitsee aina maksukykyisen ja -haluisen veropohjan. Jos tarkastelee sitä, missä maailman valtioissa sellainen tilanne tällä hetkellä on, niin Suomi on yhteiskunnan arvovalintoina äärimmäisen kaukana tästä kehityksestä.

Suomi on hyvinvoinnin rahoituksen Pohjois-Korea: paljon pullistelua tekemisellä, jota käytännössä pidetään yllä muualta lainatulla velkarahalla. Mutta arvovalintahan sekin on.

Meidän ikioma versiomme hyvinvointiyhteiskunnasta on kuin ”The Truman show”: soutelemme täällä kuplan sisällä pikkulammessa keskenämme ja huidomme toisiamme airoilla. Kun samaan aikaan maisema ulkopuolella muuttuu nopeammin kuin koskaan historiassa ja muut menevät isoilla purkeilla ja kovaa tulevaisuuteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Myös pahoinvointivaltion on tappanut suomalainen sääntely ja kontrollinhalu. Samalla rahalla muualla tuotetaan laadukkaampaa kun ihmisille annetaan valinnanvapaus. Kaikissa maissa ei myöskään jaeta veronmaksajien rahaa niin auliisti erilaisiin mukahyviin tarkoituksiin.

Pitää turhaketta 4000 €/kk kustannuksella (siis bruttopalkan ollessa noin 2500 €/kk) töissä virastossa tai "kolmannen sektorin" töissä on paljon kalliimpi vaihtoehto kuin jos maksaisi tälle käteen 1000 €/kk ja sanoisi "tee mitä lystäät mutta älä tee sitä veronmaksajien kustannuksella".

Samoin organisaatioita paisutetaan Suomessa tolkuttomiksi kun pienet joustavat yksiköt pystyisivät useimmat palvelut tuottamaan tehokkaimmin.

Mutta kun edes kuudes eri hallitus putkeen ei ymmärrä moista perusfaktaa, ei liene toivoa saada muutosta aikaan. Mennään mekin Tuomo jonnekin missä rahalla saa ja hevosella pääsee!

Ville Vulpes

" Hyvinvoinnin jakaminen tarvitsee aina maksukykyisen ja -haluisen veropohjan. "
Taitaa enempi tähän asiaan liittyä tuo Cayman-saaret kuin Pohjois-Korea. Kohta meillä on tämä hieno SoTe-malli, jos verovaroin ostetaan ylihintaisia palveluja yrityksiltä, jotka jättävät monella tavalla verot maksmatta. Eli velan otto tulee kiihtymään, jollei verovutoa tukita.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

Ja mihinköhän faktaan tuo mahtaa perustua?

Toimituksen poiminnat