tuomoluoma

Onko yhteiskuntasopimus Suomen FIFAisin päätös?

Talouselämän otsikko oli: ”Suomen Yrittäjät eivät ole olleet osapuolena yhteiskuntasopimusneuvotteluissa". Yhteiskuntasopimus: sanahirviö, ajatushirviö ja ennen kaikkea siitä taitaa tulla toteuttamishirviö.

Tuo aloituslause yrittäjien asemasta kertoo yhteiskuntasopimuksesta enemmän kuin tuhat sanaa. Menneisyyden miehien (huom. miehien) sopimus viestii epätoivoisesta roikkumisesta menneisyyden maailmassa paljon enemmän kuin yhdestäkään tulevaisuuteen suuntaavasta tarvittavasta muutoksesta.

Neuvotteluissa päätettiin rajuista linjauksista. Rajuista linjauksista, joissa elvytysmomenttien muutokset (0,x%-1,x%) liikkuvat enemmänkin virhemarginaalin, kuin mihinkään muuhun vaikuttamisen määrässä.

Jokainen asiaan vähänkään vihkiytynyt tietää, että perinteisestä teollisuudesta on viimeisen reilun 10 vuoden aikana kadonnut jopa 150.000 työpaikkaa. Siitä huolimatta päätöksiä tehdään heidän ehdoillaan?

Samaan aikaan käytännössä kaikki uudet työpaikat ovat syntyneet pieniin ja nuoriin yrityksiin.

Ja Suomen Yrittäjät eivät edes päässeet näihin ”Suomi nousuun” neuvotteluihin?

Oho, tapahtuiko jossakin virhe? Ehkä tähän mennessä yksi Suomen suurimmista.

Vähintään 50 kiloa ylipainoinen Suomi lupaa laihduttaa 2000 grammaa. Se on juuri tuon marginaalin promillesäätämisen rajoissa. Hallituksen laihdutusasiantuntijat tietenkin vakuuttavat kansalle, että 2000 on paljon enemmän kuin 50. Ja kansa uskoo.

Olemme kohta samassa tilanteessa, kuin kaiken kansan kauhistelemassa jalkajärjestössä (FIFA): tuomarit ja katto-organisaatio vaikuttavat enemmän tuloksiin, kuin itse pelaajat.

Se on surullista, mutta jokainen kenttäpelaaja tietää, että se taitaa olla samalla totta. Juuri se syö motivaatiota enemmän kuin mikään muu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat