tuomoluoma

Joku muu

Suomen taloudellinen tilanne on kummallinen, päättäjiltä on mennyt täysin ohi sekä globalisaatio että digitalisaatio. Luulemme elävämme lintukodossa, jossa pahimmat uhkat tulevat sisäpuolelta. Samaan aikaan kun 4 miljardia ihmistä tuolla jossain haluaa tehdä meidän työmme paremmin ja halvemmalla.

Olemme tuudittautuneet korporaatioiden kaikkivoipaisuuteen huomaamatta, että uusi kasvu syntyy käytännössä pieniin ja nuoriin yrityksiin. Ay-liikkeellä on sekä verovapaus että erikoisetuja ja parlamentin erikoissuojeluksessa oleva isoveli säätää menneen maailman motiivein ”kansan parhaaksi”. Yleissitovuus menee vasemmalta ja oikealta ohi paikallisen ja todellisen kilpailukyvyn.

Hyvinvointivaltiota ylläpidetään velkarahalla. Aikuisten oikeasti meillä ei ole varaa tähän tasoon. Ei ole koskaan ollut, eikä tule koskaan olemaan. Hyvinvointivaltio on yhteiskunnallisen kehityksen ilmalaiva: sen pulskaa olemusta oli hetken kiva katsella ja ihailla, mutta varsinaiseen tehtävään löytyy paljon parempia ratkaisuja.

Hetkelliseen valheellisen hyvinvoinnin tasoon tuudittautuneet kansalaiset pitävät rystyset valkoisina kiinni kaikesta saavutetusta. Ei saa leikata mitään eikä mistään. Vaikka moni leikkaus ainoastaan palauttaisi meidät muutaman vuoden takaiselle ennen nopean velkaantumisen aikaa tasolle.

Media pelottelee kansalaisia parhaansa mukaan, maalataan uhkakuvia että leikkaukset  syöksevät meidät köyhyyteen ja kurjuuteen. Vaikka monet leikkaukset eivät laske kuluja edes vuosituhannen vaihteen valtiontukien ja tulonsiirtojen tasolle. Juhlimmeko me silloin aikanaan milleniaalia hirveän kurjuuden keskellä? Mitä, häh?

Hyvinvointivaltion markkinamiesten missio on: kaikki mikä on kamalaa, pitää vähentyä: työaika, velvollisuudet jne. Kaikki mikä on mukavaa, pitää lisääntyä: palkat, edut jne. Ja tämän kaiken eteen kenenkään ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin vaatia lisää.

Olemme keksineet ihmehimmelin, Kalevalan Sampo on ensimmäistä kertaa ruumiillistunut hyvinvointivaltiona: hommat hoitaa ”joku muu” ja me vain nautitaan.

Vastuussa on aina ”joku muu” – en minä. Jos asiat menevät perseelleen, voi syyttää ”jotakin muuta”. Se taitaa olla se sama kaveri, joka tekee työt ja maksaa verot.

Aika harva taitaa tajuta, että se ”jokin muukin” on ihan todellinen ihminen, kenen pitää herätä aikaisin, valvoa pitkään, nukkua huonosti jne. Jokaisen sentin mikä jaetaan, pitää sen "jonkun muun" tienata.

Tämä realismi ei valitettavasti näy 5-7 miljardin vuosittaisen velkaantumisen keskellä millään tavalla. Koska valtionvelankin maksaa "joku muu". 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomi siirtyy iloiselle 60 -luvulle.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

No täälähän oli reipas ja raikas kirjotus. No siis, tämä säännelty ja virkamiesten takeltamisen vaurioittama systeemi on ehkä hajotettava ja otettava asiat aivan uutheen tärkeysjärjestykseen.

Käyttäjän VeijoOrava kuva
Veijo Orava

Olette aivan oikeassa. 1987 lähtien puolueenne on ollut hallitusvastuussa 25 vuotta/29 vuotta. Aika kunnioitettava mandaatti kansalta. Noin 30 vuotta sitten arvostettu johtamistaidon opettajani heitti ajatuksen meille järjenkäytön untuvikoille: Hyvä diktatuuri voittaa aina huonon demokratian. Aiheutti aika tulisen mutta rakentavan keskustelun. Tänä päivänä ymmärrän tuon ajatuksen 100%:sti.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Edes sukupolven (30 v.) aikana hyvä diktatuuri ei ole tainnut voittaa demokratiaa, vaan on aina muuttunut pahaksi - ehkä lukuunottamatta Kemal Ataturkin vallassaolon aikaa Turkissa. Ajanmukaiselle, hätäiselle ja helposti hurmaaviin massailmiöihin ja - liikkeisiin innostuvalle, ns. hyvinvoinnin veltostuttamalle suomalaiselle demokratia on tietenkin liian hidas ja päättämätön: vaadimme nopeaa päätöksentekoa, hoivaavaa ja saavutetut edut takaavaa valtiovaltaa välittämättä hiukkaakaan unelman satumaisuudesta.

Ehdotan, että Suomen Yleisradio alkaa muutaman päivän ajan soittaa kaikilla kanavillaan Reijo Taipaleen laulamaa
Satumaa - tangoa nähdäksemme olisiko sillä samanlainen vaikutus henkisesti laiskoihin suomalaisiin kuin Säkkijärven polkan soittamisella oli Neuvostoliiton valtavien hyökkäysten alkamiseen ja sujumiseen.

Petri Hämäläinen

Hyvinvointivaltio on Kokoomukselle saavutus silloin kun menee hyvin ja pääomatuloverotusta voidaan alentaa tai se voidaan poistaa. Se on kaiken pahan alku ja juuri kun menee huonosti ja köyhiltä pitää ottaa vähätkin pois.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Voisitko Tuomo määritellä että mistä minun pitäisi nyt luopua. Olen ollut ensin työelämässä noin 10 vuotta ja sen jälkeen yrittäjänä lähes 20 vuotta. Lapset ovat jo maailmalla. Kerään yritykseni kautta erilaisia veroja tai veronluontoisia maksuja lähemmäs 150 000 euroa vuodessa. En juuri käytä yhteiskunnan palveluita. No jaa, joskus käymme kirjastossa ja pari kertaa vuodessa teatterissa. Vaimo käy kerran viikossa uimahallissa ja itse ehkä kerran kuussa. Emme ole yrittäjinä käytännössä minkään sosiaaliturvan piirissä. Kaupunki kylläkin auraa kadun ja toimittaa veden, tosin maksua vastaan. Toki käytämme tiestöä ja arvostamme järjestäytyneen yhteiskunnan vakautta, mutta se on kaikkien länsimaiden keskeinen kulmakivi josta ei ensimmäiseksi kannata luopua.

Kerro Tuomo ihan omin sanoin missä kohdin juuri me syöksemme tämän maan tuhoon. RKP:läisenä tietysti pidän hyvänä kaksikielisyyttä, mutta en oikein jaksa uskoa että sekään koko maata kaataisi, koska kieli sinänsä on maksuton ominaisuus.

Mitä me voisimme tehdä? Jätämmekö tuon toisen teatterireissun väliin?

Akira Hariku

Sivustolla www.f1disqus.com on tarjolla kisaveikkaus, jossa palkintona kaikkien aikojen F1-tietäjän maine! Tervetuloa mukaan! :)

Toimituksen poiminnat