tuomoluoma

2010-luvun barokin aika

Wikipedia: ”Barokki oli taidesuuntaus, jota sävytti suurellisuus. Se käytti mahtipontisuutta luomaan draamaa ja jännitettä maallisen vallan ilmaisukeinona. Yläluokka näki sen dramaattisen tyylin keinona vaikuttaa vierailijoihin ja ilmaisemaan voittoisaa valtaa ja hallitsemista”.

Kuulostaako tutulta? Tuolle ajalle ja ukkojen peruukeille varmaan itse kukin naureskelimme peruskoulussa. Ja nyt sitten elämme oikeasti samanlaista historiallisesti epätyypillistä aikaa.

Yli varojemme. Idealismien ohjaamana. Ei huolta huomisesta, kunhan nyt on kaikki on ja näyttää hyvältä.

Näin ajattelemme. Vauvasta vaariin. Vasemmalta oikealle. Miehestä naiseen.

Muutaman sadan vuoden kuluttua tätä aikaa tullaan naureskelemaan barokin kauden tapaisena pöljyyden aikana. Barokki oli renessanssin rappiokausi, se oli aika jolloin renesanssi lähti lapasesta. Ja tämä aika on samanlainen hyvinvointiyhteiskunnan rappiokausi.

Aikamme, milloin harvaa päätöstä ei voi perustella arkijärjellä, ei voi olla kestävä.

Jos valtion hallinnon päätökset ovat määräytyvät ideologioiden eikä realiteettien pohjalta, niin se ei ole koskaan ollut kestävä tie.

Jos poliittisilla päätöksillä ruokitaan pääosin idealismia, niin se on aina lopulta johtanut vain kansan katkeruuteen.

Juuri tällaisen politiikan seurauksena on historiassa syntynyt vakavia ääriliikkeitä ja hirmuhallintoja.

Kun ns. mielipide-eliitin lempipuheenaihe on kestävyys, niin silloin on hyvä kysymys: tällaisenko hyvinvointivaltion me aiomme antaa perinnöksi lapsillemme?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mukava tietää miten _TE_ siellä yläluokassa ajatteletTE. Varmasti se tulee esittäytymään hölmöytenä.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

Kun nyt itse teet tätä kategorisointia, niin mitä _SINÄ_ siellä missä ikinäkin olet sitten ajattelet?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ai nyt huomasit jonkun tekevän kategorisointia,mutta et huomaa itse tekeväsi lähes joka kirjoituksessasi missä koitat eläytyä kansakunnan tulkiksi? Niitä on tullut jo useampi tehtyä,eikö vain.

Mutta mitä minä ajattelen..

vaikkapa tuosta wikin lainauksesta ja sen yhdistämisestä tähän päivään:

Osuu hyvin..siitä kertovat pienet ja kalliit urheiluautot taivastakohtaisesti suuret ja kalliit maastoautot. Suuret ja kalliit lomakartanot tai vaihtoehtoisesti suuret ja kalliit asuntolukaalit. Ne ovat vain sitä suurellisuutta,mahtipontisuutta jolla ilmaistaan maallista valtaa (rahallista varallisuutta) ja sillä tahdotaan dramaattisesti vaikuttaa vierailijoihin..joskin myös ilmaista voittoisaa valtaa ja hallitsemista.

Koska tämä yläluokka tahtoo olla ihailun kohteena,niin juuri se luokka ei voi lähteä arvostelemaan alempiaan siitä miten he koittavat toteuttaa sitä ihailemaansa keinolla millä hyvänsä. Tähän sitten yläluokka tykkää keksiä kaikkia venkuroita (lakipykäliä) suojellakseen itseään ettei vain joudu samalle tasolle muiden kanssa.

Joten kyllä..se lainaus kuulostaa tutulta,vaikka peruukki on muuttunut leikeltyihin kasvoihin,rintoihin jne.

Naureskelen kaikelle tuolle edelleen,vaikka nauruni alkaakin hiipumaan huomatessani,että kaikkea tuota pitääkin ihmisten mielestä yhtäkkiä arvostaa julmetusti muuten olet huono ihminen etkä oikein sopeudu muiden joukkoon.

Huolehdin huomisesta,en tunne oikeastaan yhtäkään tapausta joka ei huolehtisi. Tiedän monta tapausta joka on todella huolissaan..ympäristöjärjestöt ainakin kertovat olevansa. Puhtaamman energian puolesta töitä tekevät. Monet työntekijät ovat huolissaan miten tulevaisuudessa töitä riittää,kun yrittäjä viittaa kintaalla firman kehittämiselle ja elää tuota barokkielämää. Nuoret ovat huolissaan maailman kehityskulusta, että pitääkö tässä vielä sotaankin päätyä, kun sodan välttänyt katkeroitunut ikäpolvi tahtoisi vielä kunnian kentille..jos ei itse,niin ainakin lapsensa lähettää. Eläkkeelle jäävät ovat huolissaan miten mahtaa heidän hoitonsa järjestyä, kun on nähnyt sen oman vanhempansa pyörivän ulosteissaan hoitokodissa. jne.

Olet siis väärässä etteikö ihmiset olisi huolissaan ja paljon koitetaan keksiä ratkaisuita,mutta ongelma on se ettei kukaan halua olla se maksaja tai toteuttaja joka sen ilmaiseksi tekee. Olet väärässä siinäkin,että jotenkin toimisimme yli varojen..se ei voi pitää paikkaansa kuin tietyn ahtaan viitekehyksen sisällä joka on vallitseva asiantila. Meillä on n. 0,5 miljoonaa työtöntä..varaa on siis tehdä kaikkea missä vaaditaan resurssina vain tekijää. Kyse on tahtotilasta ja nykyisessä asiantilassa on kyse siitä,että jonkun pitää saada se suurempi hyöty kuin toisen..eli valtaa eli, että saisi elää sitä barokkielämää. Tässä asiassa oletkin esittäytynyt sitten enemmän osana ongelmaa kuin ratkaisua. Siihen toki sinulla on vapaus ja hyvä niin.

"Jos valtion hallinnon päätökset ovat määräytyvät ideologioiden eikä realiteettien pohjalta, niin se ei ole koskaan ollut kestävä tie."

Milloin valtion hallinnon päätökset olisivat enemmän määräytyneet ideologian pohjalta kuin nyt? Kaikki päätökset juuri nyt tapahtuvat nykyisen asiantilan pohjalta..ylistäen juurikin tuota barokkielämää. Viimeinen ulostulokin Hetemäeltä oli juuri tuota samaa.

"Jos poliittisilla päätöksillä ruokitaan pääosin idealismia, niin se on aina lopulta johtanut vain kansan katkeruuteen."

Niimpä..Niimpä!

"Juuri tällaisen politiikan seurauksena on historiassa syntynyt vakavia ääriliikkeitä ja hirmuhallintoja."

Toisaalta..juuri tällaisen politiikan seurauksena tapahtui myös suurempi vallankumous aikanaan,mutta voidaanhan aina yrittää uusiksi nostaa se jokin ihmisryhmä toisia korkeammalle jalustalle kaikkine vapauksineen ja etuoikeuksineen.

Tällaista ajattelin tästä blokista.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Toivotaan tosiaan, ettei 200 vuoden päästä tutkita historiaa katkerana siitä, millaiseen kerskakulutukseen ja resurssien tuhlaukseen meillä oli varaa. Tuhlaamaan rajallista aikaa ja energiaa vaikka kuviteltujen jumalolentojen palvomiseen. Kun maan resurssit ovat köyhtyneet ilmastonmuutosten seurauksena.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

"Barokki oli renessanssin rappiokausi, se oli aika jolloin renesanssi lähti lapasesta."

Barokki oli päinvastoin hyvin dynaaminen ja uutta luova taidesuuntaus, joka on jättänyt meille eurooppalaisille runsaan ja arvokkaan kulttuuriperinnön. Ilman barokkia maailmamme olisi monilla tavoin paljon köyhempi.

Toimituksen poiminnat