tuomoluoma

Pelastajan paikka avoinna

Meillä oli 2008 romahduksen aikaan takana jatkuvan kasvun ja kasvavan hyvinvoinnin vuosikymmenien jakso, joka huipentui silloin nokiahuumaisten vuosien 1994-2008 keskimäärin 3,6% vuotuiseen BKT:n kasvuun. Nyt päästään hädin tuskin plussalle.

Tästä ajanjaksosta syntyi kaksi hyvin dramaattista seurausta, joiden hedelminä olemme nyt kyvyttömiä tekemään tarvittavia muutoksia:

Meille syntyi sukupolvi johtajia ja päättäjiä, jotka eivät osaa vaikean ajan johtamista.

Politiikan tekemisen hulluudet ja lehmänkaupat peittyivät hyvinvointihuuman alle.

Nyt kun pitäisi mennä toiseen kurjempaan suuntaan, alkavat hölmöilyt pikkuhiljaa paljastua. Esimerkkinä ay-liikkeen kaksinaamaisuus veroparatiisien arvostelussa versus sen oma suhtautuminen VVO:n ylisuuriin verovapaisiin osinkoihin ja toimitusjohtajan palkkaan.

Ja myös vapaaehtoisia muutoksiin vastuullisia poliitikkoja tuntuu olevan kovin vähän. Pakollisten leikkauksien asianajajana kun todennäköisesti kerää vähemmän kansalaisten suosiota seuraavissa vaaleissa.

Ainoa tosiasia on kuitenkin se, että emme voi pärjätä 2020-luvun globaalissa maailmassa ja kovassa kilpailussa 1970-luvun suljetun talouden säännöillä. Nykyinen hyvinvointivaltio on räätälintyönä tehty vuosikymmeniä sitten olleeseen maailmaan, joka oli vielä täysin ei-digitaalinen ja jossa suuret ikäluokat olivat vielä parhaassa iässään.

Jos joku ei ole huomannut, niin ihmiset ovat vanhentuneet ja maailma on muuttunut. Muuttumassa enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja vielä ennennäkemättömän pienessä ajassa.

Saurukset saattoivat kuolla auringon toiminnan muutokseen, mutta tämän päivän globaalissa maailmassa yhtä tappavaa ja ennen kaikkea kurjistavaa on ympäristön ja ihmisten käyttäytymisen muutokseen reagoimattomuus.

Kuusi miljardia vuodessa syömävelaksi elävän maan kuluttajat mälläävät edelleen menemään täysillä, mutta velaksi ja täysin kriisitiedottomina. Sen seurauksena kulutuskysyntä pitää yllä pienen pientä kasvua. Ja kun kotimaisella rakennusteollisuudella on enemmän työtä kuin pitkään aikaan, niin siitä on taas saatu aikaan keppihevonen siihen, että nyt mennään parempaan suuntaan. Mitään muutoksia ei tarvitse tehdä.

Kärsimme työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen rakenteellisesta kriisistä, jota kolmikannalla ei ole onnistuttu, eikä tulla onnistumaan ratkaista.

Järkevää päätöksentekoa vaikeuttaa myös sosiaalisen median myötä syntynyt häntä-heiluttaa-koiraa ilmiö, jonka seurauksena isoihinkin päätöksin vaikuttavat suhteessa paljon äärivähemmistöjen mielipiteet.

Poliittinen kombinaatio tasa-arvo - turvallisuus maustettuna äärimmäisen suurella konsensuksella oli hyvinä aikoina toimiva yhtälö ja sillä sai/saa helposti paljon kannatusta.

Sillä ei vain pärjää kansainvälisessä kilpailussa, mikä on suomalaisten mittapuiden mukaan äärimmäisen epäoikeudenmukaista. Tuolla jossakin kun odottaa neljä miljardia ihmistä kieli pitkällä, että saisivat tehdä meidän työmme halvemmalla ja paremmin.

Uudessa globaalissa maailmassa menestyminen vaatii dramaattisia asenteiden muutoksia ja rakenteiden uudistamista. Menestys pitää täytyy löytyä uusilta toimialoilta ja uusin eväin.

Mutta miten sen on mahdollista, kun me roikumme kolmikantaisesti menneessä?

Tämän kirjoitin jo blogissani 2012:

"Suomi tarvitsee nyt kipeästi miehen tai naisen, joka uskaltaa täräyttää hajalle kaikki ne vanhat rakenteet, jotka jarruttavat ihmisten työllistymistä ja hidastavat talouskasvua. Senkin uhalla, että oma asema menee. Ja siitäkin huolimatta, että huuto ja poru työmarkkinajärjestöissä ja muissa edunvalvontaompeluseuroissa on kova."

Pelastajan paikka on edelleen avoinna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Asiaa kirjoitat. Politiikan tunnuslauseena tuntuu olevan "meidän jälkeemme vedenpaisumus". Hämmästyttävää on, että sitä vedenpaisumusta kiihkimmin valmistelevat ne, jotka sen alle tulevat jäämään.

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Aivan höpöjä kirjoitat.

Ensiksikin kilpailukyky-huuhaa ei pidä paikkaansa miltään osin, ja toiseksi EKP:n QE-ohjelma möyhii valtioiden velkaa koko ajan yhä pienemmäksi ja pienemmäksi.

Tällä hetkellä Suomen velkaa on siirtynyt Suomen Pankin Ö-mappiin 16,68 mrd euroa.
https://www.ecb.europa.eu/mopo/implement/omt/html/...

Elokuun lopussa valtion velka oli 98 mrd euroa, mistä voidaan vähentää Suomen Pankin hallussa oleva velka, eli todellinen velka on tällä hetkellä ( 98 - 16,68 = ) 81,32 mrd euroa.

http://www.valtiokonttori.fi/fi-fi/Valtionvelka_ja...

Maailma on muuttunut, mutta mikään teeseistäsi ei pidä paikkaansa.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

Mistä nyt oikein kirjoitat?

Miksi kirjoittamani kilpailukyky asia on huuhaata?

Millä tavalla tuo linkkaamasi artikkeli todistaa, että Suomen velkaa on mennyt Ö-mappiin?

Minkä lähteen mukaan valtion velka oli elokuun lopussa 98 mrd? Ja millä ihmeen perusteella teet tuon "Suomen Pankki" -vähennyksen.

Oletko trolli vai todellinen ihminen?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Tuomo, kyse on siitä, että EKP (Suomen pankki) on luvallinen taho luomaan rahaa...siis se vanha kunnon setelipaino. Ne velat jotka lepäävät keskuspankin holvissa on velkaa itselle...koska se raha jolla se velka on ostettu on maksettu painamalla se raha itse. Tämän jälkeen se velka ei ole samanlainen kun mitä on esim. se velka jonka minä tai sinä otamme pankista. Jos et usko niin selvitä vaikka Suomen Pankin sivuilta rahan luonnin mekanismi.
http://www.suomenpankki.fi/fi/rahoitusjarjestelman...

Käyttäjän IlkkaTArvola kuva
Ilkka T Arvola Vastaus kommenttiin #4

Oikeastaan asia on kyllä niin, että EKP, ja vain sen osana ja toimeenpanijana Suomen Pankki, ostaa valtion velkakirjoja, joilla on edelleen eräpäivä ja juoksuaika.

EKP on Euroalueen yhteinen pankki, eikä pankki voi jättää perimättä saamisiaan eräpäivänä. Siitä vasta se haloo nousisi muissa maissa. Ihan kuin Suomessa huudetaan, jos EKP antaisi Kreikan velat anteeksi.

Se on edelleen ihan kunnon Suomen valtion velkaa.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #10

Kyllä, vain sillä erolla, että ostaessaan velan luodaan siihen käytetty "raha" keskuspankissa EKP ja jos joskus sitten tämä rahaliitto puretaan, niin silloin velat ja saamiset lankeavat maksuun.

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen Vastaus kommenttiin #11

EKP:n QE-ohjelmassa Suomen valtio myy lainaansa ensin liikepankeille tai eläkeyhtiöille, koska suora rahoittaminen on kiellettyä.

Sitten ensimmäinen ostaja myy velan Suomen keskuspankille. Nyt Suomen Pankki tulouttaa lainojen korot Suomen valtiolle.

EKP:n QE-ohjelman päättyessä kyseinen toimintatapa loppuu. Kun Suomen Pankin holviin päätyneet Suomen valtion velkakirjat joskus erääntyvät, niin ne annetaan anteeksi, koska Suomen valtion ei tarvitse maksaa velkaa takaisin omistamalleen Suomen Pankille.

Näin velka pienenee.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Uutta Kekkosta odotellessa. S. Niinistöstä siihen ei taida olla, vaikka myllykirjeitä kirjoitteleekin? Miten Suomeen saataisiin kunnon diktaattori, joka "räjäyttää rakenteet"?

Jos katsotaan Suomen lähihistoriaa aina 1980-luvun lopulta tähän päivään, niin mikä puolue on ollut sieltä asti hallituksissa yhtä nelivuotiskautta lukuunottamatta joko päämisteri- tai valtiovarainministeripuolueena.

Työnantajien EK on edelleen sitä mieltä, ettei sen tarvitse lopettaa itseään, jos uskomme Jyri Häkämiestä. Miksei kokoomuslainen halua räjäyttää rakenteita?

M.A.Numminen lauloi joskus viime vuosituhannella, että "joka kymmenes vuosi tulee joku joka sanoo, mitä tehdään". Suomalainen kokovartalokuva https://www.youtube.com/watch?v=f3zce3Eqjog

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Tämän kirjoitin jo blogissani 2012:

"Suomi tarvitsee nyt kipeästi miehen tai naisen, joka uskaltaa täräyttää hajalle kaikki ne vanhat rakenteet, jotka jarruttavat ihmisten työllistymistä ja hidastavat talouskasvua. Senkin uhalla, että oma asema menee. Ja siitäkin huolimatta, että huuto ja poru työmarkkinajärjestöissä ja muissa edunvalvontaompeluseuroissa on kova."

Pelastajan paikka on edelleen avoinna."

Tämän kirjoitin 8.1.2013 Kymen Sanomissa ; Jutta Urpilainen johti SDP:tä silloin.

http://www.kymensanomat.fi/Mielipide---Sana-on-vap...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Erinomaista tekstiä, kiitos!

Hyvinvointiyhteiskunta tarvitsisi päivityksen, mutta se on poliittisesti mahdotonta. Vaalit eivät tuo asiaan muutosta, kuten on nähty jo monta kertaa.

Lisäksi EKP:n rahapolitiikka tukee lisävelkaantumista ja vähentää poliittista painetta uudistuksiin.

Olen pessimisti:

Mitään ei ole enää tehtävissä ja ajaudumme väistämättä kriisiin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei hyvää päivää..

Kerrohan nyt ihan omin kirjoituksin paljonko tuona aikana julkinen ja yksityinen sektori on ottanut velkaa. Vaikka ihan 1994-2012 välisenä aikana.

Katsotaan hoksaatko jotakin yhteneväistä luvuissa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

On matemaattinen tosiasia, että jos hyvinvointiyhteiskunnassa on enemmän niitä jotka siltä saavat kuin mitä pystyvät antamaan, niin yhtälö ei voi toimia. Muuten kuin kasvavalla velanotolla, joka on kuin housuihinsa laskeminen pakkasella.

Mistä niitä julkisia menoja muualta voi säästää kuin siitä mihin varoja käytetään. Oikeastaan puoluekannasta riippumatta poliitikoille näyttää olevan mahdotonta todeta, että mihin julkisten menojen kasvu perustuu. Eli eläkkeitten ja erilaisten sosiaalisten tulonsiirtojen maksuun.
Ja kun tätä ei voida myöntää, demonisoidaan säästösuunnitelmia kulttuurin ja sivistyksen tuhoamispyrkimyksistä tms.

Toimituksen poiminnat