Bermudan kolmikanta – katoavatko sinne Suomen työpaikat?

Wikipedian mukaan Bermudan kolmio on Floridan edustalla oleva kolmion muotoinen alue, jolla väitetään tapahtuneen huomattavan paljon laivojen ja lentokoneiden katoamisia. Virallisen selityksen mukaan koko kolmiota ei ole edes olemassa, mutta todellisuudessa sinne on vuosien saatossa kadonnut enemmän laivoja ja lentokoneita, kuin millekään muulle yksittäiselle alueella.

Suomesta löytyy samanlainen alue, kolmioon Hakaniemi-Arkadianmäki-Eteläranta on hukkunut viimeisen kymmenen vuoden aikana yli 100.000 työpaikkaa ja samaan aikaan kaikki uudet työpaikat ovat syntyneet tämän kolmion ulkopuolella. Eikä muutosta tähän kehitykseen ole näkyvissä.

Suomen työmarkkinoilta on mennyt kokonaan ohi sekä globalisaatio että digitalisaatio. Se tosiasia, että avoimessa maailmassa emme ole yksin, tuolla jossakin odottaa neljä miljardia ihmistä sitä, että saavat tehdä meidän työmme paremmin ja halvemmalla.

Kolmikanta on jäänyt roikkumaan vuosikymmeninen takaiseen työmarkkinoiden vastakkainasetteluun ja hyväosaisten työssäkäyvien saavutettujen etujen puolustamiseen. Sen sijaan, että se pyrkisi oikeasti parantamaan työelämässä huonoimmassa asemassa olevien asemaa.

Siltä on mennyt myös kokonaan ohi, että 2016-luvun globaalissa kilpailussa työmarkkinoiden ei pitäisi ylipäänsä enää olla edunvalvontaa, vaan työn ja resurssien tarjonnan markkinapaikka, jossa pidetään huoli siitä, että suomalainen työ on kilpailukykyistä ja menee kaupaksi.

Tahdomme tai emme,  niin globaalin maailman pelisääntö on varsin yksinkertainen: jos meillä pitää olla maailman paras hyvinvointivaltio, niin silloin meillä pitää olla myös maailman paras kilpailukyky. Valtion huonoilla tuloilla ei ylläpidetä hyviä palveluita. Niin yksinkertaista, mutta niin vaikea asia tunnustaa päivän politiikassa.

Niin valtiolla kuin yrityksilläkin tämä haaste on kulttuurinen, ei toimialoihin tai teknologiaan sitoutuva: miten siirrymme puolisosialistisesta osin suljetusta taloudesta avoimeen globaalin markkinatalouteen? Miten siirrymme korporaatiomaailmasta yrittämistä ja yrittäjyyttä kannustavaan ympäristöön.

Valtio ei voi eikä sen pidä yrittää yrittäjän puolesta. Eikä virkamies osaa tehdä sitä yrittäjän puolesta. Ja yrittäjyyspolitiikka on ollut enemmän sosiaalipolitiikkaa sosialistisessa valtiossa kuin elinkeinopolitiikkaa markkinataloudessa.

Tukiaisten ja sääntelyn sijaan meidän pitäisi rakentaa houkuttelevuutta. Rakentaa sellainen yhteiskunta, joka on aidosti houkutteleva yrittäjille ja sijoittajille, ja jolle alustalle yrittäjät pystyvät rakentamaan omia kilpailuetujaan.

Tämä on haastavaa yhteiskunnassa, jossa jokainen naapurin kukkakauppiasmummoa paremmin menestyvä yrittäjä on huijari ja veroparatiisiketkuilija.

Bermudan kolmion myytti on pikkuhiljaa unohtumassa. Alueella on poikkeuksellisen kova magneettikenttä, joka oli haaste vanhoille suunnistusvälineille kun taas modernit laitteet toimivat hyvin niissäkin olosuhteissa. Koneita ei enää katoa.

Sama on juttu Bermudan kolmikannan kanssa, meidän olisi varmaan aika hankkia uusia suunnistusvälineitä. Sellainen työmarkkinakiikari ja -kompassi, joilla näkee 1970-lukua pidemmälle ja löytää Hakaniemeä kauemmaksi.

tuomoluoma

Olen helsinkiläinen liike-elämän pitkän linjan ammattilainen. Minulla on ollut tilaisuus olla monessa mukana, kohdata elämää ja sen monimuotoisuutta monelta eri kantilta. Eniten minua kiinnostaa ympäröivän maailman muutos: miten pystymme luopumaan vanhoista tavoistamme ja saavutetuista eduistamme, kun joudumme kohtaamaan aivan uudenlaiset olosuhteet elää ja tehdä töitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu