tuomoluoma

Brutaalia aritmetiikkaa

Pohjoismainen aluekehityksen keskus Nordregio julkaisi viime viikolla tiedon, jonka mukaan Suomi on ainoa Pohjoismaa, jonka alueella väkiluku vähenee niin luonnollisen väestönmuutoksen (syntyvyyden) kuin kokonaismuuttoliikkeenkin osalta.

Samaan aikaan kun maailmanennätyssuuret ikäluokat eläköityvät ja eläkkeistä on rahastoitu vain vajaa neljännes, työtuloillaan eläkemaksuja maksavat työntekijät vähenevät dramaattisesti.

Sen lisäksi sosiaalisten tulonsiirtojen määrät tekevät joka vuosi uusia ennätyksiä. Asumistuki on jo noin kaksi miljardia vuodessa ja uudet sukupolvet ovat syntyneet maailmaan, jossa tuet ovat enemmän kansalaisoikeus, kuin hätäapu - mihin ne aikoinaan tarkoitettiin.

Nykyinen maahanmuuttopolitiikka ei tuo tähän mitään ratkaisua. Suomella on maailman paras brändi houkuttelemaan tänne sosiaalisista tulonsiirroista kiinnostuneita. Sehän on jo nähty. Mutta kun hyvin koulutetut, kansainväliset ja fiksut ihmiset tekevät henkilökohtaisia päätöksiä lähteä elämään ja tekemään töitä johonkin uuteen maahan, he tuskin valitsevat Suomea. Vai valitsisitko itse kylmän ja pimeän maan, jossa sekä verotus että hinnat ovat maailmanennätyskorkeaa tasoa.

Ja nimenomaan hyvin koulutettuja korkeaa lisäarvoa tuottavia ihmisiä me tarvitsisimme, sellun keittämisessä me emme ole kilpailukykyisiä.

Olemme pian tilanteessa, jossa yhden työssäkäyvän sivukuluilla elätetään kahta tulonsiirtojen saajaa. 2008-2016 menot ovat kasvaneet 11 mrd ja tulot vain 5 mrd, vaikka verotusta on kiristetty merkittävästi. Maailmanennätyskorkea verotuskaan ei riitä lähellekään kattamaan kasvavaa tarvetta edes nyt. Puhumattakaan sitten, kun suuret ikäluokat oikeasti ovat vain saamapuolella ja maksajana ovat historian pienimmät ikäluokat.

Sen sijaan jo nyt korkeat verot ja hinnat ovat halvaannuttaneet yrittäjyyden. Mutta yrittävät ja hyvätuloiset ihmiset eivät nouse barrikadeille. He vähentävät työntekoa, eivät tee riski-investointeja tai muuttavat ulkomaille. He siirtyvät, tekemättä enempää asiasta numeroa, takavasemmalle hyödyntämään globaalin maailman uusia ja parempia mahdollisuuksia. Se on valtava menetys, koska eniten tienaava 10 % maksaa valtion tuloverokertymästä noin 70 %. Kenen verotuloilla sitten maksetaan asumistuet?

Suomi oli vielä vuonna 1990 käytännössä täysin velaton maa, joka oli täynnä elämänsä kunnossa olevia veronmaksajia. Se moodi tuntuu jääneen monen päättäjän päähän. Vaikka tilanne on muuttunut dramaattisesti. Hyvinvointivaltio on velkaantunut yli 100 miljardia, mutta se on syömävelkaa. Samaan aikaan infra on rapistunut kymmenien miljardien korjausvelkaan ja valtioyhtiöiden osakkeita on myyty kymmenillä miljardeilla euroilla. Köyhä maa on elänyt jo pitkään kulutusluotolla ja säästöjä polttamalla.

Syyllisiä haetaan helposti ulkopuolelta, vika on milloin digitalisaatiossa tai globalisaatiossa ja euroon liittyminen sekä Venäjän kaupan hiipuminen on aiheuttanut sitä ja tätä.

Ei. Vika on ihan meissä itsessämme: kyvyttömyydessämme sopeutua, muuttaa kurssia ja tehdä vaikeita päätöksiä.

On pölhöä populismia odottaa kolmatta ihmettä Neuvostoliiton ja Nokian jälkeen. Yllättävä suotuisa kehitys tai tyhjästä ilmestyvää sankari eivät tule korjaamaan tilannetta. On turha odottaa Suomea pelastamaan sankaria, kenellä on Nalle Wahlroosin varat, Stephen Hawkingsin viisaus ja äiti Teresan mieli.

Muutos pitää tehdä itse kunkin ihan itse. Mutta sehän siinä onkin juuri se vaikein asia. Ottaa vastuu omasta itsestään. On suuri tragedia miten vastuullisuus on kahden sukupolven aikana muuttunut kansallisesta vahvuudesta kansalliseksi heikkoudeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Hyviä ajatuksia ja pitkälti näinhän se tilanne on. Miksi sitten ei tehty tai lopetettu tämä velalla eläminen Kreikan kohdalla. Tilanne oli pitkälti sama kun mitä kirjoituksessasi kuvailit Kreikan osalta, mutta silti heille annettiin lisää velkaa jotta se mainitsemasi eniten tienaava 10% ei tarvinnut menettää huonosti tehtyjä sijoituksia vaan tappiot niistä kaadettiin sille lopulle 90%:lle. Ymmärrän toki, että nykyinen rahajärjestelmä ei olisi tätä iskua kenties kestänyt, mutta kuitenkin nyt kun sama asia on edelleen ratkaisematta, kaikki tuotteliaisuus tapahtuu sen turvin mikä ei tue tätä kuvaamaasi taloutta vaan joka kuukausi velkaa pumpataan kymmeniä miljardeja kupliin joita sitten tällä kuvailemallasi "realitaloudellla" yritetään ylläpitää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eräs erikoisuus Suomen syntyvyydessä on raskaana olevien naisten tupakointi. Suomessa tupakoivia ihmisiä on n. 14 % väestöstä, mutta raskaana olevista naisista tupakoi 15 %. Muualla Euroopassa raskaana olevista naisista tupakoi n. 8 %. Trendi on pysynyt Suomessa ennallaan 1990-luvulta lähtien, mutta muissa pohjoismaissa ja Euroopan alueella raskaana olevien tupakointi on puolittunut parin vuosikymmenen aikana.

Mitä asiasta voidaan päätellä ?

Talouden puolella Suomea vaivaa Kreikan tauti samoin oirein.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Niinhän se on. Kun mies lankeaa loveen ja siitä seurauksena lähtee taas kerran ihminen alkuun, niin koko se 9 kk aikajakso ennen lapsen ensimmäistä valoa tunnelin päästä on se kaikkein merkittävin aikajakso ihmisen kehittymiselle. Korjaussarjat syntymän jälkeen eivät enää auta ihmispoloa taistelussa paikasta auringossa. Tupakka, alkoholi ja huumeet naisen raskausaikana ovat se tekijä, joka lamaa sikiön kehittymismahdollisuuden parhaaseen A-luokkaan. Miettikää, kuka, tai mikä taho on se jonka pitää toimia.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ratkaisu:
1) Työeläkevarojen kansallistaminen, eläkeleikkuri yli 2000 €:n eläkkeille ja työeläkemaksujen alennus.
2) Arvonlisäverovelvollisuuden poistaminen työsuoritteisilta yrityksiltä ja samalla kotitalousvähennysjärjestelmän purkaminen.
3) Asumistukiin valtakunnallinen katto, esim. kolmio max 400 €/kk
4) Velkojen korkojen kohtuullistaminen ulosotossa (esim. viitekorko + 2%) ja pikavippien säätäminen kokonaisuudessaan ulosottokelvottomiksi, samalla ulosoton suojaosuuksien tarkistaminen niin, että työllään tulee toimeen.
5) RAY:n, Loton ja veikkauksen sekä toton tuotot lyhentämättöminä valtion budjettiin.

Näillä eväillä nyt aluksi...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Täytyy myöntää, että se taannoinen "polkupyöräsilta"-kirjoituksesi oli niin kummallinen, että sen jälkeen on vähän vaikeaa ottaa mitään esittämääsi lukutietoa totena. Mutta yritetään. Perushuomio rakennemuutoksesta on sinällään oikea, mutta johtopäätöksissä on ongelmansa. Esimerkiksi Suomi on Ruotsin kanssa suurin piirtein samalla kokonaisveroasteella, mutta sielä talous on paljon vahvemmassa kunnossa. Se suuri muutos tarvitaan siihen mitä tehdään ja millä tuottavuudella, mutta valitettavasti tässä SOS-hallitus on tehnyt loikan taaksepäin, ei eteenpäin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kivelän tulisi pohtia mitä muutoksia Ruotsissa on tehty Palmen aikojen jälkeen ? Toisaalta huomioon tulisi otta myös se, että Ruotsi on perinteisen varakas valtio yrityksineen Suomeen verraten.

On valinnanvapaudet terveydenhuollossa ja länsimaistuneempi kulttuuri ja elämäntapa ja jopa ilman perintöveroja.

Pekka Iiskonmaki

#5
Autokanta kertoo paljon valtiosta missä mennään.

Pekka Iiskonmaki

''Pohjoismainen aluekehityksen keskus Nordregio julkaisi viime viikolla tiedon, jonka mukaan Suomi on ainoa Pohjoismaa, jonka alueella väkiluku vähenee niin luonnollisen väestönmuutoksen (syntyvyyden) kuin kokonaismuuttoliikkeenkin osalta.''

Tuohan on ollut maan tapa satoja vuosia. Miten se nyt muuttuisi?

Jatkuvasti tuttujani muuttaa pois Suomesta.

Käyttäjän MariHakkala kuva
Mari Mattila

Ketkä muuttavat pois Suomesta? Onkohan joku siirtolaisuusinstituutti tutkinut tätä? Mieleen tulevat Portugaliin ja muihin Välimeren maihin muuttavat eläkeläuset, jotka siellä saavat rahallaan enemmän kuin täällä ja ehkä huomattavastikin miellyttävämmässä henkisessäkin ilmapiirissä. Toinen ryhmä voisi olla pitkälle opiskelleet, joille maailmalla on tarjolla enemmän kuin täällä. Kolmas ryhmä voisi olla ulkomaille siirtyneiden yritysten johtajat ja työntekijät, jotka seuraavat työtä. Kuka ei muuta? Hämmästyttävästi ne, jotka ovat tyytymättömiä​ hallitukseen, tukien määrään, tulonjaon epätasa-arvoon, maahanmuuttoon, EU:iin, televisio-ohjelmiin, soteen, vaikka sitä ei vielä ole, jne. Miksi he eivät muuta hakemaan jotain parempaa? Toiseksi jäävät vanhat, jotka toivovat pääsevänsä kunnialla tiensä päähän kuitenkin. Kolmanneksi ehkä ne maan uskolliset, ne, jotka toimivat yleishyödyllisissä ammateissa, eli heillä on työpaikka, vaikkei juuri mahdollisuuksia kerätä omaisuutta, hoitajat, opettajat, poliisit, palomiehet, ym. Voiko käydä niin, että pidot paranee, kun väki vähenee?

Pekka Iiskonmaki

#10
Pirullisen hyvä kommentti Marilta. Osui naulankantaan.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Jovain. Minähän kerään eläkeläisjengiä laivanvarustamon perustamiseen. Tavoitteena on 200 osakasta joiden sijoitusvarallisuus on riittävä 5 M€ matkutajalaivan ostamisenn ja kulussa pitämiseen. Pientä bisnestä matkan varrella ja purjehditaan hamaan haadekseen asti paikasta toiseen ympäri palloa.

Pekka Iiskonmaki

Se tekee 25.000 per osakas. Paljonko on osakkaita kasassa?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #17

Yksi varma ja 199 ylettömän kiinnostunutta. Seuraavaksi pitää lähteä Hellaksen maahan tutkimaan sitä 5 millin kajakkia.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #18

#18
Kyllä tuossa ideaa on, jos olet vakavissasi liikkeellä.

Onhan niitä kimppahevosa, joten kimppalaiva eli osuuskuntalaiva olisi mielenkiintoinen aluevaltaus.

Sen ympärille voisi rakentaa monenlaista oheistoimintaa kuluja kattamaan.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #19

Vakavissani, kyllä vaan olen. Se on vaan niin, että pikakyselyssä ei heti löytynyt noita kahtasataa ymmärtäjää. Monella alkoi kylläkin selkeästi bitit lennellä korvien välissä. Näemmä pitää aloittaa reviirinlaajennus, kun tämä vähäväkinen kotikunta ei omaa riittävästi avarakatseisia kansalaisia.
Mahdollisuuksien summa on niin suuri, ettei siitä selviä ilman Exeliä.

Katellaan nyt, jos selviäisi Vapusta ja vieläpä hengissä. Mikäli perillisten harmiksi näin käy, niin sitten lähtee isorumpu jyräämään.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #20

#20
Risteilyt ovat suosittuja ja siksi uskon, että oikein organisoituna tuo voisi toimia.

Laiva voisi olla välillä kaijassa ja toimia hotellina jne.

Jos hankit 1000 -osakasta ja hinta olisi 5.000 euroa, niin kauppa kävisi helpommin.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #21

Osuuskauppaväki ei voittoja kaipaile. Kunhan tappiot vaan tuottavat riittoisasti mielihyvää ja terveyttä.
Pidin jo kahtasataa pikkasen ylimitoitettuna. Eihän noista tuhannesta tulisi edes hyvänpäiväån tuttuja. Rahanhimosta en ole tätä pasiseeriprojektia alkanut pohtia.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Koittaisit nyt Tuomo esittää jotain konkreettista, koska tuo yleisluontoinen vastuun peräänkuuluttaminen on hiukan samaa kuin erilaisten menestymään kehottavien konsulttien hehkutukset, joiden anti jää usein aika keppoiseksi.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Suomi on ainoa Pohjoismaa, jonka alueella väkiluku vähenee niin luonnollisen väestönmuutoksen (syntyvyyden) kuin kokonaismuuttoliikkeenkin osalta."

Tarkalleen ottaen - joillain alueilla - väki vähenee. Alueet eivät ole yllätyksiä ja muodostavat selvän vähemmistön Suomen väestöstä. Alueellisesti on tietty hankalaa rahoittaa kuntien palveluita, jos maksajat vähenevät.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Väestön totaalinen väheneminen on ainoa hyvä asia tässä jutussa.

Toimituksen poiminnat