Suomalaisuus olisi edelleen kova kilpailuetu

Kaikkihan sen tietävät!

Ei meistä nykyistä menestyvää hyvinvointivaltiota tullut äärettömän kovalla innovatiivisuudella ja maailmanluokan markkinointiosaamisella.

Meistä tuli me kovalla työllä ja nöyrällä asenteella. Sillä, että me olimme maailman luotettavin ja järjestynein kansa.

Emmekä me koskaan mitään erikoista tuotteiden laatua tehneet, mutta me teimme minkä lupasimme. Ja se oli ja on maailman parasta laatua.

Aikansa paavonurmet juoksivat ja hiihtivät tinkimättömällä asenteellaan meidät maailmankartalle. Teimme paljon kokoamme enemmän töitä liennytyksen eteen. Olimme kansaamme suuremmassa roolissa yhtenäisen Euroopan rakentamisessa.

Jokainen kantoi vastuunsa. Kaveria ei jätetty – ei edes kaverin kaveria. Patruunat pitivät huolta työntekijöistään ja duunarit yrittivät parhaansa.

Olimme monissa asioissa asenteemme vuoksi paljon resurssejamme suuremmassa roolissa ja teimme paljon töitä, sen takia meitä arvostettiin. Sillä mentaliteetilla rakennetun yhteiskunnan vuoksi meidät rankattiin ja edelleen rankataan monissa asioissa maailman kärkeen.

On suuri tragedia, miten vastuullisuutemme ja tinkimätön asenteemme on kahden sukupolven aikana muuttunut kansallisesta vahvuudesta kansalliseksi heikkoudeksi.

Yritteliäs ja omillaan toimeen tuleva kansa on ulkoistanut vastuunsa yhteiskunnalle. Ja yhteiskunta sääntelee kansan toimintakyvyttömäksi. Täydellinen rakkausavioliitto, joka on halvaannuttanut täysin kehityksen ja kasvun. Ainoa mikä kasvaa, on sääntelijöiden joukko.

Ja miksi emme enää kunnioita omaa perimäämme, vaan muotia on olla jotain muuta, kuin ihan rehellisesti suomalainen? Miksi emme enää luota vahvuuksiimme, vaan yritämme kilpailla muiden vahvuuksilla?

Jos teemme uuden teknisen innovaation, niin aasialaiset kopioivat sen viikossa. Jos yritämme olla ruotsalaisia parempia markkinoinnissa, niin todennäköisesti häviämme. Mutta sitä suomalaista asennetta ja luotettavuutta, millä tämä hyvinvointi on rakennettu, muut eivät voi kopioida ikinä.

Se olisi tässä globaalissa digitaalisessa maailmassa mitä kovin kilpailuetu. 

tuomoluoma

Olen helsinkiläinen liike-elämän pitkän linjan ammattilainen. Minulla on ollut tilaisuus olla monessa mukana, kohdata elämää ja sen monimuotoisuutta monelta eri kantilta. Eniten minua kiinnostaa ympäröivän maailman muutos: miten pystymme luopumaan vanhoista tavoistamme ja saavutetuista eduistamme, kun joudumme kohtaamaan aivan uudenlaiset olosuhteet elää ja tehdä töitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu