tuomoluoma

Vain yrittäminen ja vapaa kilpailu luovat hyvinvointia

Kun kivikauden kaveri aikanaan ajeli nelikulmaisilla kärrynpyörillä kolisevin akselein villisikojen perässä, hän halusi vain yhtä asiaa: päästä lujempaa.

Innovatiivisin veijari keksi ottaa pikkuisen pois neliön kulmista ja huomasi, että vauhti kasvaa. Hän oli kunkku ja pärjäsi parhaiten. Pian kilpailijat keksivät ottaa hieman enemmän. Jotenkin noin syntyi pyörä.

Pyörä keksittiin kilpailun, ei valtion innovaatio-ohjelman, tuloksena.

Kaiken sen hyvinvoinnin ja kehityksen, jonka tuloksista tänä päivänä nautimme ja joka erottaa meidät luolamiehistä, motiivina on ollut kilpailu. Ja välineenä yrittäminen. Kehitetään parempaa, koska halutaan saada enemmän kuin muut.

Kilpailu on koodattu ihmisiin myös geneettisesti, me haluamme kilpailla ja nautimme siitä. Miksi muuten puolet television ohjelmatarjonnasta on kilpailuja ja urheilua?

Kilpailu on ihailtua ja hyväksyttävää muualla, paitsi hyvinvointivaltion elinkeinoelämässä ja hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden tuottamisessa. Aidon kilpailun tukahduttamiseksi olemme kääntäneet tasa-arvonkin käsitteen päälaelleen:

Nykyisessä tasa-arvokäsitteessä tärkeää ei ole enää se, että kaikki lähtevät samalta viivalta, vaan se että kaikki tulevat yhtä aikaa maaliin.

Vaikka meidän pitäisi luoda yhteiskunta, jossa menestyminen on ihailun ja haaveilun, eikä kateuden ja närkästyksen kohde.

Kaikki analyysit demokraattisesti hyvin menestyneistä kansantalouksista tulevat samaan johtopäätökseen: vapaa kilpailun edellytysten vaaliminen ja tehokas kilpailupolitiikka ovat aivan keskeisessä roolissa yhteiskuntien menestymisessä.

Silti vapaa kilpailu on Suomessa pelote, jolla uhataan eriarvoisuuden kasvavan, syrjäytymisriskien lisääntyvän ja tuloerojen räjähtävän.

Niin kuin nyt on nähty sote-keskustelussa.

Tosiasiassa vapaa kilpailu on ainoa mekanismi, jonka seurauksena syntyy parempia suoritteita sekä kaikkien elintaso ja sitä kautta hyvinvointi kasvavat. Myöskin niiden, jotka eivät itse pärjää kilpailussa.  

Kilpailua synnyttävät yrittäjät ja yrittäminen. Mutta nykyisessä hyvinvointivaltiossamme yrittäjien asema on jäänyt korporaatiopolitiikan jäätävään varjoon.

Ay-liikkeen johdolla yrittäjistä on tehty yhteiskunnan piikoja ja renkejä, joilla ei ole sanavaltaa edes omissa asioissaan.

Sen sijaan veronmaksusta on tullut hyve ja tulonsiirtojen varassa elämisestä kansalaisoikeus.

”Raha tulee seinästä, ruoka kaupasta ja sähkö töpselistä” on uusi standardi ilman mitään pohdintaa siitä, että jonkun täytyy oikeasti työllään maksaa se kaikki.

Kansalaiset ovat ulkoistaneet vastuunsa yhteiskunnalle ja vastineeksi yhteiskunta holhoaa ja sääntelee kansalaiset nöyriksi. Täydellinen rakkausavioliitto, mutta tappaa täysin yrittämisen ja kilpailun!

Samaan aikaan globaali maailma ympärillä menee täysin toiseen suuntaan: digitalisaatio ja avoin kilpailu ovat tehneet siitä paljon aikaisempaa demokraattisemman. Yhä useammilla ihmisillä on enemmän mahdollisuuksia menestyä paremmin kuin koskaan aikaisemmin.

Siksi yhä useampi ihminen maailmassa yrittää enemmän ja paremmin. Tuolla jossakin neljä miljardia ihmistä haluaa tehdä meidän työmme halvemmalla ja paremmin.

Meidän pitää nopeasti herätä vapaan kilpailun, yrittämisen ja oikean tasa-arvon kannustamiseen.

Meidät pitää vapauttaa tekemään työtä ja ottamaan enemmän vastuuta itsestämme ja lähimmäisistämme.

Verotuksen kiristäminen, suurempien tulonsiirtojen perään huutaminen, yritystukien vaaliminen, yleissitovuuden hyväksyminen, monopolien puolustaminen, julkisen sektorin koskemattomuus ja siltarumpupolitiikka eivät niitä keinoja, joilla kannustamme kilpailua ja yrittäjyyttä.

Valitettavasti ne ovat juuri niitä keinoja, joilla tehdään tänä päivänä politiikkaa ja kalastellaan lisää ääniä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Tähän voisi käyttää liikennesääntövertausta, onhan se ikävää kun taajamassa saa ajella vain 40-50km/h, nopeusrajoitukset hidastaa menoa, liikenne tökkii ja ottaa päähän.

Rajoitukset on vuosien kokemusten tulos jossa on huomattu että kuskeja on pakko hillitä rajoituksin ja rangaistuksin, jos liikenne vapautettaisiin alkaisi ikävien tapahtumien monikertaistuminen, sama pätee yrittämiseen ja kilpailuun, onneksi on olemassa esimerkki, USA joka osoittanut ettei sääntelyn purku johda mihinkään hyvään muille kuin muutamalle prosentille väestöstä.

Jenkit on taloudellisien ylinopeuksien, kolareiden ja yliajojen kautta vaikuttanut niin paikallisesti kuin globaalisti kodittomuuteen, köyhyyteen, yritysten konkursseihin ja työttömyyteen. Joten kiitos ei.

Muista 2008 yksityiset pankit itkivät jenkkien valtionvarainministerin edessä polvillaan pelastusta ja saivat sen, sosialismi nosti heti päätään kun miljardöörien omat tulot oli vaarassa, se siitä kapitalismista.

"Nykyisessä tasa-arvokäsitteessä tärkeää ei ole enää se, että kaikki lähtevät samalta viivalta, vaan se, että kaikki tulevat yhtä aikaa maaliin."

Ei lähde eikä tule, sen varmistaa jokaisen kohdalla syntymässä saatu ajatusmaailma miten suhtautuu opiskeluun ja työntekoon, muutamat on siellä gaussin käyrän päissä ja useimmat keskellä, normaalijakauma.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Sen sijaan veronmaksusta on tullut hyve ja tulonsiirtojen varassa elämisestä kansalaisoikeus.

”Raha tulee seinästä, ruoka kaupasta ja sähkö töpselistä”

1)- Veronmaksun välttämisestä on tullut porvaripuolueille tärkein asia rikkaiden auttamisessa.
2)-Yhteisen kakun jakaminen rikkaille ja hyvätuloisille ansiosidonnaisina etuuksina tulojen mukaan.Sosiaalitukien ehdoton tulonsiirto köyhimpien kustannuksella. Edm.saa useammankin Kela-etuuden 12xvuodessa vastiikkeettomasti.Omaisuuden ja pääomatulojen päälle.

3)-Raha tulee työntekijöiden työpanoksesta.Palvelut ja sosiaaliturva työntekijöiden veroista .
"Kianderin selvitys-15)
4)Ruoka veronmaksajien maksamilla tuilla.
5) Sähkö Carunalle ym.maksetuilla tuilla verovaroista.

Psst! Kansalaisoikeus on perustuslain mukaan kaikilla 5,4 milj.kansalaisella
kehdosta-hautaan kansan sosiaaliturva Kelasta .
Ei vain rikkaiden oikeus.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kokoomuksen soten valinnanvapausmalli ei ole vapaata kilpailua. Keskeisin kilpailutekijä hinta on lukittu, kun kaikilta palveluntarjoajilta ostetaan samaa palvelupakettia samaan hintaan. Tässä maakunta ei aidosti kilpailuta vaan täyttämällä ehdot ja tarjoamalla vaadittu palvelupaketti maakunnan edellyttämään hintaan on mukana. Tällöin tehokkuuden tuoma hyötykin valuu lähinnä isoille tuottajille. Pienempien yritysten on mahdotonta pärjätä kilpailussa. Ei tarvirse kuin katsoa markkinoilla tapahtunutta konsolidointia ja yrityskauppoja, niin ymmärtää mitä tapahtuu. Tässäkin Kokoomus menee korporaatioiden etu edellä.

Toimituksen poiminnat