tuomoluoma

Valelääkäri vs. valepäättäjä?

Muutamia vuosia sitten oli kova mediakohu, kun Suomessa paljastui monia valelääkäreitä. Pahin tapaus sai 4,5 vuotta ehdotonta, vaikka hänen ei näytetty aiheuttaneen potilaille kuolemaa, vakavaa sairautta tai hengenvaarallista tilaa. Eli hän oli tehnyt väärin, ei väärää.

Lääkärillä on tietyt todella kovat kriteerit, millä häntä arvioidaan kelpoiseksi omaan tehtäväänsä. Ihmishengistä kun on kyse, niin se on ymmärrettävää. Mutta kun lääkärin yläpuolella on virkamies ja hänen yläpuolellaan vielä poliitikko, niin sehän pudottaa pohjan pois koko järjestelmältä.

Kuka tahansa voi olla valepäättäjä ja käyttää sumeilematta omia motiivejaan päätöksen teon pohjana. Kansalaisista viis, kunhan ajettua omaa ideologiaansa eteenpäin.

Suomennettuna: jos valelääkäri tappaa hoitovirheen vuoksi mummon, niin siitä tulee muutama vuosi ehdotonta. Jos taas ilman ammattitaitoa ja objektiivista näkemystä omaava päättäjä tekee päätöksen, jolla rahaa ohjataan epärationaalisesti ja/tai –oikeudenmukaisesti, niin hän ei saa mitään.

Tai saa kyllähän nykysuomessa saa: kannatusta ja ääniä.

SOME on ajanut demokratian erikoiseen tilaan: uhriutumalla ja siitä kovaan ääneen huutamalla saa minkä tahansa vähemmistön mielipiteen läpi ainoana oikeana vaihtoehtona.

Sillä saa vielä epätodellisessa maailmassa elävät vaihtoehto/kevytmaailmaa diggaavat omat elämänsä eunukit helposti puolelleen. Tarkoitan siis heitä, joille ei maku vaan muiden mielipide ratkaisee.

Valelääkäreiden, niin paheksuttavaa kuin se onkin, ei ole näytetty aiheuttavan merkittävässä määrin potilaiden kuolemia. Mutta valepäättäjien tekemistä ei edes mitata tai vääristä päätöksistä ei saa mitään rangaistusta. Poliittisen päätöksen hölmöyssuoja on perustuslailla turvattu.

Jos lääkitsee yhden mummon väärällä osaamisella hautaan, siitä saa muutaman vuoden ehdotonta. Mutta jos päättää ottaa rahaa pois monien mummojen hoidosta ja siirtää saman summan vaikka laittomasti Suomessa olevien hoitamiseen, niin siitä saa suosiota ja ääniä seuraavissa vaaleissa.

Kuka haluaa viettää tulevaisuutensa tällaista valepäätöksentekoa suosivassa yhteiskunnassa? Yhteiskunnassa, jossa voi arkirealismin tarpeet unohtaen rakentaa vaikka 100 m korkean kikkelin keskelle kauppatoria, kunhan siitä vaan on puoluepoliittisinperustein valittujen virkamiesten valmistelema ja somessa läpihuudettu poliittinen konsensus olemassa.

Motiiveista ja arkijärjestä viis. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Sami Tähti

Näin se menee. Tämä maailma on niin kaksinaismoralistinen.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

No, miksi sitten sinä itse olet Kokoomuksen kannattaja!???
Siellä ei arkijärjestä eikä moraalista ole tietoakaan, niin kuin viime päivienkin uutisista olemme saaneet lukea!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Se, että näyttö ei riittänyt tuomitsemiseen, ei tarkoita, etteikö valelääkäri olisi todellisuudessa aiheuttanut kuolemia.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Ei ainakaan enempää kuin poliitikot ?
Kuntaliitosten jälkeen kerrottiin ainakin kolmesta potilaskuolemasta ambulanssin mentyä väärään, mutta samannimiseen osoitteseen.

Käyttäjän OrvoMarjamki kuva
Orvo Marjamäki

Oikein kirjoitettu. Äskettäin uutisista luin, että kun muualla maksatetaan sai-
raanhoidon kustannuksista n.15% asiakkailta, eli sairailta niin suomessa se on
n.19% ja tähän ovat syypäät meidän poliitikot.
Nyt kun vielä laittomasti maassa oleskelevia aletaan hoitaa (ilmaiseksi) on vaarana ja todennäköistä että suomalainen maksaa tulevaisuudessa moninkertaisesti
yli 19%. Jo nyt on tilanne se, että moni pienituloinen, vanhus ja eläkeläinen ei pysty ostamaan välttämättömiä lääkkeitään kun taas laittomasti maassa oleskelevat tulevat saamaan ne ilmaiseksi.
On sananparsi että on lottovoitto syntyä suomessa. Tänäpäivänä sama sananparsi kuuluu on lottovoitto olla laittomasti suomessa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Olen tässä viime päivinä katsellut kuinka katujen kunnossapito toimii Helsingissä. Työmatkalla oli auto- ja kävelytiet täysin loskassa ja ainoa puhdistusväline ajoi juuri pyöräväylää puhtaaksi. Autoilijoita ja jalankulkijoita reitillä riittä paljon, pyöräilijöitä ei ainuttakaan.

Jos olet vihreä, saat olla täysi idiootti kun sun ideologia on niin ylevä. Vaikka oikeasti aiheutat vain haittaa kaikille.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Juuri näin. Helsinki on liian vihreä. Mikä ihme Helsinkiä vaivaa? Päätöksentekijät muutoinkin ihan ulalla. Komppaan sinua Pekka Pylkkönen.

Käyttäjän PetriHmlinen1 kuva
Petri Hämäläinen

Erittäin hyvä kirjoitus.

Elämme totuudenjälkeistä aikaa.

Poliittinen vastuu ei enää toteudu, koska faktoilla ei ole mitään merkitystä.

Media, valtiovallan perinteinen vahtikoira, on myynyt itsensä ideologialle ja maailmanparantamiselle.

Valheellinen todellisuus. Todellinen valhe.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Sipilä on valepoliitiikko ja Suomen hallitus. HE tappavat tuhansia vuosissa nykyisillä päätöksillään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eikö Sipilä juuri hokenut olevansa huolissaan eriarvoistumisesta, mutta hänhän on ollut yksi sen päätekijöistä. Voimmeko luotta siihen mitä hänen kuulemme sanovan, vai onko puheet vain irtopisteiden hakua?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Muistan kuinka Juice Leskinen lauloi demokraattisesti valituista lääninmurhaajista, silloin kun luotiin läänintaiteilija-instituutio. Kai jostain poliittisista tarpeista.
https://www.youtube.com/watch?v=SZhENa8yaEM

Edustuksellista demokratiaa toisaalta vaalitaan pyhänä, etenkin ennen vaaleja ja sen kritisointi on tabu. Päätellen esimerkiksi siitä, kuinka lukemani Heikki Pursiaisen kirja Paska Suomi on vaiettu kuoliaaksi.
https://www.tammi.fi/kirja/heikki-pursiainen/paska...

Poliittinen päätöksenteko menee idealismi edellä ns. oikeamielisten toimesta, jotka äänestää valtaan "lattea kansanluokka, jolla ongelmien ratkaisuksi riittää rakkaus omaan oikeamielisyyteen".
https://guitarkonkari.wordpress.com/2017/10/20/ela...

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

"Jos lääkitsee yhden mummon väärällä osaamisella hautaan, siitä saa muutaman vuoden ehdotonta. Mutta jos päättää ottaa rahaa pois monien mummojen hoidosta ja siirtää saman summan vaikka laittomasti Suomessa olevien hoitamiseen, niin siitä saa suosiota ja ääniä seuraavissa vaaleissa."

Mielelläni näkisin sen päivän, kun Kokoomus vastustaisi tätä mummojen hoidon leikkaamista. Muutkin kuin Ben.

Harri Olavi

En voi hyväksyä valelääkäriä yhtään sen enempää kuin vale päättäjääkään. Tilanne Suomessa on niin perverssi ja sekaisin että voi sanoa, so what? Onko enää millään mitään väliä.Tämän maan politiikot ja virkamiehet tietenkin saavat aikaan monin verroin enemmän tuhoa kuin joku valelääkäri joka useimmiten haluaa vain auttaa. Olen samaa mieltä tietysti kuin Tuomokin mutta se ei ole asian ydin. Ydin on se että lähes kaikki toiminnot ovat täysin holtittomassa tilassa.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Tämä johtuu siitä, että media ei jostain syystä käyttäydy kuten rationaalisesti pitäisi. On iso arvoitus miksi. Olen tällä hetkellä kirjoittamassa juttua nimeltä "Kansalaiset tarvitsevat roolimalleja politiikasta" ja se sivuaa tätä aihetta.

Miten voidaan esimerkiksi olettaa, että nuorilla on intoa lähteä kouluun, jos politiikassa ministerit valitaan ohi muodollista ja akateemistä pätevyyttä ja ohitetaan tarkoituksenmukaisesti asiantuntijoita ja ammattilaisia päätöksenteossa? Tämä vain yksi esimerkki monista.

Edelleenkin media on ottava väkisin vahtikoiran roolin takaisin ja ihmisten on uskallettava suuttuttaa herkästi suuttuvia ihmisiä mielipiteillä, jos se johtaa rakentavampaan diskurssiin.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

"jos politiikassa ministerit valitaan ohi muodollista ja akateemistä pätevyyttä "

Onhan meillä naiskiintiötkin.. ja maahanmuuttajien suosiminen.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

"Ministerit nimitetään tehtäviinsä tasavallan presidentin avoimella kirjeellä. Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia."

Ei ministeriltä ole koskaan kysytty minkäänlaista muodollista akateemista pätevyyttä. Yllä olevat kriteerit perustuslain 5 luvun 60 §:n mukaan. Ei muodollinen akateeminen pätevyys tee ihmisestä automaattisesti hyvää poliitikkoa, ministeriä tai johtajaa.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Näin on. En tarkoita , että akateemisesti koulutettu toimisi synonyymina pätevälle. Tarkoitin, että esimerkiksi perustuslakivaliokunta joutui palauttumaan niin monta huonosti valmistettuja lakialoiteita oikeus- ja työ- ja elinkeinoministeriöltä, kun Lindström oli ministerinä. Aloitteissa löytyi ihan perustuslaatuisia virheitä ja niin paljon että "taitavaksi tunettu kansalainen" voisi mitenkään pitää paikkaansa.

Mitä tulee rehellisyyteen niin kaikki on subjektiivistä.

Olet toki oikeassa, ei laki edellytä mitään muodollista pätevyyttä, mutta en myöskään sanonut että virat ovat laittomia. Sanoin, että nykypolitiikan näkökulmasta opiskelu ja työuran luonti sen kautta eivät ole motivoivia tekijöitä nuorten silmin katsottuna.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Sibil Yanev, media on auringonlaskun ala. Porukkaa vähennetään ja tuotantoa automatisoidaan. Usein toimittajalla on vain kääntäjän rooli. Tilanteessa mediakonsernien omistus ei ole enää liiketaloudellinen vaan poliittinen sijoitus. Uusi motiivi orientoi koko organisaation. Juuri rationaalisuss ja reflektoivuus saavat mennä.

Käyttäjän VeikkoHiiri kuva
Veikko Hiiri

No, poliitikko ei ole ammatti tai työ. Vaan luottamustoimi, josta maksetaan palkkio, ei palkkaa. Mutta poliittisten broileroitumisienvälttämiseksi pitäisi kausia rajoittaa ja asettaa minimivaatimukset iälle ja työkokemukselle.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

No eikös meillä ole valepäättäjät sillä hallituksessa istuu 5 ministeriä jotka ovat jättäneet oman puolueensa?

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

" Suomennettuna: jos valelääkäri tappaa hoitovirheen vuoksi mummon, niin siitä tulee muutama vuosi ehdotonta. "

Tiedät varmaan, että lääketeollisuus ja sen kaikkki osapuolet ovat toisistaan riippuvaisia ja, että kaiken pitää olla rahoittajan ja / tai valmistajan edun mukaista. Rahoittaja suunnittelee kliiniset kokeet niin, että tulos on rahoittajan kannalta suotuisa. Rahoittaja maksaa aineistoa kerääville hoitajille ja läkäreille , sekä niille jotka analysoivat aineiston. Kaikki kohdat jotka aiheuttavat ristiriitoja tai hankaluuksia poistetaan. Kaikki data pidetään salassa myös tutkimukseen osallistuvilta lääkäreiltä. Raha määrittelee sen, mikä aineisto pääsee julkiauuteen ja mikä ei.

Kaikki asiantuntijalausunnot ovat maksettuja ja sidoksissa rahaan. Raha määrittelee kaiken tieteen, myös lääketieteen. Sairaudesta ei ole niin väliä, kunhan se tuottaa mahdollisimman hyvin omistajilleen.

Enkä tässä nyt puhu vielä kaikenmaailman lobbaajista joita kyllä riittää. Lopulta tämä sillisalaatti julkiastaan muka tieteellisenä ja hyväksyttävänä näyttönä esimerkiski jnkn lääkkeen toimivuudesta. Kysymyksiä herättää tietysti se, että USA:ssa lääkkeiden aiheuttamat kuolemat ovat kolmanneksi yleisin kuolinsyy.

Motiivi on raha ja arkijärki on helposti ostettavissa mm. kuvaamillasi sosiaalisen median valheilla. SOTE on ajanut oamlta osaltaan Suomen terveydenhuollon kaaokseen ja se tullee tappamaan monet huonoon hoitoon tai hoidon puutteeseen.

Kahta herraa ei voi palvella.

Toimituksen poiminnat