tuomoluoma

Pieruttoman hernekeiton maa

90-luvulla tuli YLE-studiosta Venäjän Karjalasta kertova ajankohtaislähetys, jossa paikallinen poikakodin johtaja kertoi, että noiden nuorten herrasmiesten käymälän kakkaa kukkurallaan olevat pytyt ovat Jeltsinin (=presidentin) vika. Boriksen pitäisi tulla siivoamaan pytyt. Se lähinnä huvitti - voi voi millainen se kommunismiin tuudittautunut Venäjän kansa onkaan.

Muutaman vuosikymmen sitten naureskelimme ruotsalaisille, jotka käyttivät armeijassa hiusverkkoja ja kehittelivät inttipoikien innostamiseksi pierutonta hernekeittoa. Miten avutonta touhua siellä Ruotsissa onkaan.

Silloin nuo asiat naurattivat, nyt ei naurata enää yhtään. Ruotsi on mennyt kansantaloudessa aikoja sitten ohi kuin Ferrari Ladasta ja Suomen ostovoimaisimpia asiakkaita ovat venäläiset.

Ja me itse olemme oppineet tuon jälkeen luulemaan, että oman henkisen kakkapyttymme tyhjentäminen on jonkun muun vastuulla.

Suomalaisten tämän päivän asenne on kuin pieruton hernekeitto: valtio täyttää mahan, mutta ei itse keitto maistu miltään, eikä saa aikaan mitään reaktioita. Ja koko kansa odottaa, että valtio tarjoaa koko hernesopan – vielä sipulin ja sinapit päälle. Se kun on ”hyvinvointivaltion” rooli.

Täällä me olla möllötellään ja odotetaan, että valtio maksaa meidän synnytyksen, päivähoidon, koulutuksen, asunnon, elämisen, eläkkeen jne. Että se valtio maksaa koko elämän kaaren ja vastaa kaikesta. Hyvinvointivaltion määritelmä on se, että voi hyvin tekemättä mitään. Joku muu kyllä tekee.

Media kirjoittaa arvostelevasti (aivan aiheesta) Venäjästä, joka rakentaa kulttuuriaan tukeutuen vanhoihin menestyksen aikoihin. Mutta ihan ihka omassa nk. hyvinvointivaltiossamme koko systeemi veronmaksuineen ja tulonsiirtoineen perustuu nk. vanhoihin hyviin aikoihin.

Tämä oma sosialismimme, jota hyvinvointivaltioksi myös kutsutaan, tulee olemaan käytännön seuraamuksiltaan paljon naapurin politiikkaa suurempi taloudellinen sumutus.

Kompromisseja kaikessa hakevat kokit tekevät kaikille maistuvaa pierutonta hernekeittoa. Sellainenkin voisi mennä kaupaksi keskellä koko maailmaa ja optimiolosuhteissa. Mutta täällä kaukana kaikesta jäiden seassa, omituisen kulttuurin keskellä pitäisi tarjoilla sellaista rokkaa, että siitä pieraisemalla jäätkin sulavat.

Vai onko kohta enää tarjolla mitään rokkaa - edes tavallista pieruttomasta puhumattakaan? Koska kukaan ei enää halua keittäjäksi ja perinteisesti rokankaan myyjän homma ei ole ollut suomalaisten intohimoa.

Olla möllöttely sen sijaan tuntuu sujuvan oikein luontevasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

"Silloin nuo asiat naurattivat, nyt ei naurata enää yhtään. Ruotsi on mennyt kansantaloudessa aikoja sitten ohi kuin Ferrari Ladasta ja Suomen ostovoimaisimpia asiakkaita ovat venäläiset."

Ruotsi on ollut aina ja ikuisesti kansantaloudellisesti Suomea edellä ja venäläisillä on heikoin ostovoima.

Top 10 ulkomaisten matkailijoiden rahan käyttö matkaa kohden Suomessa

Kiina, 940 EUR
Espanja, 582 EUR
Ranska, 560 EUR
Yhdysvallat, 554 EUR
Japani, 507 EUR
Iso-Britannia, 457 EUR
Saksa, 373 EUR
Ruotsi, 200 EUR
Venäjä, 175 EUR
Viro, 136 EUR

Venäläiset ostavat ruokaa. Lappeenrannan Prisman parkkipaikalla ostoskärry on täynnä tax-free muovipusseja. Neljän hengen seurue lastaa niitä maastoautoon.

Venäläiset matkaajat eivät juuri palveluja osta. Matkaa kohden vain reilulla 30 eurolla.

Toivotaan nyt kuitenkin, että saavutamme joskus Ruotsin elintason ja että emme koskaan putoa venäläisten sarjaan.

Maailman valtioiden kehitystä tutkiva Social Progress Imperative -järjestö kertoo tuoreessa selvityksessään maiden elintasosta. Brittilehti The Independent kertoo selvityksen tuloksista. Suomi on koko elintasovertailun paras maa. Kyseessä on hyvin laaja, kaikki maanosat käsittävä selvitys.

Kaikki uskovat, että Pohjoismaissa on maailman paras elintaso ja nyt Suomi teki sen viralliseksi. Suomi sijoittuu erittäin hyvin kaikissa tutkituissa kohdissa. Perustarpeet, koulutus, terveydenhoito, yksilön vapauksien toteutuminen saavat kehuja.

Että sellaista murhetta nyt on Suomen tilasta ! Mutta provoksi heikohko lauantai iltapäivän väsymyksen tuotokseksi!

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

Eli mikä on pointtisi? Sekö, että velaksi hyvinvointia tekohengittämällä saa hyvää palautetta?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ihminenkin kuolee tietyissä tilanteissa ilman tekohengitystä, samoin hyvinvointi ja koko yhteiskunta.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tämä on tätä kansainvälistä oikeistopopulismia, johon kokoomus on uponnut syvälle. Yhteiskunta toimii todella heikosti noilla eväillä, joita esimerkiksi täällä Venäjällä harrastetaan oikein kunnolla: rikkaudet yksien taskuihin, joista sitten vaikeasti heruttamalla ja kiskomalla rahaa valuu oikeisiin tarpeisiin, minne sattuu valahtamaan.
Juuri kokoomusta ja oikeistopopulismia vastaan taistelemaan olen itse lähtenyt politiikkaan mukaan. Suomesta ei saa tehdä Venäjän kaltaista oikeistolaisten öykkärien vallanhimoon perustuvaa kehnosti toimivaa yhteiskuntaa. Nyt Suomi ottaa tässä kaikessa pahassa mallia suoraan Venäjältä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ja Yhtenäinen Venäjähän onkin Kokoomuksen läheinen veljespuolue. ELi sikälikään venäläishenkinen Kokoomus ei kauheasti ihmetytä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eikö Ruotsi siis mielestäsi ole hyvinvointivaltio? Miltä osin se eroaa Suomesta yhteiskunnan tarjoaman turvan kattavuuden suhteen?

Jos ei eroa, niin mistä tulee ero menestyksessä? Valtion toimenpiteet tuskin ovat vaikkapa Ikean tai Hennes&Mauritzin menestyksen takana.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei paljoa paina mitkään argumentit,kun pää on jo valmiiksi tarpeeksi jäässä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tunnetko ainuttakaan kansanedustajaa joka ei pohtisi mitä viellä voisi kansalle jakaa?
(edesvastuuttomasti)

Toimituksen poiminnat