tuomoluoma

Täällä tyhjän tähden alla

Meille suomalaisille Täällä Pohjan Tähden Alla trilogiasta on syntynyt oikeudenmukaisen yhteiskunnan tavoittelun oppikirja. 

Ilman muuta sen sanomassa onkin pointtinsa: räätäli Halme marssi pitkin Pentinkulman raittia kovan työn tekemisen kannattavuuden ja siitä palkitsemisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Aivan oikeutetusti.

Jokainen tarinan henkilö ikonisesta Koskelan Jussista kylän onnettomimpaan persoonaan ymmärsivät, että työtä on tehtävä ja jokaisen on hoidettava osansa. Työn tekeminen oli jo sinällään arvo ja kunnia-asia.

Nykyäänkin räätäli Halmeen tarinaa katsotaan tippa linssissä saman solidaarisuuden tavoittelun hengessä. Unohtunut on vaan se, että elämme aivan toisessa todellisuudessa.

Hyvät naiset ja herrat, Täällä Pohjan Tähden alla ei kerro mitään tästä ajasta, se kertoo 100 vuoden takaisesta tilanteesta.

Silloin Pentikulman raitilla marssittiin yrittämisen oikeudenmukaisuuden puolesta ja suuren työtä tekevän luokan sortamista vastaan.

Tämän päivän Pentinkulman raitit täyttyvät laittomista lakkoilijoista, jotka kapinoivat tulonsiirtojen puolesta ja egotrippailevat vähemmistöjen etujen puolustamisella. Ja totta kai omalla kovalla yrittämisellä rikastumista vastaan.

Ay-liikkeen voimaa käytetään härskisti hyväksi yksittäisten ryhmien oman edun tavoittelussa. Ja sehän kelpaa henkitoreissaan olevalle ay-liikkeelle, vaikka vihervasemmistolainen aate on yhtä kaukana savupiippumaailman äidinmaidosta, kuin Nalle Wahlroosin kartanon bileet.

Siksi nykyinen "solidaarisuusliike" pitää yllä vanhaa pohjantähtiromantiikkaa ja pakottaa ay-liikkeen lievällä henkisellä väkivallalla hallituksia ylläpitämään hyvinvointivaltion illuusiota miljardien vuosittaisella velalla.

Pohjantähtiaikaan yhteiskunnallisissa haasteissa ja vasemmiston kapinoissa oli kysymys siitä, että kun hyvinvointi kasvoi, niin sen hedelmien jakaminen ei ole ollut reilua kovaa työtä tekevälle porukalle.

Tämän päivän kapinassa kukaan ei enää peräänkuuluta työn tekemisen tai yrittämisen kannattavuutta, halutaan pelkästään tukia ja etuja. Vastuu hyvinvoinnista on ulkoistettu niin paljon mainostetulle hyvinvointivaltiolle. 

Hyvinvointivaltio on varmaan ainoa mainoskampanja insinöörimäiseksi haukutussa Suomessa, mikä on sisäistetty läpi koko yhteiskunnan ja saavuttanut vielä puoli muuta maailmaa.

Tilannetta ei pysty korjaamaan millään, koska nykyään äänestysvaltaa käyttävä porukka on yhä enemmän tulonsiirroilla eläviä ihmisiä (70% suomalaisista on nettosaajia, vain 30% on maksajia), jotka tietenkin äänestävät tulonsiirtojen ja yhteiskunnan vastuun yksilöistä lisäämisen puolesta. Puoluekannasta riippumatta.

Tällä menolla Pohjantähti on kohta pumpattu tyhjäksi.

Jos Koskelan Jussi vainaa tietäisi missä mennään, niin hän kääntyisi haudassaan ja häpeäisi silmät päästään. Hänkin aikanaan ymmärsi, että hyvinvointia ja menestymistä ei tule ilman työtä ja yrittämistä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kerroppa Tuomo, missä on kapinoitu kertomasi mukaan: "Ja totta kai omalla kovalla yrittämisellä rikastumista vastaan."

Arvostan yrittäjyyttä ja yrittäjien ponnisteluja, mutta vierastan jatkuvaa kitinää, jonka mukaan täällä on niin vaikeaa ja kaikki ovat vastaan. Esim kansainväliset tutkimukset ovat tästä toista mieltä. Taloussanomat esimerkiksi uutisoi taannoin:

"Suomessa yrittämisen edellytykset ovat maailman huippua. Uusi tutkimus väittää, että tämä on erityisesti positiivisten asenteiden ansiota."

"Suomessa asenteet yrittämistä kohtaan ovat hyvät. Itse asiassa erittäin hyvät, väittää tuore tutkimus. Käytännössä Suomessa ollaan yhtä positiivisia kuin Yhdysvalloissa, tuossa yrittämisen luvatussa maassa."

"Yrittäjyyden asenneilmasto on Suomessa maailman vahvin, käytännössä samalla tasolla Yhdysvaltojen kanssa, alkaa usean arvostetun yliopiston tutkimuksesta kertova tiedote."

https://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-20000...

En löytänyt tähän hätään tuoreempaa saksalaista perheyrittäjäin liiton tutkimusta, jossa tulokset olivat vastaavia.

En kohta tiedä osaa kansasta, joka jaksaa valittaa yhtä paljon ja laittaa kaiken olosuhteiden syyksi ikäänkuin omalla tekemisellä ei olisi merkitystä vaan kaikki ongelmat löytyy aina jostain muaalta.

Jospa vanhan liiton yrittäjät alkaisivat ottaa oppia nuoremmista kuten Supercell ja Varusteleka, jossa hoidetaan yhteiskunnalliset velvoitteet ja tehdään eikä kitistä.

Kokoomus taas voisi vihdoin tehdä jotain yritystuille, jotka ovat vain jatkaneet kasvuaan. Tulonsiirtoja valtiolta nekin ovat ja osa rahasta löytyy lopulta omistajien taskusta. Useiden näiden osalta on roppakaupalla tietoa niiden hyödyttömyydestä ja jopa haitallisuudesta, mutta ette tee mitään vapaan kilpailun edistämiseksi.

Aivan samalla lailla kuin ay-liikkeen ja vasemmiston etujenvalvontaa parjaatte, olette te täysin EK:n ja kumppaneiden talutusnuorassa pitämässä kiinni saavutetuista eduista.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

Kyllähän jo suomalaisen korporaatioyhteiskunnan asenne yrittäjiä kohtaan kertoo paljon. Yhtä paljon kertoo yrittäjien sosiaalinen asema. Missään muussa tuntemassani ns. markkinataloudessa elävissä Euroopan maissa vasemmisto ei ole niin pihalla yrittäjyydestä, kuin meidän kyseisen porukan virallinen kanta viimeisenkin ulostulon mukaan on.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vasemmistolla on agendansa, mutta edustamasi Kokoomus on ollut hallituksessa yli kymmenen vuotta vuoroin Keskustan kanssa sitä vetämässä. Aina on joku joka ei ymmärrä, mutta ei se kuvaa yleistä ilmapiiriä ja olosuhteita.

En sitten tiedä lausumasi todenperäisyyttä muualta maista.

Korporaatioyhteiskunnan, mitähän sillä tarkkaanottaen tarkoitat?

Tutkimukset kertovat toista, itse kokemasi jotain. Uskon ennemmin kansainvälisiä tutkimuksia. Omien etujärjestöjen teettämät kotimaiset ovat taas usein sitä ihteään.

Teillä on ollut mahdollisuus muuttaa korporaatioiden ja erityisesti sen etuja ajavan mm EK:n asemaa ja merkittävyyttä. Vaikkapa Suomen Yrittäjät ovat olleet usein terveemmällä linjalla. Sinä voit olla toista maata, mutta puolueesi on vahvemmin nimenomaan niiden suurten korporaatioiden asialla.

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma Vastaus kommenttiin #3

Mitä ne kansainväliset tutkimukset mahtavat olla? Ja mitä ne kertovat? Olisin kovasti tyytyväinen, jos saisin sellaisia faktoja tietooni.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #7

Muuttaisiko kantaasi ja lakkaisit itkemästä keskellä yltäkylläisyyttä?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #7

Jos aiempi Taloussanomat ei lähteenä kelvannut, nin ohessa Kauppalehti samasta asiasta.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomen-yrittaja...

Jos haluat toisen, niin voit katsoa tuolta World Economic Forumin kannan:

http://www.goodnewsfinland.com/wef-finland-has-the...

Samasta asiasta:

"World Economic Forumin julkaiseman tiedotteen mukaan Suomessa on maailman parhaat yrittäjyys ja koulutus mahdollisuudet. Suomessa on siis erittäin hyvät edellytykset yrittämiseen globaalisti katsottuna."

https://www.zervant.com/fi/news/suomessa-hyvat-ede...

Itse tutkimuksia en sinulle jaksa ryhtyä lauantaina iloksini kaivelemaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #20

Jos Suomi on erinomainen maa yrittäjille, niin miksi ihmeessä näitä yrittäjiä ja yrityksiä on sitten aivan liian vähän. Kyllä kai nyt rahan ihmisille luulisi kelpaavan. Miksi yrittäjyys ei juuri kiinnosta esim. akateemisesti tai keskiasteelta valistuneita ?

Todellisuudessa meiltä puuttuu nyt aivan valtava määrä yksityisrahoitteisia työpaikkoja edes nykyisen hyvinvoinnin rahoittamiseksi ilman jo tavaksi tullutta rajua julkista velkaantumista. Työttömiähän meillä löytyy yli 400.000 plus tämän päälle 66.000 syrjäytynyttä nuorta, jotka eivät ole töissä, työttöminä tai koulutuksessa.

Suuret työllistävät yritykset ovat vähentäneet työvoimaansa Suomessa jo vuosien ajan ja vähentävät sitä edelleen jatkossakin. Uudet työpaikat syntyvät pkt-yrityksissä ja mikroyrityksissä, jos ovat syntyäkseen ollenkaan.

Monille yrityksille Viro on osoittautunut mieluisemmaksi vaihtoehdokdi Suomen sijaan.

Käyttäjän PetriJokela1 kuva
Petri Jokela Vastaus kommenttiin #20

Ei Tuomon tähdessä taida olla minkäänlaista tuiketta enää, kun ei kommentoi.
Tai ehkä tosiasiat veti hiljaiseksi ja joutui katsomaan ruikuttajaa peilistä.
Kiitos noista linkeistä.
Ymmärrän kyllä että pienyrittäjällä on hankalampaa monin tavoin ja on toki paljon asioita joita tulisi kehittää.
Mutta ehkei se ole ensimmäinen se irtisanomisen helpottaminen. Se on jo Suomessa niin halpaa ja helppoa,
verrattuna Eurooppaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eli siis siellä sinun tähtesi alla kaikki on samaa mieltä ja mielellään sinun kanssasi. Sillai..

Pekka Iiskonmaki

#1
Koivisto tuhosi 66.000 yrittäjää pankkikapitalisteille.

Oliko se eettisesti reilua uhreja kohtaan, joita oli n. 500.000?

https://www.promerit.net/?s=koivisto

Joten pelkkä työpanos ei Suomessa riitä. Siinä menee henki.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Siitä lähtien kun Pekka Iiskonmäki julkaisi kuvan, jossa mies käveli talvipakkasilla, tuiskuisella kadulla, seuraavalla tekstityksellä: "Kerrankin demari pitää käsiänsä omissa taskuissaan", olen ollut fani.

Manu Koivisto sanoisi: "Minun sielussani on vamma".

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

#1 Mitä tekisit laittomille lakoille?

Onko siinä järkeä, että joku pieni porukka, joka sattuu olamaan koko talouden pullonkulassa, esim muutama sata satamajätkää tai lentäjää tai veturinkuljettajaa voi pysäytta koko maan. Suomalaisen tavaran ostaja haluaa saada tilauksensa sovitussa ajassa, eikä silloin kun se satamajätkille sopii.

Kirjoitit myös, "Kokoomus taas voisi vihdoin tehdä jotain yritystuille, jotka ovat vain jatkaneet kasvuaan". Mielestäsi yritysten kasvu on paha asia??

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ei vaan yritystuet ovat jatkaneet kasvuaan. Jotka viittaa edelliseen sanaan kuten tavallista.

Käyttäjän PetriJokela1 kuva
Petri Jokela

Kokoomus kun tykkää nimeenomaan olla toisten taskulla oli pakkanen tai ei...tuskin sen kuvankaan jäbä oli vasemmistolainen ei niillä ole varaa edes kulkea noin hulppealla alueella. Se oli joku kokoomuslainen, jonka Ferrari oli mennyt rikki ja joitui kerrankin kävelemään ja kun ne ei tiedä mitä on pitää lapasia käsissä niin tollasta se sitten on...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Sanat työ ja yritys pitäisi molemmat hajoittaa osiin ja keksiä kaikille alaryhmille uudet sanat.

Työtä on tarjolla erilaisissa paketeissa. on suojatyötä, hallitsemista, joutavan tekemistä, kokonaisuuden kannalta haitallista toimintaa ja vielä tyhjänpäiväistä sauhuamista. Mikään edellämainituista ei täytä kenenkään murolautasta, ellei pelkkää henkilökohtaista palkkatuloa oteta huomioon.

Yrityksiä on monensorttista, mutta nykytrendi lienee hamuta paikallisia tai alakohtaisia monopooleja, keskittyä yhteiskunnan tarjoaman tuen saamiseen, kupata verovaroin koottu hyvinvointi veroparatiiseihin ja maksaa niin huonoa palkkaa, että työvoima elää sosiaalitukien varassa. On myös paljon yrityksiä, joiden olemassaolo vaarantaa yhteiskunnan tulevaisuuden, kuten pikavippiyritykset ja kaikenlainen tarpeettoman tuputtaminen vastustuskyvyttömille.

Onhan niitä hyviäkin yrityksiä ja töitä... auraavat lumia pihoista ja värkkäävät hyvää syömistä mm.

Pekka Iiskonmaki

#4
AY-jyrä kertoo vaimolleen menevänsä töihin.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Riippuu paljon siitä, mitä kaveri jyrää, vuokrankorotuksia taloyhtiöihin vaiko säällisiä työehtoja puotipuksuille.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Hieman täsmennän: Nuo kaksi sanaa ovat liian arvolatautuneita.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niko kirjoitti (kommentti 1): "Arvostan yrittäjyyttä ja yrittäjien ponnisteluja, mutta vierastan jatkuvaa kitinää, jonka mukaan täällä on niin vaikeaa ja kaikki ovat vastaan."

Niko, hoi! Olen pitkään seurannut sivusta ja ollut hiljaa, mutta tuo jatkuva kitinä saattaa sittenkin lähteä yllättävän läheltä...kirjoita edes kerran joku ilosanoma, jooko? (laitan todella ruksin seinäämme, silloin kun näin tapahtuu).

Jotta pysytään positiivisella puolella, niin voin kertoa että itse olen ehdottomasti pienen ihmisen puolella! Samassa yhteydessä pitää todeta, että myös suomalainen pienyrittäjä on täsmälleen samanlainen pieni ihminen (eikä suinkaan automaattisesti ilkeä/ahne työnantaja).

Nimimerkki: "Työtä pitää saada, mutta itse en kyllä tee mitään sen eteen". Yhteiskunta ja Sipilä ovat syyllisiä. Ja vieläpä ylen pahoja sellaisia! Eikö?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mietenkin kauanko menee siihen, että kirjoittamani jälkeen mennään henkilöön asian sijasta. Niin, vasta yhdeksäs kommmentti - kesti hetken pitempään kuin arvailin.

Ihmiset toimivat eri paikoissa eri rooleissa ja täällä osaamiseni pohjalta tuon useimmiten esille asioita, jossa kerrottu ja viestintä on ristiriidassa vaikkapa faktojen ja tutkimusten valossa. Silloin kirjoitus sisältää kritiikkiä. Jos vaikkapa mietin eilistä turkistarhauksesta ja eläintensuojelun tilan vaarantumisesta, ei siitä paljoa positiivista löydy - ikävä kyllä. Voit varmaan tutkia lämpimiksesi paljonko linjani poikkeaa täällä muutoin kirjoitettavista.

En tiedä kehen viittaa nimimerkilläsi, itse en ainakaan ajattele niin.

Vai pitkään hiljaa - olen tämän saman laulun kuullut ennenkin täällä ja näköjään jälleen sait tilaisuuden kertoa ongelmasi juttujeni kanssa. Ilmainen vinkki, jos ne ovat vääränlaisia eivätkä kiinnosta, niin älä lue. Jos sinulla on henkilökohtainen ongelma niiden kanssa, niin get over it.

Asia-argumenttejahan tässä ei ollut, niin niihin ei tarvitse vastata.

Siinä sinulle positiivinen artikkeli, tokihan sekin pyrittiin kyseenalaistamaan: "Hatunnosto Juustoportille - todellista yritysvastuuta käytännössä"

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Muutama päivä sitten kirjoittelin palveluviennin ka kotimaisen arvonlisän merkityksestä lähinnä neutraalisti pyrkien nostamaan asiaa esille vaikkei se ketään kiinnostanutkaan, kun ei ole ollenkaan raflaava.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ruksi siis seinään kun kitinän tilalle tulee, edes joskus, iloblogi (tämä puhtaasti melko hiljaisen lukijan näkökulmasta).

Sorry siitä peilistä, sanoo itsekriittinen.

P.S. Kun mennään "marttyyriyytesi" sijasta ihan oikeasti henkilöön: Juha Sipilä on ylen paha mies...(pohjoisesta, lestadiolainen, miljonääri, insinööri, ahne, kylmä, tyly jne).

Kyllä sinä, jos kukaan, sen tiedät (skrollaapa omia viestiäsi....ihan rehellisesti).

Nikon profiili: "Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta taisteleva yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. En ole politiikassa mukana...."

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #18

Heh, positiivisuuden lähettiläs Schepel jälleen mustamaalaushommissa. Voisi jopa todeta jotain siitä peilistä, muttei viitsi.. Positiivista päivänjatkoa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #25

Niko, aniharvoin annan palautetta jatkuvaan kitinään...siksi vissi osuu?

Skrollaapas omia viestiäsi ja pohdi mistä syystä reagoin, kuten reagoin (kaikkihan on dokumentoitu, luotettavan facebookin tavoin).

Ad hominem:ista puhuen: Sipilän mustamaalaushommissa olet kyllä ollut aivan omaa luokkaa ja sen sanon jyrkkänä ei-kepulaisena, maalaisliittovaimostani huolimatta.

Ihan oikeasti: kirjoita edes joskus jotain rakentavaa, jooko? Harmi, että puheenvuorosta on tullut valittajien osasto. Onneksi on sentään vapaavuoro!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #27

Niin, meneppä nyt lämpimiksesi katsomaan vaikka tämän blogin kirjoittajan listaa ja tutustu positiivisiin kirjoituksiin. Koko tämä blogi on myös täynnä negatiivista valitusta, joka se ei suinkaan sinua haittaa, kun sattuu sopimaan omaan agendaasi.

Sipilän kritiikissäni olen esittänyt lähteet ja perustelut erillasten artikkelien kautta enkä ole kritiikissäni yksin. Moni kirjoittaa vailla perusteluja faktoja ja sitä olen pyrkinyt välttämään. Ko henkilö on Suomen pääministeri, jonka kesäteattereja en arvosta ja tun sen julki.

Edelleenkään et ole kirjoittanut mitään itse asia-argumenteista - et ilmeisesti pysty niihin tarjoamaan mitään etkä osoittamaan vääriksi. Silloin voi näemmä jatkaa henkilöön käyvää kritiikkiä, kun asiaa ei ole. Minä en millään muotoa kiistä kirjoittaneeni paljon tätä hallitusta ja Sipilää kritisoivia juttuja. Sen kiistän, että niiden lähtökohtana olisi henkilö vaan esitetyt ja tehdyt päätökset sekä niiden vaikutukset. Henkilön suhteet ja hyväveliverkostot ovat osa päätöksenteon taustoja ja mahdollisia vaikuttimia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #34

Tässä on se pieni ero, että sinä puhut tästä blogista ja minä vuorostani lukuisten blogiesi antamasta hyvinkin negatiivisesta vaikutelmasta (Sipilä, Sipilä, Sipilä; halllitus, hallitus, hallitus; paskamaa, paskamaa, paskamaa).

Olkoon; pannaan stoppi keskusteluun tästä "maailman onnellisimmasta maasta". Mielipiteeni blogibrändistäsi oli todellinen, rehellinen ja perustuu pitkäaikaiseen havaintosarjaan. Ehkä huomaat mistä on kyse, ehket. Nyt saunan lämmitykseen.

Niko, ihan oikeasti: kirjoita edes joskus jostain tai jostakusta positiiviseen sävyyn, jooko? Paitsi, että se tuntuu jo hyvältä kirjoittaessasi niin sama ilmiö tapahtuu uudestaan lukijan pääkopassa...

(Kyllä, tässäkin maassa negatiivisuutta riittää vaikkapa vientiin länsi- ja itärajan ylitse).

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Hyvä teksti, mutta miten tuo 70/30 on laskettu? Ovatko esim. kaikki julkisen sektorin palkansaajat nettosaajia? Joiden työllä hoidetaan infra ja henkilöstö myös yksityisiin yrityksiin.

Pekka Pylkkönen

Koskee koko väestöä, ei vain palkansaajia. 70/30 luvun saa sillä jos katsoo ovatko maksetut tulonsiirrot suurempia kuin saadut. Jos katsoo myös julkisten palveluiden ym ja epäsuorien verojen osuuden, luku on noin 90/10.

Huomauttaisin kuitenkin että asia ei ole noin suoraviivainen. Monet jotka jäävät alle suurituloisimman desiilin tekevät kuitenkin työtä joka mahdollistaa korkean tuottavuuden duunin nykyisessä laajuudessa.

Fakta kuitenkin on että reilusti alle puolet suomalaisista tekee työtä ja tulonjako on niin tasainen ettei työnteon ja työttömyyden välillä ole suurtakaan eroa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Toisaalta tuloerojen kasvu on ollut perinteisesti tiettyjen poliittisten suuntauksien huolenaihe ja syypää kaikkiin ongelmiin.

Heikki Pursiainen kirjoittaa kirjassaan Paska Suomi juuri samoin kuin blogisti kuinka yhteiskuntaamme pelataan hyvinvoivan keskiluokan eduksi, puoluekannasta riippumatta. Että elämme omalaisessaan sosialismissa, jonka myöntää Li Anderssonkin, Pursiaisen haastattelussa. Mielestäni media on siinä täysillä mukana ja journalisteista ainakin osa taitaa olla siinä nettosaajien joukossa.

Sitten meillä on vielä epämääräinen "kansa" jolta pitäisi löytyä se pohjimmainen viisaus ja joka on moraalissaan oikeassa ja erehtymätön. Joka ei siis koskaan ajattele omien etujensa puolesta.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

"Hyvä teksti, mutta miten tuo 70/30 on laskettu?"
Jaksaisko joku kaivaa ihan lähteen kanssa luvut esiin? Uskon kyllä koska olen kuullut luvun aiemminkin livekeskusteluissa, mutta siinä mielessä että voisi sitten lähteen kanssa vinkata muille nettikeskusteluissa...

Pekka Pylkkönen

Tilastokeskus, tulonjaon kokonaistilasto. Voit katsoa sieltä saadut ja maksetut tulonsiirrot.

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatF...

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Hyviä läpileikkaavia spekulaatioita . Myös voidaan kysyä ja läpileikata monen itseään merkittävänä yrittäjänä Suomes pitävän bisneksiä . Esim Asuntobisnesläiset kokoomuslaisetkin joitten bisnes perustuu asumistukien kuppaamiseen jne. Vientisektorin bisnesmiehil josseivat tukien varas pyöritä yritystä ovat merkittäviä kokonaiskuvas Suomelle . Ihan turha jonkun mönkijä kauppiaan kuvitella olevansa yhtään mitään ..

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Olen samaa mieltä siitä, että Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla on ajankuvana vanhentunut. Oman aikamme henkeä ja arvomaailmaa kuvaakin paljon paremmin Bret Easton Ellisin teos American Psycho. Sen sivuilta materialisoitui Laajasalon rantaan aivan konkreettinen kokoomuslainen protagonisti; tällaiseen saavutukseen ei Väinö Linna koskaan yltänyt.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kutsuisitko kokoomusta "kykypuolueeksi"? Se on ollut kaikissa hallituksissa 1980-luvulta näihin päiviin asti yhtä nelivuotiskautta lukuun ottamatta. Ay-liike on tietysti perisyntinen, vaikka kokoomusjohtoisia liittojakin on, ja on aina ollut. Ehkä kokoomusjohtoinen edunvalvonta on jotenkin hyväksyttävämpää edunvalvontaa? Itkijäyrittäjät haluavat vapaat kädet suhteessa työntekijöihin, mikä viittaa haluun toimia laittomasti. Onneksi nuoremman sukupolven yrittäjät usein keskittyvät tekemään omia juttujaan, maksavat veronsa hymyssä suin ja hyväksyvät lähimmäisen rakkauden. Sulla olisi siinä kehittymisen varaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kokoomus on siitä ehdottomasti taitaava kykypuolue, että Sipilää haukutaan vaikka Kataisen/Stubbin/Orpon linjalla mennään...

Kerrassaan taitavaa: Dix points!

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tuo on totta! Kuka keksi teflonin?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Täällä pääasiassa miehet puhuvat.

Miesten tehtävänä on edelleen perheensä elatus.

"Tämän päivän Pentinkulman raitit täyttyvät laittomista lakkoilijoista, jotka kapinoivat tulonsiirtojen puolesta ja egotrippailevat vähemmistöjen etujen puolustamisella. Ja totta kai omalla kovalla yrittämisellä rikastumista vastaan."

Ylläoleva sitaatti blogisin puheesta on paras todistus siitä, että kansana olemme menossa yhä syvemmälle kahtiajakautumiseen.

Syyttelyjä ja pelkoja.

Tutusttuani vuoden 1918 aikalaistapahtumiin, suosittelen, että vastaavaa ei enää sallita ajassamme tapahtuvan.

Lietsonta on vaarallista.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niin itänaapurissamme, kuin (erityisesti) meidän neuvostojälkeisessä Suomessamme ja globaalisessa EU:ssa, tarjolla on ainoastaan raaka totuus: valtiomme ei enää järjestä työtä, sen jälkeen kuin synnyit isäsi ja äitisi kiiman tuloksena. Ota tai itke.

Siis tuumasta toimeen, joka iikka. Yhteiskunta antaa korkeintaan hieman sivustatukea...ja EU vielä vähemmän.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#22 Realiteetit ovat läsnä. On korkea aika tunnustaa tosiasiat.

Hyvinvointiyhteiskunta on goodbye!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onko kukaan nähnyt rikasta antikvariaattikauppiasta?

Juu ei oo näkyny :)

Minä kuitenkin tykkään yrittämisestä, elän ja saan sen verran tuloa, ettei tarvii mennä vieraalle töihin, verojakin joutuu maksamaan ja alveja, byrokratiaakin on ja sairastua ei vaan voi.

Siltikin täällä kotimaassa on pirun hyvä olla, kaikkea mukavaa on ainakin tuplat kaiken huonon päälle.

Pientä ja sievää, ei miljoonia, mutta paljon on Suomessa juuri pientä ja sievää, netti on nykyisen pienen yrittäjän pelastus, ei ole kivijalkaa, eikä korkeita kuluja.

Suomalainen osaa ainakin valittaa ja ruikuttaa, vaan tuleeko siitä sitten parempi mieli, tuskinpa.

Hallitus, verot, sää ja posti, siinä ne tärkeimmät valituksen aiheet, niitä haukkumalla tulee sitten varmaan parempi olo.

Pitää olla positiivinen, ja kaikkea kuraa ei tarvitse päälleen kauhoa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Petteri: "Pitää olla positiivinen, ja kaikkea kuraa ei tarvitse päälleen kauhoa".

Totta, etenkin puheenvuoron puolella.

Ellette kestä nykymenoa:

http://vapaavuoro.uusisuomi.fi/

Siellä on elämänilo sentään tallella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pitää olla positiivinen, ja kaikkea kuraa ei tarvitse päälleen kauhoa."

Ritalan sanomana tuo kuulostaa lähinnä vitsiltä kun muistelee mitä kuraa kyseinen henkilö on oksennellut.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Täällä Pohjantähden Alla trilogia on kaunokirjallinen teos, jonka tekstin historiallinen olemus ja todellisuus ovat fiktiota. Kirjassa käsitellään kuvitellun pienen Pentinkulman kylän tapahtumia sadan vuoden takaa.

Kirjan tekstiä on käytetty virheellisesti muka kuvaamaan historiallista todellisuutta. Kuitenkin totuus on, että punakapinan päävoimat olivat torppareiden ja muiden maalaisten sijaan kaupunkien ja teollisuuspaikkakuntien työläiset. Maaseudun väestä valtaosa oli joko täysin puolueettommia tai sitten valkoisten riveissä. Useimmilla paikkakunnilla aseellista vihanpitoa ei esiintynyt lainkaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olen ollut elämäni varrela monen pk-yrittäjän palveluksessa, he kaikki ovat tienneet poliittisen taustani ja suhteestani ay-liikkeeseen ja vieläkin, jo vuosia eläkkeellä olleena olen tekemisissä entisten työantajiani kanssa, he ovat ystäviäni, joiden kanssa vaihdan silloin tällöin näkemyksiä mm. työelämään liittyvistä kysymyksistä. Pk-yrittäjät, jotka syyllistävät ay-liiketta omista vaikeuksistaan, olisi syytä astua peilin eteen ja sieltä se todellinen vaikeuksien aiheuttaja takaisin kurkistaa. En ole koskaan ymmärtänyt väitettä sovittamattomasta ristiriidasta, siitä että palkanmaksajan ja palkansaajan edut olisivat päinvastaisia, ei työtekijällä ole minkäänlaista hyötyä siitä, että yrityksellä, jossa hän työskentelee, menee huonosti. Oisiko suomalaisen yrittäjän jo aika vihdoinkin ymmärtää, että työntekijä on yrityksen voimavara, ei kuluerä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Oisiko suomalaisen yrittäjän jo aika vihdoinkin ymmärtää, että työntekijä on yrityksen voimavara, ei kuluerä".

Olisi, ilman muuta! Ja samalla mitalla: Oisiko suomalaisen työntekijän jo aika vihdoinkin ymmärtää, että (pien)yrittäjä on yhteiskunnan voimavara ja työllisyyden tukipilari?".

Oisiko? Ihanko oikeasti?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Taitaa olla mahdotonta yhdistää noita kahta, mikäli nykypolitiikkaa seuraa. Tuntuu siltä, että aina jompikumpi on se paha.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Schepel, Kyllä yrättäjyyttä työtekijöiden keskuudessa ymmärretään, itse olen sen ymmärtänyt aina, 60-luvulta lähtien, kun työelämään mukaan tulin, näkemys, että ay-liike tai työntekijät suhtautuisivat kielteisesti yrittäjyyteen on ns. "urbaanilegenda" jota poliittisen oikeiston taholta tietoisesti halutaan ylläpitää, mihnkään arkitodellisuuteen se ei perustu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Itse ihmettelin muutama vuosi takaperin, kun arkkipiispa Paarma moitti näkyvästi suomalaisia yrityksiä yhteiskuntavastuun puutteesta. Se on varmasti ev.lut. kirkkokin vinksahtanut empaattisesti vasemmalle. Paarma oli unohtanut, että yrittäjät osallistuivat yhteisvastuuseen 1990-luvun alussa ainakin 66.000 yrittäjän voimin.

Toki olisi parempi, jos piispatkin jättäisivät politikoinnin vähemmälle. Ortodoksi- tai katoliset piispat eivät tähän ole sortuneet.

Kirkolle kelpaa kuitenkin hyvin osuus yhteisöverojen tuotosta, vaikka yritykset eivät varsinaisesti ole uskovia luonnollisia henkilöitä.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

"Hyvät naiset ja herrat, Täällä Pohjan Tähden alla ei kerro mitään tästä ajasta, se kertoo 100 vuoden takaisesta tilanteesta."

Kenen ansiota on se että se kertoo historiasta eikä tästä päivästä.
Jos ay-liike poistetaan tai lyödään heikoksi ei mene kauaa kun tuo 100v takainen tilanne on jälleen meidän nykyisyyttä.

"Tämän päivän kapinassa kukaan ei enää peräänkuuluta työn tekemisen tai yrittämisen kannattavuutta, halutaan pelkästään tukia ja etuja"

Kukahan on eniten ollut niitä etuja ja tukia itselleen peräämässä?
4 mrd. € suorat yritystuet + verohelpotukset. Kelamaksujen poisto, yhteisöveron alennus, varallisuusveron poisto, kikysopimus, vaatimukset palkkojen alennuksista, lisen poistoista, perintöveronpoistoista noin alkuun.

Velkaantuminen johtuu etupäässä työttömyydestä. Työllisyysasteen nousu lopettaa velkaantumisen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Työttömyys on yksityisrahoitteisten työpaikkojen puutetta ts. palkanmaksajien puutetta.

Mistä se sitten johtuisikaan ?

Käyttäjän TapioTuomisto kuva
Tapio Tuomisto

..ja missähän niitä lakkolaisia nyt sitten marssii..ihan heti ei tule mieleen, mikä ryhmä lakkoilee juuri nyt..onko sinun pajassasi joku lakko?..teitä kitisijöitähän kyllä riittää, vaikka olemmekin maailman onnellisinta porukkaa juuri ilmestyneen tutkimuksen mukaan..itse maksan mielelläni veroja, jotta kaikki saadaan pidettyä mukana veneessä, ettei käy niin kuin kävi pentinkulmalaisille ja joutuivat veli veljeä vastaan.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

"Pohjantähtiaikaan yhteiskunnallisissa haasteissa ja vasemmiston kapinoissa oli kysymys siitä, että kun hyvinvointi kasvoi, niin sen hedelmien jakaminen ei ole ollut reilua kovaa työtä tekevälle porukalle."
Tää on tosiaan aika mielenkiintoinen pointti.

Vielä joskus 1980-luvulla se meni niin, että vastakkain olivat pääoman omistajat (oikeisto) ja työtätekevä väki (vasemmisto). Nyt se on liukunut sellaiseksi, että on työtätekevä väki joka myös omistaa (oikeisto) ja toimeton väki (vasemmisto). Minä väitän, että tässä on vasemmiston alamäen syy poliittisesti, ympäri Eurooppaa. Suomessakin SDP:n ja SKDL:n/Vasemmistoliiton kannatus on 1980-luvun alusta laskenut aika alas. Pitkän aikavälin trendi on selvä.

Miksi esimerkiksi aktiivimalli herätti niin suuren protestointiaallokon yhteiskunnassamme? Jos on työssäkäyvä -- tai kiltti työtön joka oikeasti hakee töitä tai pyrkii kehittämään itseään työkelpoiseksi, ei sen pitäisi haitata elämää. Mutta vasemmalla laidalla ulistiin kuin maailmanloppu olisi lähellä.

Petri Hämäläinen

Pääasiassa kirjoittajan kanssa samoilla linjoilla.

Siihen on hyvä lisätä, että nykymaailmassa rikkain kymmenes rikastuu sijoitusvarallisuuden huikean arvonnousun avulla ennen näkemättömällä vauhdilla ja asumisen kallistuminen jakaa yhteiskunnan voittajiin ja häviäjiin.

Tältä osin nykyaika rinnastuu hämmentävän hyvin pohjantähden talonpoikiin ja torppareihin.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Piketty kirjassaan Pääoma 2000-luvulla selvitti asian aika kattavasti: kasinotalous tuottaa enemmän kuin reaalitalous, siksi investoinnit laahaa. Lisäksi lähes kaikki tuotetaan halvemmalla jossain muualla ja postimyynti toimii hyvin vaikkapa Kiinasta. Tehdyt työtunnit ei ole lisääntyneet 30 vuoteen vaikka tuottavuus, bkt ja väestö on kasvanut, pääomien kasautuminen harvempien käsiin on kiihtynyt.

Laaja työttömyys on meillä noin puoli miljoonaa, kuluttajilla eli niillä yrittäjien asiakkailla menee heikosti, pakko ostaa mistä halvimmalla saa.... siinä ei paljon joutsenmerkit ja Suomenllput auta. Robotisaatio ja koneoppivat järjestelmät vain kiihdyttävät työpaikkojen massatuhoa. Digiutopistit vois vähän perehtyä tilastoihin. Elon Musk sanoi eräässä haastattelussa, että perustulolle tai jollekkii vastaavalle ei ole mitään vaihtoehtoa...

Suomessa jos rupeet yrittäjäks ja epäonnistut, niin voit tuhota oman ja jälkeläistes tulevaisuudeen. Jenkeissä käsittääkseni konkurssin jälkeen uudelleen tyhjästä aloittaminen o helpompaa....

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Muutamia ajatuksia herättäviä kirjoituksia:

Globalisaatio on Suomelle hyvä, euro huono: Kansallisvaltion ei ole pakko alistua, kirjoittaa Sixten Korkman
https://www.talouselama.fi/uutiset/globalisaatio-o...

Käytännössä kaikki kehittyneet teollisuusmaat ovat rakentaneet taloutensa protektionismin suojissa. Vois välillä vähän haastaa enemmän näitä valtavirtataloustieteilijöiden pyhiä kirjoituksia ja ikuisia totuuksia. Monet niistä eivät vaan pidä paikkaansa kaikissa olosuhteissa, eikä tosiasiat ja historia aina tue niitä. Teoria voi olla hyvä viitekehys mutta ei vastaa todellisuutta, kuten vaikka fysiikan kitkaton liike laskukaavat....

Sitäpaitsi kaikki yhteiskuntateoriat muuttavat tutkimuksen kohdetta ja sen käyttäytymistä, joten ne eivät ole riippumattomia ja "objektiivisia".

32. PELASTAAKO PROTEKTIONISMI VIIME KÄDESSÄ MEIDÄT?
https://blogit.kansanuutiset.fi/maailmanparantajan...

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Luoma mainitsi huoltosuhteen: 30 % maksaa veroja ja 70 % elää tulonsiirroilla. Tämä voi hyvinkin olla totta, varsinkin jos mukaan lasketaan varhaisvuosien terveydenhoitoedut ja peruskoulutus. Mutta tätä suhdetta ei pystyttäne muuttamaan, Suomessa nyt vain on liikaa porukkaa, ja nämä miljoonat ylimääräiset ja turhat *PITÄÄ* elättää hautaan asti. Useimmille yhteiskunta maksaa hautajaisetkin.

Tätä on oikeiston hankala hyväksyä. Jos kerran meillä on turhia ihmisiä, heitä ei voi (nykyään) lähettää ulkomaille (koska siellä on huonompaa), eikä oikein äkisti lopettaakaan. Heistä pitää pitää huolta. Jossain etelässä pahvilaatikkokylät, uusnomadisuus ja pensaikkolihan metsästys toimii, mutta Suomessa ei (yleensä) pärjää pahvilaatikossa talven yli.

Toinen oikeiston harha on, että kaikista voi tehdä tarpeellisia piiskalla ja porkkanalla. Maatalousyhteiskunnassa heinäseivästyksen ulkoistus ja koivuhalon alihankinta toimivatkin, mutta olemme juuri systemaattisesti automatisoimassa kaikkia niitä ammatteja, jotka olivat kouluttamattomien turvapaikkoja. Ja olemme tekemässä monesta koulutusväylästä tarpeettomia. Asunnonvälittäjänkin voisi korvata virtuaalikierroksilla ja robotilla, joka osaa porttogongisuunnistuksen ja käsitellä avaimia. Lumenpoistoa ollaan juuri nyt automatisoimassa. Lista on pitkä.

Jokaisen läntisen sivistysmaan olemukseen kuuluu 50-60 %:n verotus, sille ei vain mahda mitään. Yritykset alentaa tuota prosenttia ovat riemuanarkistisia, ne romahduttavat yhteiskunnan ennemmin tai myöhemmin. Minussa on anarkistia sen verran, että tervehdin tällaisia puheita ilolla. Kyllä tämä sydeemi kaatuu, ennemmin tai myöhemmin. Jos sen tekee kokoomuksen nuoriso-osasto, niin siitä tulee hauska historiallinen epiteetti ajallemme.

Käyttäjän PetriJokela1 kuva
Petri Jokela

Taas kerran eräs kokoomuslainen todistaa kuinka pihalla kookoomuksen väki on nykypäivän tilanteesta sekä historiallisista tosiasioista ja niiden suhteista.

Eipä ole kadut täyttyneet lakkoilijoista. Aika on apaattista osallistuminen nykyään.
Ensinnäkin ihmiset taistelevat toimeentulostaan, koska irtisanomiset ovat Suomessa
niin törkeen halpoja, ettei mitään rajaa. Voidaan verrata siihen eurooppaan, kuten itsekin teit.
Sen jälkeen systemaattisesti aletaan syyllistämään työttömiä. Aika halpamaista.

Jos yhteiskunta ei pysty tarjoamaan ansiotöitä, niin sillä on velvoite elättää. Tätähän yritykset itsekin ovat halunneet, koska hieman heilläkin omatunto vielä pelaa, kun irtisanominen on niin halpaa, niin ovat halunneet maksaa ansiosidonnaisesta vähän lohdutusta.

RAHAMME HÄVIÄÄ VERONKIERTOON MONINTAVOIN! TÄMÄ ON AIVAN TARKOITUKSENMUKAISTA YHTEISKUNNAN ALASAJOA. JA TÄYSIN MORAALITONTA JA USEINMITEN RIKOLLISTA, VAIKKA OIKEISTO ONKIN OVELASTI LUONUT PORSAANREIKIÄ, JOTTA SE OLISI LAILLISTA JA MAHDOLLISTA. TÄMÄ ON SORTOA KOKO YHTEISKUNTAA JA SEN JÄSENIÄ KOHTAAN!

Edelleenkin kokoomuslaisten pankkiiri Nalle poju puhuu ihmisistä vain siten ettei ne tuo muuta kuin hiekkaa tuulikaappiin periaatteella. Veronkierto on tullut uudeksi normaaliksi. Joten tilanne on vain pahentunut 100
vuoden takaisesta tilanteesta. Ja nyt kun oikeisto ei pääse toteuttamaan pojillaan niskalaukauksia, niin
kyykytetään toisella tavalla.

Ay-liikeen voiman hyväksi käyttö ei vedä mitenkään vertoja EK:n hyväksi käytölle ja sen valheille.

POLIITIKOT SYYLLISTYVÄT EDELLEEN JATKUVIIN RIKOKSIIN, MUTTA MAA ON NIIN KORRUPTOITUNUT, ETTEI ASIALLE TEHDÄ MITÄÄN!

Pauli Kärki

Yleensä yrittäjät käsitellään yhtenä kokonaisuutena. Ammatinharjoittaja ja yksin yrittäjä on yhtä kaukana suuryritysten omistajista kuin ilmaislehtien jakelija suuryrityksen toimitusjohtajasta. Molemmat tapaukset voidaan kuitenkin laittaa samaa kategoriaan, on siis yrittäjä ja palkansaaja. Ei varmasti tarvitse kertoa kenen etua on mukavampi ajaa politiikassa (Kokoomus) ja lobata (Yrittäjät Ry) elinkeinoelämässä? Olisi tilausta liikkeelle tai politikoille jotka ajaisivat yhdessä ammatinharjoittajien ja pienyrittäjien asiaa.Asiaahan ei yksi politikko tai muu henkilö kykene ajamaan,tarvitaan siis isompi peluri.

Toimituksen poiminnat