Täällä tyhjän tähden alla

Meille suomalaisille Täällä Pohjan Tähden Alla trilogiasta on syntynyt oikeudenmukaisen yhteiskunnan tavoittelun oppikirja. 

Ilman muuta sen sanomassa onkin pointtinsa: räätäli Halme marssi pitkin Pentinkulman raittia kovan työn tekemisen kannattavuuden ja siitä palkitsemisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Aivan oikeutetusti.

Jokainen tarinan henkilö ikonisesta Koskelan Jussista kylän onnettomimpaan persoonaan ymmärsivät, että työtä on tehtävä ja jokaisen on hoidettava osansa. Työn tekeminen oli jo sinällään arvo ja kunnia-asia.

Nykyäänkin räätäli Halmeen tarinaa katsotaan tippa linssissä saman solidaarisuuden tavoittelun hengessä. Unohtunut on vaan se, että elämme aivan toisessa todellisuudessa.

Hyvät naiset ja herrat, Täällä Pohjan Tähden alla ei kerro mitään tästä ajasta, se kertoo 100 vuoden takaisesta tilanteesta.

Silloin Pentikulman raitilla marssittiin yrittämisen oikeudenmukaisuuden puolesta ja suuren työtä tekevän luokan sortamista vastaan.

Tämän päivän Pentinkulman raitit täyttyvät laittomista lakkoilijoista, jotka kapinoivat tulonsiirtojen puolesta ja egotrippailevat vähemmistöjen etujen puolustamisella. Ja totta kai omalla kovalla yrittämisellä rikastumista vastaan.

Ay-liikkeen voimaa käytetään härskisti hyväksi yksittäisten ryhmien oman edun tavoittelussa. Ja sehän kelpaa henkitoreissaan olevalle ay-liikkeelle, vaikka vihervasemmistolainen aate on yhtä kaukana savupiippumaailman äidinmaidosta, kuin Nalle Wahlroosin kartanon bileet.

Siksi nykyinen "solidaarisuusliike" pitää yllä vanhaa pohjantähtiromantiikkaa ja pakottaa ay-liikkeen lievällä henkisellä väkivallalla hallituksia ylläpitämään hyvinvointivaltion illuusiota miljardien vuosittaisella velalla.

Pohjantähtiaikaan yhteiskunnallisissa haasteissa ja vasemmiston kapinoissa oli kysymys siitä, että kun hyvinvointi kasvoi, niin sen hedelmien jakaminen ei ole ollut reilua kovaa työtä tekevälle porukalle.

Tämän päivän kapinassa kukaan ei enää peräänkuuluta työn tekemisen tai yrittämisen kannattavuutta, halutaan pelkästään tukia ja etuja. Vastuu hyvinvoinnista on ulkoistettu niin paljon mainostetulle hyvinvointivaltiolle. 

Hyvinvointivaltio on varmaan ainoa mainoskampanja insinöörimäiseksi haukutussa Suomessa, mikä on sisäistetty läpi koko yhteiskunnan ja saavuttanut vielä puoli muuta maailmaa.

Tilannetta ei pysty korjaamaan millään, koska nykyään äänestysvaltaa käyttävä porukka on yhä enemmän tulonsiirroilla eläviä ihmisiä (70% suomalaisista on nettosaajia, vain 30% on maksajia), jotka tietenkin äänestävät tulonsiirtojen ja yhteiskunnan vastuun yksilöistä lisäämisen puolesta. Puoluekannasta riippumatta.

Tällä menolla Pohjantähti on kohta pumpattu tyhjäksi.

Jos Koskelan Jussi vainaa tietäisi missä mennään, niin hän kääntyisi haudassaan ja häpeäisi silmät päästään. Hänkin aikanaan ymmärsi, että hyvinvointia ja menestymistä ei tule ilman työtä ja yrittämistä. 

tuomoluoma

Olen helsinkiläinen liike-elämän pitkän linjan ammattilainen. Minulla on ollut tilaisuus olla monessa mukana, kohdata elämää ja sen monimuotoisuutta monelta eri kantilta. Eniten minua kiinnostaa ympäröivän maailman muutos: miten pystymme luopumaan vanhoista tavoistamme ja saavutetuista eduistamme, kun joudumme kohtaamaan aivan uudenlaiset olosuhteet elää ja tehdä töitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu